Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Suzika SX-9213 14 инча - вдига вторичните
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bo2t
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Фев 27, 2013 0:17    Заглавие: Suzika SX-9213 14 инча - вдига вторичните Отговорете с цитат

До tonovd:
Пробвах аз, включително и с нови на 105 градуса, но нищо. Забелязах, че и някога този апарат е ремонтиран явно за друго, защото на мястото на R529 беше запоен някакъв огромен токмак - 3.9 ома, а по схема трябва да е 0.68 ома/1 ват! Аз му сложих 0.82 ома, защото такъв имах, но не отчитам промяна. Все пак това е вторичната, където са последствията от настоящия дефект, а не причината (според мен). Мерси за предложението, но е безмислено да разкарвам такъв стар телевизор където и да било. Целта ми е да го оправя аз, пък било то и с помощ..

До emoome:
Днес откачих вторичните вериги от намотките на трафа и на тази за 110 волта закачих 60 ватова крушка и не тръгна въобще. Явно нещо не направих както трябва за да го стартирам. Confused

PS: Не се дракайте сега за една стара бракма! Целта е друга, а именно - да открия кое ми върти номера.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ianko...
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 27, 2013 0:45    Заглавие: Отговорете с цитат

VR501
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bo2t
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 27, 2013 1:02    Заглавие: Suzika SX-9213 14 инча - вдига вторичните Отговорете с цитат

Въртях го и него. В единия край съскането на standby се увеличава и в работен режим вторичните напрежения растат. Само че в другото крайно положение не пада до 110V. Само съскането на standby намалява. М/у другото това съскане в много редки случаи го няма и мисля, че точно така трябва да бъде - да го няма! Някой елемент в първичната ми прави морафети със сигурност, но не мога да го хвана. Даже ключовия сменях с MJE18004 с друг радиатор, но няма подобрение и го махнах. И без това е друг корпус и задната му фаланга е метална към колектора.
Върнете се в началото
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 27, 2013 1:09    Заглавие: Re: Suzika SX-9213 14 инча - вдига вторичните Отговорете с цитат

bo2t написа:
PS: Не се дракайте сега за една стара бракма!
Нещо пак не си разбрал!
Има ясно изразени два подхода:
1. Сменяш докато тръгне, без да се интересуваш : ама защо стана така ?! И прибираш лептата до следващия подобен случай, когато пак НИЩО не знаеш !
2. Търсиш повредата! На база знания да четеш схеми. Опит (помага за бърза ориентация). Пак си вземаш своето, но е в пъти по-сладко и заслужено!
Който е способен да балансира и с двете - ЕВАЛА!
...
Ей го сега: "смени тримера VR501". Ами, ако е горния по схема резистор Question , с увеличаващо се съпротивление ?
...
Чудя се къде къде са "сервизерите" тая вечер, дето пращат на сервиз
Върнете се в началото
bo2t
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 27, 2013 1:26    Заглавие: Suzika SX-9213 14 инча - вдига вторичните Отговорете с цитат

Офтопик:
Принципно съм изследователска натура и гледам да се придържам към втория подход. В случаят обаче не става въпрос за лепта, защото както споменах - тв-то си е мое. Иначе с това за сладкото и заслуженото съм напълно съгласен.

Резисторите около VR501 ужким са с 2% допустимо отклонение и чисто статистистически вероятността проблемът да е в някой от тях би трябвало да е по-малка, но не се знае знае ли се. Very Happy Голямата част от елементите са забити в теснилака м/у имп. траф и радиатора на BUT-а, тъй че все им е топло. Утре ще посменя съпротивления, ще меря какво става върху C509 и ще споделя резултата.
Върнете се в началото
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Сря Фев 27, 2013 8:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Не случайно колегите насочват вниманието около тримера и резисторите.Много често резисторите си променят съпротивлението в процеса на работа.Така че не ги мери а ги смени .Не е необходимо да са супер точни .Тримера също го смени че в тая маза дето стои нали се сещаш. Very Happy Сега в новите китайски пръчки от по 60-80 лева слагат на тримера някаква червена боя дето понякога играе страхотни номера Very Happy Very Happy Very Happy
real
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ямбол

МнениеПуснато на: Сря Фев 27, 2013 10:28    Заглавие: Отговорете с цитат

случайно да има една черна гьба под шасито,махаш я, чистиш с корселин и си готов често ми се е случвало ако няма продьлжаваш да дерзаеш
bo2t
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 28, 2013 0:04    Заглавие: Suzika SX-9213 14 инча - вдига вторичните Отговорете с цитат

Здравейте. Днес нямах много време и успях да сменя всички резистори (без токмака в снубера) от първичната страна, отново двата електролита с нови (пак на 105 градуса, оставих им по-дълги крака) и трите BC-та. Предишните бяха с някакви грозни разкривени надписи на бронзов фон и не приличаха много на истински. Не съм запускал обаче нищо. Не съм подавал напрежение към телевизора. Първо трябва утре по светло да почистя колофона долу по пъпките, който уж е непроводим. Ако пак нищо не се получи - то не остана за сменяне. Embarassed Само снубер резистора 39 ома, тримера, двата последователни високоомни по 5.6 мегаома, кондензатора м/у двете маси и ... ключовия. Това е. Ако се наложи и тях подкарвам. Embarassed Живот и здраве, утре ще тествам и ще меря какво става върху С509. Вероятно през 60 ватова лампа вързана на мястото на бушона - да няма фойерверки. ... Въпреки, че не би трябвало да има. Laughing Б@ти сузиката. Брадясах. Embarassed

real, има едно черно дунапренче 2х2 см точно под ТХО-то залепено много яко, но не вярвам то да бърка нещо оркестъра. Според мен е да подпира платката към кутията там да не се огъва и деформира.
Върнете се в началото
real
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ямбол

МнениеПуснато на: Чет Фев 28, 2013 9:49    Заглавие: Отговорете с цитат

точно за такава става дума но има и под импулсния траф,явно някой я махнал преди това
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Чет Фев 28, 2013 12:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявам се ама да попитам какво е това СНУБЕР Shocked за първи път чувам тази дума в Българския Laughing
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети