Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Осветление за дома ...
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Окт 18, 2004 21:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Енергоспестяващите имат доста електроника, има една малка платчица вътре в пластмасовия корпус. Виждал съм такава, има и транзистори дросели, феритен траф... и това всичко грее бая!
Rolling Eyes А иначе луминисцентните лампи през подгряващите им жички също минава ток(след запалването им) и те греят пак, макар и слабо, е понякога чак парят Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
тодо-р
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Г.Оряховица

МнениеПуснато на: Пет Май 27, 2005 20:40    Заглавие: Отговорете с цитат

конструкцията на ЛНЖ е навит на спирала съпротивителен проводник т.е.индуктивност.та тази спиралка има навика да се свива и разтяга при включване и изключване.от загряването материала старее и като реши пук и до там .има истина че ако се изправи напрежението броя на включванията се увеличава.лично съм се убедил.навремето живеех в панелка и за да не крадат крушките бях сложил 36 волтови(има ги за аварийно осветление на подстанциите) и един грец на трафа 3-4години не ми се е налагало да сменям крушка.
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2005 9:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Изгарят защото изтъняват заради изпарението на метала.Съпротивителния проводник е волфрамова жичка,не защото има високо специфично съпротивление,а защото е труднотопим метал.За да свети температурата е от порядъка 2100 градуса.В халогенните лампи е дори още по висока и там в балона са поставени флуорни или йодни пари,които имат свойството да връщат обратно върху жичката изпарения метал,но рано или късно на някои учстъци не се връща колкото на други и пук... Възниква въпроса защо всички лампи не са халогенни.Много просто 3-4 пъти са по скъпи и капризни,а жичката може да е от родии или платина и тогава температурата може да е по висока и КПД-то също,колко ли ще струва такава лампа.Томас Едисон,когато изпробвал материалите за жичката казал една от своите популярни мисли.След като асистента му измърморил нещо от рода ,че след 100 опита нищо не са постигнали,Едисон отговорил ,че са постигнали много след като знаят 100 начина ,как не се прави крушка.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2005 11:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Егати афоризма -и аз знам 100 начина как не могат да се печелят пари,ама какво от това.По важно е да знаеш един ама ти стига!Айде, че май и тая тема ще замине към "общи приказки".
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2005 17:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре де една крушка 12 V/ 21 W струва под лев ако не и 50 ст. Помислете 3 такива дават 63 W вместо една обикновена, но пък са по-стабилни здрави, и трудно биха изгорили, дори и при по-високо напрежение. Мисля че са много по-стабилни и надеждни. А и като се има в предвид че светят, (макар и малко) по бяло, и имат по-голяма инертност(няма стробоскопичен ефект при пром.захранване) се виждат техните предимства. Единственото капиталовложение е големият трансформатор който ще ги захранва.
Върнете се в началото
Chelsea_69
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2005 18:28    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
Егати афоризма -и аз знам 100 начина как не могат да се печелят пари,ама какво от това.По важно е да знаеш един ама ти стига!Айде, че май и тая тема ще замине към "общи приказки".

Ама вярно по-добре да спираме,че ще го докараме до Теорията на Айнщайн,заради някакви крушки...Както и да го погледнеш с ЕСЛ е по-добре и във времето е по-евтино...другото... спектрални криви,изпаряване във вакуум и т.н.са си "общи приказки",да ме прощавате! Sad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2005 22:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Още малко и ще почнем да се осветяваме със светодиоди-в тази област има голям напредък-за предимствата да не говорим -високо кпд ,почти неограничен живот ,ако и цената им падне това е бъдещето!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети