| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kolo Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 06, 2013 16:12 Заглавие: Зарядно за автомобилен акумулатор |
|
|
"Няма да е малко. 21волта след изправяне и филтрация ще станат 29.4 волта ,в края на опреснителен заряд "
Каква филтрация какви 5лева?
Аман от хора които не четат правилно литературата по въпроса.
bgeorgiev7 -слагай трафа директно и не питай повече, ще те объркат.Между другото аз съм автора на схемата и тя ще работи нормално.Сложи само един предпазител 20А преди щипките за акумулатора.И не включвай схемата на "ръчно" да не прецакаш акумулатора. И пиши ако не съм прав.Над 10 човека по моя информация вече успешно са я направили. _________________ коло |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
kita20008969 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 06, 2013 16:22 Заглавие: Re: Зарядно за автомобилен акумулатор |
|
|
| kolo написа: | | ".Над 10 човека по моя информация вече успешно са я направили. |
+1 Работи перфектно. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 06, 2013 16:41 Заглавие: За зарядното |
|
|
| Цитат: | | Сложи само един предпазител 20А преди щипките за акумулатора. |
Ако написаното от автора: | Цитат: | | държи напрежението и при повече от 10А | е вярно - ще изгори. Като изгори, не слагай по-голям! |
|
|
 |
kolo Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 06, 2013 17:11 Заглавие: Зарядно за автомобилен акумулатор |
|
|
Да не забравяме, че след вторичната намотка имаме регулиращ елемент тиристор-няма да изгори. _________________ коло |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 06, 2013 17:22 Заглавие: |
|
|
| Да бе , да . При такъв траф съм изгарял 40А диод и 15А тиристор - ти какви ще му препоръчаш , като за електрожен ли ? Да не говорим , че в тази схема тиристорите хич не са регулиращ а ключов елемент ! |
|
|
 |
kolo Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 06, 2013 17:29 Заглавие: Зарядно за автомобилен акумулатор |
|
|
ELP при цялото ми уважение към Вас няма да изгори. _________________ коло |
|
|
 |
bgeorgiev7 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 06, 2013 20:24 Заглавие: |
|
|
| Изгоря единия тиристор , мисля да пробвам схема с регулиране в първичната намотка , за да мога да регулирам и тока на зареждане иначе ако акумулатора е малък ще види зор с този ток. |
|
|
 |
Петър Христов Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 06, 2013 21:25 Заглавие: |
|
|
Щом минаваш на вариант за регулиране в първичната,има бърз,лесен и евтин вариант Просто включваш последователно на трафа най обикновена 220в крушка,като с мощността на крушката може да се регулира зарядния ток.Проблема с края на заряда си остава,не трябва да се допуска превишаване на 16в ,а при циклична употреба(когато целта не е повишаване плътността на електролита а само дозареждане)14.4в крушката ще ограничи тока,но нама да попречи на напрежението да се повиши опасно след като акумолатора се зареди.... |
|
|
 |
lz1wvm Опитен потребител

|
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 06, 2013 22:14 Заглавие: За зарядното |
|
|
Е, сега пък тиристора излезе лабав! Или той е бил бушона? С пръдня боя не става!
Вместо да питаш по форуми, вземи та прочети малко що е то оловния акумулатор, как се държи и как се зарежда. По принцип размера винаги има значение, но в тоя случай големия траф не е предимство, а недостатък. Ако попрочетеш още малко ще разбереш, че и схемата е направо "върха"!
Продай трафа. Сигурно много мед и желязо има в него, даже от вторични ще изкараш пари колкото за едно читаво зарядно. Дето тежи под половин кило и е голямо колкото две-три кутии цигари. И няма да ти доумъртви акумулатора.
Това с регулирането в първичната страна е примамливо, но е малко като висшия пилотаж. Съветвам те да не пробваш с тиристори, освен ако нямаш две кутии за изхвърляне. Малко хора могат да карат самолет, а още по-малко могат лупинг и тоно. Предложението на Петър Христов е добро като за теб, само смени лампата с нещо по-сериозно - примерно малко котлонче или бързоварче. Даже ако сложиш бързоварчето в кофа с вода ще стане 2 в 1 - хем зареждаш акумулатор, хем си грееш вода.
ПС - lz1wvm ме е изпреварил. |
|
|
 |
|