|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
RIKi Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 21, 2013 12:14 Заглавие: Схема за електронен баласт на ЛОТ |
|
|
Привет,
моля за схема на показания на снимката баласт. От лампа на VITO е 2х18 вата.
снимка _________________ Сговорна дружина най-добре се смее |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 21, 2013 13:19 Заглавие: |
|
|
Само предполагам, че добре овъглените резистори са от 2 до 4,7ома
Транзисторите са 13003. Виж диодите дали са оцелели, трябва да са бързи - под 250ns, ако ще ги сменяш.
* Относно резисторите, виж дали отиват към базите на транзисторите, има вариант и да са база-емитер, тогава са от порядъка на 2,4-3,9к
* Провери и входния грец, както и предпазителя, има едни 2 диода до кондензатора, виж и тях дали са здрави. _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |
ianko... Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 22, 2013 1:16 Заглавие: |
|
|
| Предполагам, че проблема е започнал от електролитния кондензатор. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
|
|
 |
RIKi Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 22, 2013 10:34 Заглавие: |
|
|
На който не му се учи да се мъчи. Икономисаните в показаната схема съпротивления, в тази платка ги има ама са овъглени.
Ето схемата
R7 и R8 не успях да ги разчета. Помагайте! Добре са изгорели. На първо четене:
1. С2 поне не е пробил, предполагам е изправен
2. Опечени резистори R3,4,7,8
3. Запазени като нови ала прекъснали R5 и R6
4. Диодите FR..... също не успях да разчета (трябва да ги свалям). Иначе всички показват еднакво съпротивление в права посока и голямо в обратна, т.е. мисля да са изправни.
5. Единия транзистор прилича на здрав, другия със сигурност не е. Окъсил е колектор-база.
6. DB3 сигур е диак и не знам как да го меря.
7. Дросела има съпротивление, не намирисва - вероятно здрав. _________________ Сговорна дружина най-добре се смее |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 22, 2013 11:26 Заглавие: |
|
|
| RIKi написа: | | ...R7 и R8 не успях да ги разчета. Помагайте! Добре са изгорели.... |
Колегата всичко си е казал:
| TIReX написа: | | ...има вариант и да са база-емитер, тогава са от порядъка на 2,4-3,9к .... |
_________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 22, 2013 12:14 Заглавие: |
|
|
Транзисторите може да ги смениш с какви да са NPN - обикновенни 400v
Примерно 13007(5) от комп. захранване.
Ако диака е изгорял, може вместо него, на 2та транзистора да пробваш с 330к резистори база-емитер, но и на двата транзистора по 1
Диодите ще са FR107. _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |
RIKi Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 24, 2013 10:07 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички отзовали се и специално на TIReX
След поправка на платките
[img]http://media.snimka.bg/s1/1760/029763566-thumb.jpg?r=0[/img]
Последва и проба
[img]http://media.snimka.bg/s1/1760/029763567-thumb.jpg?r=0[/img]
Сменени части:
1. Транзистори Q1 и Q2 (13003 корпус ТО126) с 13007 корпус ТО220. Не се събраха вертикално и им изкривих краката за хоризонтално пложение. Всички транзистори бяха повредени. Само един от тях прекъснат, останалите окъсили.
2. Резистори R5 и R6 1,5 ома/0,5 вата в едната платка, 1 ом/0,25 вата в другата
3. Резистори R7 и R8 2,7 к-ома/0,6 вата в едната платка, 3,3 к-ома/0,5 вата в другата
4. Резистори R3 и R4 10 ома/0,5 вата в едната платка, и в двете платки бяха сдали, но в едната се четяха, оригинално са 22 ома
5. Предпазител в едната платка (другия беше здрав). Не намерих такива за запояване и приспособих стъклен.
6. Един от диодите в "греца" показваше 2 пъти по-малко съпротивление от останалите, поради което смених и него.
Всички диоди съм проверявал на съпротивление в обхват на мултицета за проверка на диоди, но при разпоени по-горе изброените съпротивления и транзистори. Диака не показа съпротивление и в двете посоки. Някои от повредените съпротивления имаха проводимост, но съпротивлението им далеч не отговаряше на номинала.
Намерих бележките за ЛОТ-овете. Купувани са януари 2009 от Бриколаж за около 30 лв. бр. Интересното е, че сега не виждам същите. Има значително по-евтини с голи лум.тръби. Статискика колко "пури" са сменени не съм правил, но са повече от 20 бр. за три лампи в този период. Като се има в предвид, че са към стълб.осветление (пали-гаси) и 2 години експериментирах с едната отвън и зимата "лапаше" по няколко пури. А в гаража имам 3х36 и 2х36 и от 2003 не съм подменял нищо, но са с дросели и стартери. _________________ Сговорна дружина най-добре се смее |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 24, 2013 11:35 Заглавие: |
|
|
Super са станали с новите транзистори, дано изкарат повече с тях.
Тези баласти не ми изглеждат щадящи електродите на лампите.
Това, което съм виждал е на филипс и е с още 4 транзистора преди последната индуктивност, но още 4 транзистора. Дават го максимално щадящо електродите при палене.
Аз от бриколаж също имам едни лампи по 36Вт и 58Вт, електрониката е събрана от към електродите на лампите и нямам грижи с ел. Обаче пластмасите изгоряха и металните контакти се чупят.
пс. ianko... е доста прав, ако искаш смени електролитния кондензатор. Не работи в перфектната среда и може да е загубил капацитет. Реално бриколажките ми лампи са с 2 по 100нано и още кретат. _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |
RIKi Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 24, 2013 15:57 Заглавие: |
|
|
Имам капацитетмер и показа на единия 4,8, на другия 5,3 мкф(разпоени), поради тази причина ги запоих отново. Последно помня като ми спря климатика и се обаждах на едни на други, никой не дойде и се наложи да викам Неволята. Стегнах се с колан и въже и виснах до климата. Извадих кондензатора 30+1,5 мкф, единия за комресора, другия за вентилатора и капацитетмера показа на 30 - 0,67, на 1,5 - нищо. Сложих два отделни кондензатора и климатика проработи. _________________ Сговорна дружина най-добре се смее |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|