Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Suzika SX-9213 14 инча - вдига вторичните
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bo2t
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Фев 26, 2013 22:14    Заглавие: Suzika SX-9213 14 инча - вдига вторичните Отговорете с цитат

Състав:
видео - TDA8362
проц - CTV222S
вертикално - TDA3653
аудио - TDA1013.
Шаси SS-002 или поне така пише под ТХО-то.

Завишава изходните напрежения от импулсния траф. B+ от 110V по схема тръгва на 125 и постепенно отива до 155V~160V и ми гори транзисторният ключ за standby (BUT11 + 2N5404)... Това дето трябва да е 14V се качва до 18V. Растерът е свит с по един пръст отгоре и отдолу. Понякога се чува нещо като изпукване (прицъкване), сваля B+ на 110V~115V и картината си влиза в нормална геометрия. Направо заспива. Всички електролити от вторичната до волтаж регулаторите са сменени. В първичната също + трите диода BYD33J, двата ценера, транзисторите и керамичните кондензатори. Честно казано ме направи крив, а и нямам повече идеи, освен хамалогията да сменям резисторите в първичната - да не би някой да си мени стойността когато е под напрежение. Телевизорът е дефектирал от смущения в електропреносната мрежа при буря и му беше заминал ключовият BUT11AX + трите BC-та. Първо бях сложил някакъв BUT11AF, но на второто пускане и се пръсна - оказа се менте. Evil or Very Mad Надписите по него бяха все едно аз съм ги правил с флумастер.. Всичко дефектно на мерене отново е заменено. Разполагам със схема за Erisson 1455, на която маркировката на компонентите съвпада с тези от платката на въпросното TV. Не мога да я кача, защото нямам постове. Давайте идеи къде да копая. Телевизорчето е мое и ми е дерт да го вкарам в релси Exclamation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Фев 26, 2013 22:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Във файлообменника няма ограничения - всеки може да качва.

Има ли оптрон или не? Ако вдига вторичните на кондензатора, където се изправя за регулацията вдига ли?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
bo2t
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 26, 2013 22:44    Заглавие: Suzika SX-9213 14 инча - вдига вторичните Отговорете с цитат

Няма оптрон, няма интегрална схема. Обратната връзка е чрез две намотки в първичната страна. Кой е този кондезнатор за регулацията? Момент, сега ще се опитам да кача схемата във файлообменника да не говорим наизуст и караме на фантазия, под името Erisson 1455 както съм я свалил аз.

PS: Качих схемата, която имам от руските сайтове тук.

Последната промяна е направена от bo2t на Вто Фев 26, 2013 22:55; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 26, 2013 22:52    Заглавие: Re: Suzika SX-9213 14 инча - вдига вторичните Отговорете с цитат

bo2t написа:
Erisson 1455, на която маркировката на компонентите съвпада с тези от платката на въпросното TV.

Съсредоточи се върху кондензатора C509 и всички елементи около него, от там зависи ...
Като ти гледам профила и с кво се занимаваш, не би трябвало да имаш проблеми Cool
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tonovd
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Кричим

МнениеПуснато на: Вто Фев 26, 2013 23:17    Заглавие: Отговорете с цитат

2005г. пак си го правил - не разбра ли как работи това тъпо захранване? Има два кондензатора в топлата част - смени ги с 105 градусови нови и няма нищо да ти се вдига във вторичната!
Върнете се в началото
bo2t
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 26, 2013 23:17    Заглавие: Suzika SX-9213 14 инча - вдига вторичните Отговорете с цитат

emoome, aбе тъй ама ... не мога да го хвана. На мерене поелементно всичко е редовно, ама като го пусна и е сговнено положението. Evil or Very Mad Този кондензатор и другият 10 микро съм ги сменял няколко пъти за проба, но файда никаква. М/у другото като думна менташкия BUT11 повлече R512, Q502, Q503, D506 (ценерът 9.1V). Не можах обаче със сигурност при единственото запускане преди това да забележа и запомня дали пак така свиваше растера, но май беше същото, макар и по-леко изразено. Във веригата на C509 само R513 (27 oма) и R514 (330K) не съм сменял, но според мултицета са редовни. Яде ме и това да не съм купил менташки BC547/557.. Q503, въпреки че по схема е BC547B, в този телевизор изначално беше BC547 без буква накрая...Разликата е само в коефицента на усилване. To вече не знам в какво да задълбая и да се съмнявам. Confused Изглежда сякаш някой елемент променя параметрите си в зависимост от температурата и бавно със загравянето се вдигат и напреженията на студената страна, но кой е? Mad

PS: tonovd, сменял съм ги няколко пъти. Телевизорът беше захвърлен в килера и престоя там доста години. Бях решил да го бракувам тези дни, но се заиграх! Оправих си и един портативен филипс, за който също бях пускал тема тогава. Даже сега го гледам.
Върнете се в началото
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 26, 2013 23:36    Заглавие: Re: Suzika SX-9213 14 инча - вдига вторичните Отговорете с цитат

bo2t написа:
Във веригата на C509 само R513 (27 oма) и R514 (330K) не съм сменял,.[/i]

Не играй като СМЕНЯЧИТЕ в тоя форум. Гледай схемата и помисли малко. По-горе имаш зададен въпрос пак във връзка с тоя кондензатор!
Върнете се в началото
bo2t
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 26, 2013 23:54    Заглавие: Suzika SX-9213 14 инча - вдига вторичните Отговорете с цитат

В момента не мога да направя измерване, защото всичко е разпарчадисано и гледам "Денис и приятели", но утре по светло. Пак казвам - телевизорът тръгва свит отгоре и отдолу с по 1 см и започва да качва B+ от приблизително 125V нагоре. Tези 110V дето са по схема ги регистрирам само инцидентно - в редките случаи когато припука лекичко нещо, но не мога да установя откъде. Тогава всичко става нормално, но за съжаление след секунди/минути пак се омазва. R507 трябва да е 8.2к, но го меря откачен 8.07к. Т. е. съмнителен е, но въпреки отклонението е в 5% си допуск. Confused
Върнете се в началото
tonovd
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Кричим

МнениеПуснато на: Сря Фев 27, 2013 0:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Взимам си съвета обратно - не СМЕНАЙ тези кондензатори! А ако срещнеш трудности изпрати ми телевизора, ще ти го ремонтирам безплатно, вместо да ставам ДРАСКАЧ в този форум!
Върнете се в началото
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 27, 2013 0:13    Заглавие: Re: Suzika SX-9213 14 инча - вдига вторичните Отговорете с цитат

bo2t написа:
В момента не мога да направя измерване, защото всичко е разпарчадисано и гледам "Денис и приятели",

А така, де! Smile А аз, докато си пийвам ракийката ще те уча да ремонтираш най-разпространеното захранване в телевизор, дърт, след "китайските с трите транзистора"
Сериозно пусни захранването на лампа и мери "on-lyne" какво се случва , върху C509
Схемата:

може да се тества и в статичен режим Cool
...
Типичен Драскач!, Сервизер, и друго може да ми дойде ... Evil or Very Mad
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети