|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
runtime Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 20, 2013 20:30 Заглавие: Токов кръг 4-20мА към RS232 |
|
|
Здравейте!
Търся си схема на токов кръг ( current loop ) 4-20мА към RS232.
За нещо, което има няма 1 отрон и 5-6 резистора с един транзистор тук на родният пазар ми искат 175 лв. което е подобаващо висока цена според мен.
Та ако някой си има на идея от къде мога да се сдобия с някаква схема ще съм му особено благодарен!
Единствено ми трябва компютъра да приема данните от устройството, няма да се праща нищо към него! Демек само на RX. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 20, 2013 20:54 Заглавие: Re: Токов кръг 4-20мА към RS232 |
|
|
| runtime написа: | ...Търся си схема на токов кръг ( current loop ) 4-20мА към RS232.
За нещо, което има няма 1 отрон и 5-6 резистора с един транзистор ...Демек само на RX. |
Или са ти грешни представите, или бъркаш някои от понятията за да си мислиш, че посочения хардуер може да се постигне това. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 20, 2013 20:56 Заглавие: За конвертора |
|
|
Токов Кръг 4-20mA носи аналогова информация, а RS232 - цифрова. Поради тази причина трябва освен | Цитат: | | 1 оПтрон и 5-6 резистора с един транзистор | ще потрябват и други работи - някое АЦП, нещо да го захрани (било от кръга, било отвън), малко аналогова част, някое контролерче да управлява АЦП-то и протокола към серийния канал. И малко софтуер за него. Ей такива дреболийки някакви.
А, и малко акъл, та да можеш да ги навържеш. Ако знаеш как - почвай. Ако не знаеш - 175лв за готово изделие или плащаш на някой да ти го измисли.
От заглавието излиза, че търсиш горното. Има обаче и друг токов кръг, цифров. Не се казва current loop 4-20mA, а се казва TTY. Там е по-просто - напиши TTY interface и гугъл ще ти покаже много, много схеми.
Ама първо си изясни какво искаш. |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 20, 2013 21:24 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Токов Кръг 4-20mA носи аналогова информация, а RS232 - цифрова. |
Токов кръг (Current loop)
При този интерфейс линията за връзка съдържа два проводника, които образуват верига, съдържаща превключващ източник на ток и приемник. Когато токът превишава 17mA, се предава ниво логическа 1, а когато падне под 2mA предава се логическа 0.
Ако 2400 бода/секунда скорост те удовлетворява можеш да минеш с оптрон ,няколко резистора ,транзистор ,захранване и софтуер ако RS232 e port на PC може да ползуваш http://lirc.org/ за data line се ползва data carrier detect DCD на RS a - не е необходима синхронизация само брои импулси в случай че устройството което предава данни няма RS port .
виж и тук стр.7 |
|
|
 |
runtime Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 20, 2013 22:04 Заглавие: |
|
|
@Techmaniac - всъщност ме устройват 1200 бода. Благодаря за информацията, която си ми предоставил.
А към първите двама -  |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 20, 2013 22:50 Заглавие: За интерфейса |
|
|
| RC написа: | | Или са ти грешни представите, или бъркаш някои от понятията |
Абсолютно си прав! Но са двама!
Уточняване на понятията за незнаещите, но даващи акъл:
4-20mA current loop е система за предаване на аналогова информация по един чифт, като информацията се предава с промяна на консумирания от чифта ток. С 4mA се кодира 0% от предаваната аналогова величина, с 20mA - 100%. Има модификации на стандарта 0-20mA, 10-50mA, по 2, по 3 жици и разни други. Има много устройства (основно сензори и изпълнителни механизни), които работят на този стандарт. Затова почти всички PLC, сервоуправления, инвертори с аналогови входове могат да възприемат както напрежение 0-5V или 0-10V, така и 4-20mA current loop.
Другия, цифровия current loop, за който двамата си говорите, няма нищо общо с горния.
Та не разбрах все пак какво иска автора и кое струва 175лв - дали говори за 4-20mA_to_RS232 или за TTY_to_RS232? |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 21, 2013 8:03 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Та не разбрах все пак какво иска автора | ами разбери преди да пишеш квалификации ,gigant както обикновенно чел недочел - чети внимателно. | Цитат: | | 4-20mA current loop е система за предаване на аналогова информация | в тази тема да си прочел някой да го оспорва !? | Цитат: | | всъщност ме устройват 1200 бода. | - след това трябва да си разбрал .
| Цитат: | | Другия, цифровия current loop, за който двамата си говорите, няма нищо общо с горния | - толкова много общо имат че горния може да се използува и като цифров current loop .
| Цитат: | | Когато токът превишава 17mA, се предава ниво логическа 1, а когато падне под 2mA предава се логическа 0. |
|
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 21, 2013 13:42 Заглавие: |
|
|
Срава въпрос за HART протокол или нещо подобно. Нещо повече, в такава верига (токов контур 4-20) могат да се предават едновременно и аналогов сигнал, и комуникация.
(тези бензинджии, плътност, сега пък и HART протокол, ако съм познал какво е намислил авторът) |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|