Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ за LM3914

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
fenderBG
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 03, 2013 13:02    Заглавие: Помощ за LM3914 Отговорете с цитат

Здравейте, нов съм във форума и като цяло в елктрониката. Наистина да предопредя, че съм доста бос в електрониката наименования на дадени елементи и т.н.

Обичам да научавам нови и нови неща, да експерементирам и да се опитвам да правя всичко сам. Рядко гледам да купя наготово дадено нещо.

Реших да си направя така наречения светлодиоден музикален индикатор (vu led meter) . Изрових в интернет схема за интеграла LM3915. Ислед упорито търсене из София неможах да го намеря и се спрях на LM3914.Съответно потърсих схема за него, намерих и закупих всички необходиме елементи и материали.
Грабнах поялника и започнах... Но неми беше никак лесно, защото до сега единствено бях сменял издут кондензатор на платка Sad. Но както и да е, гледане по схемата запояване по платката няколко часа.

И реших, че съм готов. Вързах захранването вързах и изводите от една колона за музика и нищо...
Започнах да въртя тримера и щом го намалих максимално 8 от 10 диода светнаха , но постоянно без да има мигане по ритъма на музиката, просто си светеха сеедно съм им подал 2v на всички.
Странното, е че светлодиодите от 1 до 6 светят 7 и 8 не и 9-10 светят.

Та въпросът ми е какво може да съм объркал, да неискат да светят по този начин за VU meter. Дали е възможно да съм обърнал даден елемент да несъм го запоил където му е мястото ..... Ще съм благодарен на всякаква помощ. Просто съм нов и искам да си го направя но неще несе получи, каква може да е причината ?

Това е схемата по която съм го правил.
http://www.eleccircuit.com/wp-content/uploads/2010/11/VU-meter-10-pieces-using-ic-LM3914.jpg

Това е нещото което съм направил аз .
http://store.picbg.net/pubpic/77/9C/8307e29ed4f9779c.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/A7/13/e824eea516bca713.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/EC/E7/b1df57e666b6ece7.jpg
Благодаря Ви предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Funtast
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Май 03, 2013 14:40    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз съм нов във форума, а с електрониката на средно ниво като цяло, това което си сбъркал е, че не трябва да се свързва към тонколоната, а към входа на усилвателя... ...предполагам че може интегралната схема да ти е изгоряла.
ПП: Ако се захванеш отново ти предлагам да пробваш на breadboard(link-> http://www.youtube.com/watch?v=zCX3Hr4ZsDg ), тя е за начинаещи, не изисква запояване
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
fenderBG
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 03, 2013 15:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Е да ама ако е изгоряла интегралката няма ли да не светат изобщо ?
Имам още една такава интегралка, мога да я смена. И имам една уредба където изводите за колоните са де щипки и мога към тях да свържа схемичката ????
Върнете се в началото
Funtast
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Май 03, 2013 18:11    Заглавие: Отговорете с цитат

fenderBG написа:
Е да ама ако е изгоряла интегралката няма ли да не светат изобщо ?
Не е задължително, при различните интегралки, различни проявления на повредите... ...също може да не си запоил както трябва елементите, затова ти предложих да пробваш на breadboard, потърси информация за нея в интернет, аз не съм я пробвал, но е доста известна и с добра репутация

fenderBG написа:
И имам една уредба където изводите за колоните са де щипки и мога към тях да свържа схемичката ????
- ти пак не разбра, к'во не ти е ясно от това: не се свързва към изхода на усилвателя(колоните), а към входа на усилвателя(малосигналната част)

ПП: тая работа не е за теб, вземи си сглобен кит - http://www.hobbykit.eu/hobbyb/h1520.html И СЕ СВЪРЗВА КЪМ ВХОДА, НЕ КЪМ ИЗХОДА
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 03, 2013 20:43    Заглавие: Отговорете с цитат

То ако ставаше всичко толкова лесно, нямаше да се учи електроника по няколко години във ВУЗ.
Докато не разбереш КАК работи дадена схема и ЗАЩО е сложен всеки елемент в нея пускането ѝ е плод на случайността...
Върнете се в началото
fenderBG
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 03, 2013 21:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря Ви за бързите отговори. Явно наистина не е толкова елементарно колкото изглежда . И немисля да си купя готов кит !!! Това нещо неми трябва за нещо определено, а просто да пробвам нещо ново. Няма смисъл да си копувам защото няма да ми е интересно Smile Благодаря Ви отново за отговорите.

Ще направя още един поит с другата ми интегралка, пък каквото ще да става. Ако не оставам засега схемите и се залавям с четенето на книжки Smile

п.с: Целта ми не е да науча всичко перфектно а просто някакво занимани през свободното време
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пет Май 03, 2013 21:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Целта ти е перфектна,дано да удържиш на намреренията си! 1-2 изгорени интегрални схеми понякога могат да бъдат началото на един добре постлан с успехи път! Весели празници!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
ko-pach
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 03, 2013 21:34    Заглавие: Re: Помощ за LM3914 Отговорете с цитат

fenderBG написа:
Вързах захранването вързах и изводите от една колона за музика и нищо...

То хубаво ги връзвате към колоните, ама слагайте поне един 47-100кΩ резистор преди това Wink
fenderBG
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 03, 2013 21:41    Заглавие: Re: Помощ за LM3914 Отговорете с цитат

ko-pach написа:

То хубаво ги връзвате към колоните, ама слагайте ...

Имам разистор 100к ако сложа преди входа към схемата и го вържа към изхода на усилватела ще се намали риска от изгаряна на интегралката ли ? Ако е така ще го пробвам. Благодаря
Върнете се в началото
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 04, 2013 7:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко помощ и от мен,най-вероятно нищо не си изгорял,а си объркал нещо.Направи си хубаво разположение на елементите(възможно най-близо до инт. схема),така че да ползваш писти с минимална дължина.Ползвай гол проводник предварително калайдисан,който да свързва отделните квадратчета на платката,без да хвърчи във въздуха.И най-важното -повече старание,и схемата да се изпълни така че с един поглед да можеш да провериш верноста и без да се затрудняваш
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети