| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Bengata Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 04, 2013 21:11 Заглавие: Българска станция Парт-20 търся подходящ поялник |
|
|
Напрежението към поялника е 18 волта .
Четох една тема тук в форума в която се говори за тази станция споменато е следното .
| Цитат: | | ПАРТ20 е гениален поялник. На него в серия на нагревателя е вързана термодвойката. Има само два извода. Има китайска дръжка аналог пак с два извода. Адаптирането обаче не е 100%. Защото китайските нагреватели са за 24 Волта. А Темко са на около 18 Волта. Греят малко по-бавно. |
В същата тема е споменато следното
| Цитат: |
ПАРТ20 имаше термодвойка в серия на нагревателя но това не е изпълнено като отделен елемент. Горният извод на нагревателя се защипва към бронята му която е от стомана. И през нея се подава захранването. На връзката нагревател/извод се получава термодвойка. Хитрата схема захранва нагревателя еднополупериодно а през обратния полупериод се мери термодвойката. Така се получава 2 в 1 |
Разглеждах поялник за Китайска станция ZD-919 който е с два извода . Питането ми е някой знае ли как работи тази Китайска станция имали нещо общо с работата на Парт-а
Има бутон "Преглед" вместо да върви някой след тебе и да оправя  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 04, 2013 21:31 Заглавие: |
|
|
| ZD 919 няма да ти свърши работа понеже в него няма никакъв термодатчик. Дай ми схема , може и снимка на станцията да те упътя какво да търсиш. |
|
|
 |

|
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 04, 2013 21:51 Заглавие: |
|
|
Изглежда познато. Дали пък този път японците не са взели някоя идея от нас?
Такъв поялник е Hakko съвместим с човки Т12, термодвойката е вързана последователно с нагревателя. Изглежда много обещаващо, при 24 волта загрява до 300 С за около 16 секунди. За сега не съм го тествал на дебели многослойни платки но изглежда ще се справи. Най простата му схема за управление напомня на българския поялник:
ОУ като генератор на импулси , а температурата се измерва по време на паузата. Другото е мощен транзистор(тиристор) който го комутира.
Примерна снимка като шарения поялник от обявата ми:
http://mcu-bg.com/mcu_site/download/file.php?id=6159&mode=view |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 04, 2013 21:57 Заглавие: |
|
|
| Друг пример намираме в наши те магазини . |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 04, 2013 22:08 Заглавие: |
|
|
И примерът е... кой?
Освен китайски копия на класически Hakko с имена Gordak ....Ya Xun , или копия на Weller с имена Solomon и ZD, друго не съм виждал. |
|
|
 |
Tsvetkov Опитен потребител

Регистриран на: 13 Окт 2003 Мнения: 392 Местожителство: Хитрино, Шуменско
|
Пуснато на: Пет Апр 05, 2013 19:22 Заглавие: |
|
|
| Bengata написа: | | Схема нямам |
Ако ти трябва, да ти я сканирам? Чертал съм я сам, заедно с осцилограмите. Навремето тази станция струваше 120 кинта... |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 05, 2013 21:08 Заглавие: |
|
|
Ако не ти е проблем схемата ще е интересна за мен. С модерни елементи подобна схема за управление на Hakko с човки Т12 се събира в кибритена кутийка, а китайците скоро разбрах че вкарват електрониката в дръжката на поялника, което ме отказа да правя миниатюрна версия. За захранване се ползва произволно импулсно DC захранване около 20-24 волта/3А.
Резултата е мощен и бързозагряващ модерен миниатюрен като химикал поялник , за има няма 50 лв. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 05, 2013 21:14 Заглавие: |
|
|
| Ако може сканирай схемата . |
|