Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Интернет чрез въздушна оптика
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 30, 2005 12:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблемът е в лазерния излъчвател. Изпробвали сче различни схемни решения. Най-примитивното е, да се свали от стар телевизор приемникът на дистанционното, но има и по-съвременни решения. Подходящ избъчвател обаче, не можахме да намерим и за това изоставихме идеята. Зная, че ги има, но не зная къде.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Май 30, 2005 12:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо не ми стана много ясна тази схема -аз ли не я виждам добре ,или честотите наистина са 200 и 400 Мхц??! Ако наистина са толкова -чудя се как ще генерират тези AS инвертори,второ каква е инертността на инфрачервените и лазерните светодиоди ,защото при тази честота излиза ,че данните се предават под формата на пакети от носещата 200 или 400 МХц ,модулирани с данните импулсно. Въобще нещо тази работа ми намирисва на идея без съдържание-ако някъде бъркам кажете. Схемите които съм правил досега с IRDA чипове ,с усилватели вътре с АРУ и т н ,работят добре до 50 см разстояние.Не разбрах и последния пост на колегата Сапунджиев -нещо говори за излъчватели ,пък после предлага да се вземат от стари телевизори/където са IR приемници а не излъчватели/какво иска да каже с това??
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Пон Май 30, 2005 14:38    Заглавие: Отговорете с цитат

На върха на баира в Арбанаси ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ Горна Оряховица имат една комуникационна кула на която освен другите антени се виждат и едни затворени кутии с някаква оптика които гледат към Горна Оряховица и Търново Явно има осъществена оптична връзка но със съвсем фабрична а не със самоделна апаратура Какво точно се транслира - мрежа между компютри или нещо друго не знам За да се направи нещо подобно човек трябва да се занимава основно с него а не да го прави между другото Това разбира се не значи че трябва да скръстим ръце и да стоим защото всичко е направено
Върнете се в началото
SVA-BG
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Горна Оряховица

МнениеПуснато на: Пон Май 30, 2005 15:13    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
Нещо не ми стана много ясна тази схема -аз ли не я виждам добре ,или честотите наистина са 200 и 400 Мхц??! Ако наистина са толкова -чудя се как ще генерират тези AS инвертори,второ каква е инертността на инфрачервените и лазерните светодиоди ,защото при тази честота излиза ,че данните се предават под формата на пакети от носещата 200 или 400 МХц ,модулирани с данните импулсно. Въобще нещо тази работа ми намирисва на идея без съдържание-ако някъде бъркам кажете. Схемите които съм правил досега с IRDA чипове ,с усилватели вътре с АРУ и т н ,работят добре до 50 см разстояние.Не разбрах и последния пост на колегата Сапунджиев -нещо говори за излъчватели ,пък после предлага да се вземат от стари телевизори/където са IR приемници а не излъчватели/какво иска да каже с това??
и аз така мисля но още ако не се лъжа данните един път са модулирани от мрежовата карта защо трябва да се модулират 2 пъти и наистина е съмнително дали тези IR прибори ще заработят на 200MHz a za 400MHz ........
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Май 30, 2005 16:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Лазерните диоди,са много бързи и затова се използват във фиброоптичните комуникации,където съм чувал,че един лазер Една дължина на вълната е способен да трансмитира до 40-60 Mbps.И защо ли тази тема, все още не е в разговорника Shocked Question
Върнете се в началото
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 30, 2005 16:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Когато правахме опитите с лазерните фенерчета, достигахме до честоти 200 - 300КХц. Лазерното фенерче го наричахме излъчвател, а фотоприемвикът беше фотодиод, такъв, какъвто има в дистанционните на телевизора. Този диод го включвахме в делител, като паралелно на него се поставяше едното съпротивление на делителя. Установихме, че колкото е по малко това съпротивление, толкова е по-висока честотната лента на пропускане. Стойностите достигаха до 5Ома, което пък поставяше големи изисквания към усилвателите. Разработвахме схеми с полеви транзистори за по-малък шум, но това е, което достигахме. Нямам повече опит и за това очаквам някой да сподели нещо различно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
кк
Гост

МнениеПуснато на: Вто Май 31, 2005 18:44    Заглавие: Отговорете с цитат

инж.Васил Сапунджиев написа:
Когато правахме опитите с лазерните фенерчета, достигахме до честоти 200 - 300КХц. Лазерното фенерче го наричахме излъчвател, а фотоприемвикът беше фотодиод, такъв, какъвто има в дистанционните на телевизора. Този диод го включвахме в делител, като паралелно на него се поставяше едното съпротивление на делителя. Установихме, че колкото е по малко това съпротивление, толкова е по-висока честотната лента на пропускане. Стойностите достигаха до 5Ома, което пък поставяше големи изисквания към усилвателите. Разработвахме схеми с полеви транзистори за по-малък шум, но това е, което достигахме. Нямам повече опит и за това очаквам някой да сподели нещо различно.

Проблемът не е толкова във лазерният диод, който може и с няколко гигахерца да се модулира ами в приемника - необходим е т.н. малошумящ трансимпедансен усилвател - преобразувател ток-напрежение направата на която не е тривиална. Защо не пробваш просто да си закачиш усилвателите на 22ГХц доплерови модули за отваряне на врати - гарантирано ще работи по-добре, само че приемника и предавателя трябва да са отделно (с един модул няма да стане).
Върнете се в началото
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Юни 05, 2005 13:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемата както казах не е правена. На автора му намерих инфо-то и снимката след ровене в интернет, въпреки това не мога да кажа, че схемата е 100% някаква детска измишльотина, има няколко неща в нея които могат да се ползват. На 10 Mbps, не на 100 и с 40MHz генератори. А целта е да се получат филтри, които да реагират само на тази честота, не на всичко наоколо. В дистанционните за телевизор данните се модулират с честота от 38kHz и затова може да се постигне нужното усилване, филтрация, ару, и всичко това вградено с приемника в един чип на който се подава само 5V захранване и от него излизат приетите и демодулирани данни доста добре защитени от светлината наоколо. Имаше и един проект за IR комуникация - RONJA - разгледайте и него. Сигурно е обаче, че няма да стане с чип-приемник от дистанционно за телевизор.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети