Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за трансформатор с вит магнитопровод

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Мар 01, 2013 14:46    Заглавие: Въпрос за трансформатор с вит магнитопровод Отговорете с цитат

Дадаха ми празен траф, само макарата с желязото да навия траф. Сърцевината е от 4 части вит магнитопровод със сечение 12кв.см., 5см./1,2см. е четвъртинката. Като взех да смятам с коефициент 35 излизат 642нав. за първичната за 220в. Днеска попаднах на същия траф фабричен, на който пише 700нав. и другите стойности за вторичните. Фабричния траф е стар и със сигурност е за 220В. не за 230В по новите стандарти. Чувствам се объркан аз ли греша в сметките или тоя траф готовия не е за 220В. Колко навивки за 220волта да навия?

Последната промяна е направена от shri на Пет Мар 01, 2013 19:16; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 01, 2013 14:59    Заглавие: Отговорете с цитат

offf Ако решиш да си опряваш граматичните грешки в заглавието направо ти предлагам друго : "Подобряване изчисленията на фабрични трансформатори" Laughing
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Мар 01, 2013 15:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
offf Ако решиш да си опряваш граматичните грешки в заглавието направо ти предлагам друго : "Подобряване изчисленията на фабрични трансформатори" Laughing

Ако пък ти си оправиш твоите и туриш препинателните знаци - може и да стане този "off - тупик " Иначе то си има поговорка - присмял се щърбел на хърбел !
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пет Мар 01, 2013 15:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Потърси в сайта на ТУ Варна една книжка-"Изчисляване на маломощни трансформатори". Не съм съвсем сигурен в заглавието,но кардинални грешки няма. Там е дадена много подробна методика за изчисляване на трафове с всички видове магнитопроводи. Като попрочетеш,ще видиш,че общо взето конструкторът е свободен да определи някои коефициенти и ако при проверките нещата влязат в норми всичко се приема за точно. Разликата между твоите сметки и фабричния траф е под 10% и мисля,че няма да има проблеми. Ако пък мислиш,че ще събереш жицата по сметките на фабричния траф-действай по тях. Тогава със сигурност трафът ти ще се държи по-добре при натоварване,че и на празен ход. Във всички случаи книжката е много полезна,макар че сметките са излишно усложнени.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivo07
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofiq

МнениеПуснато на: Пет Мар 01, 2013 17:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
трафът ти ще се държи по-добре при натоварване,че и на празен ход..

Дитроникс , как така трафа сьс 700 навивки пьрвична , ще се дьржи по добре при натоварване , отколкото сьс 640 навивки Rolling Eyes На празен ход добре , ама с товар ......... Rolling Eyes
Върнете се в началото
erolchy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 01, 2013 17:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей, ако желаеш мога да ти дам програма за изчисляване на трансформатори. Само въвеждаш данните и то ти смята... Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пет Мар 01, 2013 18:27    Заглавие: Отговорете с цитат

http://radiohobby.hit.bg/, в раздел ПРОГРАМИ има 3 програми за изчисляване на трансформатори.
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Мар 01, 2013 19:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговорите на всички. Като ученик ме учеха, да си смятам с коефициент 45. Но мисля това важеше за Ш образен с ламели. А за вит магнитопровод с залепени ламели знам 35 затова така и смятам. Това което ме обърка е този фабричния и затова реших да попитам. Вероятно както казвате няма да е голям проблем. Като навия първичната после лесно ще разбера колко точно са за волт. Когато навия и измеря на вторичната напрежението. Хубава вечер на всички.
bad_boy_2
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Мар 01, 2013 19:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Изчисляването на трансформатор е неопределена задача, защото броя на променливите е по-голям от броя на уравненията. Затова тази задача е малко натаманенко. Има си коефициенти в определени граници и си смяташ нещо на око. Няма точни и единствено вярни формули.
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пет Мар 01, 2013 22:19    Заглавие: Отговорете с цитат

ivo07Aми да го направим тогава с 350 навивки в първичната Idea Няма да го оставяме на празен ход хич. Така ли да те разбирам?
Изчисляването на един ттраф зависи от много неща. Качество на желязото,качество на неговата обработка,качество на изработка на трафа,време на работа под товар,дисбаланс на входното напражение,.... и още,и още.... Затова казах че в книжката са дадени константи за изчисление,вариращи в доста широки граници. Тук не знаем за какво ще се ползва трафът,подлежащ на изчисляване. Затова аз бих заложил на данните от фабрично навития траф. Само за сведение ще кажа,че разполагам с една табличка на баба ми от времето,по която съм навил маса трафове и няма досега ни един,който да е сдал багажа. Без да подреждам навивките,накуп,без изолация между редовете. Само между намотките. Не заради друго,просто жиците не се побираха в макарите. Когато пазарът се наводни с китайските дръжкофони настана глад за мрежови трафчета. Започнах да пренавивам,че по магазините все още нямаше налични. И каво се оказа? Трафът додето изгори давал вторично 10V. Аз го смятам по моята таблица,пренавивам първичната и вече китайското чудо вади около 6V на изхода си. Бях в шах само първите два пъти. Веднага разбрах защо горят трафовете и след това пренавивах и вторичните. Е,с малко по-тънък тел,но всичко си работи още. Досега никой не ми е върнал дръжкофон с пренавит от мен и после опечен траф. Давам този пример,за да подчертая, че много неща могат да се определят в доста широки граници. Като се вземат пред вид маса фактори,включително и този дали потребителят ще има шанса да ти върне зле проектирано и изпълнено изделие. Затова моето мнение е колегата да се презапаси малко,ако е възможно. Щото ако трафът се скапе,на него ще му го върнат-той не живее в Китай.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети