Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Идеи за уред за напрегнатост на електромагн. поле на 50Hz?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Май 28, 2013 23:05    Заглавие: Идеи за уред за напрегнатост на електромагн. поле на 50Hz? Отговорете с цитат

Трябва ми да измеря напрегнатостта на полето с честота 50 Hz.
Kупих си ампер-клещи, заради приятната цена и що-годе чувствителния обхват 200 mV променливо. По-чувствителен мултимер за променливо не намерих и без това.
Като датчик вързах полуразвит дросел от живачна лампа. Нямам подръка желязно-силициева сърцевина. Хваща включено адапторче колкото звънчев траф от 50 сантиметра.
Ще копам в 2 посоки.
1. Усилване на сигнала. Намерих микрофонен предусилвател като китче за 3 лева. Няма проблем и да си направя нещо подобно с операционен усилвател. Тук ще се оправя.
2. Чувствителен датчик. Мисля за размагнитваща намотка от цветен ТВ. Няма сърцевина.
Или дросел от луминисцентна лампа със сърцевина, ще видя как мога да отворя магнитопровода.
Мисля и за повишаваща бобина от ТХО на стар телевизор. Тия черно-белите лампови имат разглобяема част за високо напрежение.

Приемам идеи всякакви. Намерих уред за тая задача, но ми е спешно и не мога да го чакам да дойде от Полша, че и 160 лева...
Не ми е важно да измеря калибрирана стойност, интересува ме просто да мери нещо, и да сравнява едно с друго.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 29, 2013 18:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Току що купих един стар електромагнит, пише към 6000 намотки, има към кило мед. Мери електромагнитния фон, без дори да има траф наблизо. Май ще мина без усилвател. Стана, значи, още една осъществена шантава идея!
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Сря Май 29, 2013 23:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да направиш тест като сложиш паралелно кондезатор на намотката сметнат за 50Hz при това положение ще мериш повече 50Hz от колкото всичко на около.
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 30, 2013 13:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Meн ме интересуват и хармоници, ако ги има. Дори без сърцевина го оставих, че да лови и по-височки честоти. Доста интересни резултати дава, открива подземни високоволтови кабели отдалеч.
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 30, 2013 16:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Toку що гледахме суровия ефир на осцилоскоп. Повече прилича на шум. Има и синусоидални честоти, но не са 50 херца, а няколкостотин. Основно излизат някакви хаотични килохерци.
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Чет Май 30, 2013 17:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Ти измервателен уред ли искаш да правиш или индикатор?

Средството за измерване трябва да има метрологична точност (клас), при това < 5%. За да се тарират показанията обикновено трябва да се използва образцов уред с поне 3 пъти по-добра точност. Всичко с точност, по-лоша от 5% или с неизвестна такава се казва индикатор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 30, 2013 17:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Rabin написа:
...интересува ме просто да мери нещо, и да сравнява едно с друго

Явно ще е индикатор. През ум не ми е минавало да сравнявам в метрология.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети