| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Novator40 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 13, 2013 17:03 Заглавие: CNC проблем - насечено движение по осите |
|
|
Здравейте на всички.
Закупиих CNC рутер (чисто нов http://www.aliexpress.com/item/Updated-110v-220v-CNC-Router-CNC-3040-water-cooled-heighten-version-4-axis-tailstock-cnc-engraving/753656343.html) , при който се появи проблем още след първоначалното пускане.
При движение по осите x,y,z движението не е гладко а насечено и това е съпроводено от невероятен шум.
Моля ако някой има идея на какво се дължи това да сподели. Благодаря предварително !!!
стъпкови мотори: 57bygh 78-401a
драйвери : TB6560AHQ 24V
софтуер : MACH 3 + LAPTOP DELL D600I
P.S. - Моля да бъда извинен ,ако съм написал някоя глупост или темата не е на правилното място. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Carl_Cox Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 13, 2013 17:21 Заглавие: |
|
|
шума какъв е механичен или от самите мотори,по една ос ли е или по всички ?разкуплирай моторите от осите и виж на ръка дали се движат гладко самите оси _________________ Не може нации които се напиват с бира да дават акъл на нации които изтрезняват с бира |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 13, 2013 17:26 Заглавие: |
|
|
| В MACH3 има настройки, трябва да ги знаеш. Да не би да задаваш такава скорост или ускорение на стъпковите мотори и те да изпускат стъпка. В подобен случай те изведнъж спират да се въртят и валовете им само вибрират, бръмчат. Ти успя ли да изпълниш някакво задание с фрезата, т.е. направи ли нещо реално или само пробно я пускаш по x,y,z без да прави нищо? |
|
|
 |
Novator40 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 13, 2013 17:31 Заглавие: |
|
|
Оссите на ръка вървят идеално гладко , моторите също (при изключена машина).Вмомента в който подам напрежение (ключа машината) моторите се затягат и когато помръдна шпиндела(от клавиатурата) движението е насечено. Дали е възможно да е някоя настройка на mach3
Milmar- направил сум всички настройки на мач3 ; само пробно съм пускал фрезичката. Шпинделът се движи но движението е насечено |
|
|
 |
Carl_Cox Опитен потребител

|
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 13, 2013 20:03 Заглавие: |
|
|
Виж на каква стъпка е настроен драйвера. При пълна или полустъпка ще ти върви насечено. Настрой го на 16 "полустъпки", тогава само ще ти свири лекичко в такт със стъпките. Настрой го на ток до 30% над номинала на мотора. Увеличаваш скоротста до влизане на мотора в резонанс и намаляш малко максималната скорост под тази. Ускорението пак задаваш опитно, пробваш различни стойности до тази при която,като противодействаш на движението , започне да изпуска стъпки и съответно намаляш малко. Тука всеки който е чул за CNC дава съвети ... та внимаваи да не гърмясаш нещо.
Скороста ти зависи от захранващото напрежение на драйвера, използвай възможно най близкото до горната граница.
Ако ползваш Mach3 имай в предвид че вина не е RealTime операциона система и LPT порта създава неразрешими проблеми с изпускане на стъпки ... не разчитай на по мощен и бърз ПК. Ако имаш възможноста заложи на P3 Intel-платформа. Има едни оптимизации на виндоуса ... препоръчвам ти ги. Ако искаш да нямаш проблеми заложи на линукс.
Да добавя, че не съм ползвал такива елементарни драйвери ... и най слабия мотор дето съм ползвал е 5,6Nm стигам до 18Nm |
|
|
 |
Novator40 Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 15, 2013 18:30 Заглавие: |
|
|
Здравй RM .Това е снимка на платката от контролера. Не съм сигурен но мисля че липсва нещо за настройката на полустъпките. Моля ако някой открие нещо нередно да сподели !!!
www.pixto.bg/browse/images/70803 |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 15, 2013 20:31 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | мисля че липсва нещо за настройката на полустъпките. | - Да, липсва описанието на драйвера. Или поне модела му. Затова трябва да се премине в режим "врачка":
Вероятно превключването става с презапояване на четирите мостчета, маркирани съответно за трите оси като SW_X, SW_Y, SW_Z (вдясно от клемите за съответната ос).
Вероятно ползвания чип за драйвер е TA8435 или подобен.
Ако е така вероятно с две от тях се програмира дали стъпката да цяла, половинка, четвъртинка или осминка.
Вероятно с другите две се програмира нещо друго.
Вероятно може и да е друго.
Комбинациите не са много - само 16. Вероятно могат да се опитат всичките.
Много е вероятно обаче при опитите нещо да изгори.
Изобщо вероятности много. Едно обаче е сигурно - с четене на документацията ще стане значително по-лесно отколкото с гадаене по картинка с лошо качество. |
|
|
 |
Novator40 Нов потребител

|
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 15, 2013 22:23 Заглавие: За врачуването |
|
|
Под описание на драйвера разбирам описание на цялата платка. Без него врачуването ще продължава. Да, не съм видял, че чипа ти е TB6560. Но той е много подобен TA8435 - и при двата (и при много други подобни на тях) програмирането на големината на стъпката става чрез нивата на пинове М1,М2 (при теб са 23 и 22 крак) по описания по-горе начин. Това можеш да си го видиш и сам в пдф- на чипа. Обаче как точно е свързан чипа на конкретната платка и кой джъмпер за какво е - в пдф-а на чипа не пише. Пише го само в описанието на платката - там чети.
Клипа ти е с много лошо качество, най-вече защото си снимал от ръка. При което ръката с камерата се движи доста по-осезаемо от машината - иди разбери кое трепери, машината или ръката. За да се разбере нещо за треперенето трябва да снимаш от статив, при неподвижна камера.
Обаче звука, който се чува в клипа, ме навежда на мисълта, че по-скоро имаш неравномерна скорост, а не проблем с големината на стъпката. Което е по-скоро софтуерен проблем, 99% свързан с WindowsXXXX. Виж поста на RM в часта за RealTime OS. |
|
|
 |
|