| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
taralion Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 07, 2013 23:07 Заглавие: Затихване на dvb-t сигнала при дъжд |
|
|
| Искам да споделя впечетленията си при настаналото дъждовно време. Приемам от кулата в Правец на около 10 км. от мен: http://www.predavatel.com/bg/1/pravets и при настаналото дъждовно време, Мултиплекс 2 се срина. Не зная проблема къде е при мен или от кулата. Приемам с тази антенка, като съм я съгласувал с "U" коляно: http://media.snimka.bg/s1/1934/030112228-big.jpg?r=0 Поставил съм и усилвателче, което в този обхват усилва едва ли повече от 10 dB., но компенсира загубите по трасето, а то е около 10 м. Интересно срина се мултиплекса на най-високата честота, а именно 57 канал. Нивото на другите се държи. Възможно ли е в кулата да има още нещо "недоклатено" или просто честотата си е висока и дъжда пречи? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 07, 2013 23:14 Заглавие: |
|
|
Както казвахме навремето - Дъжда забива радиовълните в земята.
Изчакай малко - поне още един дъжд. Може нещо да не са го доклатили като хората. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
ianko... Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 08, 2013 2:36 Заглавие: |
|
|
| При влошаване на средата за разпространение на радиовълни първи пропадат сигналите с най-малка дължина на вълната. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 08, 2013 7:58 Заглавие: |
|
|
| А къде си поставил усилвателчето ? |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Апр 08, 2013 10:15 Заглавие: |
|
|
Вярно тия дни имаше много силни дъждове но аз не забялязах проблем при 5GHz вия банд следователно при вас изобщо не би трябвало да има проблем. Но не става ясно дали е паднал "линка" до кулата или от кулата до предната където е с релейка на доста по висока честота и там определено си спира сигнала при такова количество вода. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 08, 2013 10:33 Заглавие: |
|
|
| Сигнала на всички мултиплекси върви заедно - или изчезват всички или не. Логично е да ти изчезне най-високия канал при по-неустойчив прием - все пак по-високите честоти затихват повече в такъв случай. А е вероятно и антената ( и кабела ) ти да имат по-високо затихване за тези честоти - все пак говорим за около 700MHz. |
|
|
 |
taralion Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 08, 2013 13:54 Заглавие: |
|
|
Дъжда спря и сигнала се появи. Имам много разлика в сигнала на мултиплексите. Примерно ако два от тях са на 50-54, то проблемния е на 14. Антенката е от нета и незная на кой канал е максимума й. Съгласувал съм с "U" коляно, около 15 см. Усилвателчето на времето го мерихме и усилва 20 dB в метровия и 8 dB в дециметровия обхват. Може би го знаете през 90-те години ги правеха във ВМЕИ-то и се състои от две двустапални усилвателя вързани в паралел. Разположено е на средата на трасето (на мястото на една снадка). Антената е на балкона във вертикална поляризация и нямам пряка видимост с кулата, отстояща на 10 км. В мен ли е проблема или още недоизкусурености?
Последната промяна е направена от taralion на Пон Апр 08, 2013 14:15; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Апр 08, 2013 13:56 Заглавие: |
|
|
Може и да правят нещо, все пак още е тестов период  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 08, 2013 21:22 Заглавие: |
|
|
| Усилвателя има смисъл , ако е непосредствено до антената , честотата на полувълнов вибратор не знаеш ли , тя е към 600мхЦ в твоя случай , този тип антени не са широколентови , а за определен канал . На други усилването им спада доста . |
|
|
 |
|