Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Относно панелен волтметър...

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vlado_sh
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 20, 2013 21:52    Заглавие: Относно панелен волтметър... Отговорете с цитат

Здравейте! Купих си малък панелен волтметър DVM-210 с идеята да го вградя в таблото на джипката и да е включен непрекъснато. Изводите са VDD, GND, IN- и IN+ Направил съм си стабилизатор с LM317 с идеята волтметъра да се захранва непрекъснато от акумулатора на колата. На входа съм си направил делител с резистори, поиграх си да го калибрирам с хубав мултицет. Проблемът дойде, когато включих волтметъра и се опитах да премеря напрежението преди входа на стабилизатора. При свързването на IN- и GND волтметъра забива и показва 1. Като свържа захранването с 9V батерия всичко е наред. Идеята ми да поясня е да захраня волтметъра от акумулатора и едновременно с това да му меря напрежението. Та въпросът ми, е как да изолирам входа от захранването, като все пак ми трябва да го меря? Smile Благодаря и ако въпросът ми е лаишки... извинете ме!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aquilax
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 20, 2013 22:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей, мисля че за тези модули е необходимо захранването да е галванично разделено от измерваното напрежение.Разгледай това http://store.comet.bg/bg/Catalogue/Product/4985/ dc-dc конвертор галванично разделен .Можеш да погледнеш и подобните от тази серия.Обърни също внимание на максимално допустимото входно напрежение.
Върнете се в началото
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Сря Фев 20, 2013 22:44    Заглавие: Отговорете с цитат

А защо не си вземеш едно такова или това.
И забравяш Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vlado_sh
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 20, 2013 23:24    Заглавие: Отговорете с цитат

mishomvp написа:
А защо не си вземеш едно такова или това.
И забравяш Wink

Не са лоши и ще вършат работа, но на мен идеята ми е да е непрекъснато захранено уредчето, а не при контакт. Тези харчат по 60ma а пък и колата ще свети като дискотека нощно време Smile
@aquilax това е добра идея, но пък границата на напрежението на този разделител е малка... а и горната граница от 13.2v не ми върши работа... за системата на колата е добре да е 15-15.5v за всеки случай... Не знам, какво ще стане ако го вържа между стабилизатора с LM317 и волтметъра...
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Фев 21, 2013 0:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Има DC-DC конвертори, дето са от 9 до 18V по вход. Е, по-скъпи са, но нали е за любимата... Имай впредвид, че те си харчат дори и на празен ход, в зависимост от производителя може стигне 20-30мА. Да не останеш неприятно изненадан някой понеделник...

Има начин такъв (или подобен) волтметър да се преправи да мери собственото си захранване в обхвата 9-16В. Преправянето изисква освен познания, сръчност и малко късмет - не винаги може да се направи, зависи от топологията на платката на конкретния модел и колко се е разляла капката върху чипа.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pansim
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Sandanski

МнениеПуснато на: Чет Фев 21, 2013 11:18    Заглавие: Отговорете с цитат

А каква е идеята за НЕПРЕКЪСНАТО показване на напрежението?
Не е ли удобно като врътнеш ключа и да показва?
Само питам....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vlado_sh
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 21, 2013 11:27    Заглавие: Отговорете с цитат

pansim написа:
....

Идеята е сутрин в студа, като се кача в колата да видя, какво напрежение има в системата, или пък ако съм на полу-контакт и работи радиото да видя, как пада напрежението. Общо взето такива неща... като цяло усещам, че нещата ще отидат на захранване с батерийка 9v и копче, с което ще го пускам и спирам, когато ми потрябва... Другият вариант е да си купя LED волтметър, какъвто ми е показал колега по-горе и той да работи при подаване на контакт и с копче, ако искам да го пусна за малко без контакт. Благодаря за мненията и идеите! Smile
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 21, 2013 12:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази тема е дъвкана толкова пъти , ако не те мързи да потърсиш из форума - ще намериш доста решения !
Върнете се в началото
geordgeo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 21, 2013 20:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Това, което искаш съм си го направил в колата и за да избегна всякакви усложнения, съм го захранил (панелчето) с 9V батерийка и малко ключе, което е почти скрито в страничния борд на самия панел. Много е удобно, проверявам винаги какво е напрежението като се кача в колата и преди да я запаля, а това го правя, защото я карам рядко. Е, с една батерия карам вече 3-та година, така, че откъм финанси няма проблеми...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети