| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kravaj4o Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 01, 2013 21:51 Заглавие: TV NEO 2962 shassis 11ak45b5 - цъка на stb |
|
|
здравейте,
телевизора дойде с пробил транзистор на ХО.Но освен него има и проблем в захранването.В момента е с лампа вместо транзистор на ХО, и при включване се чува "цъкане" а диода мига.Сменил съм MC 44608,оптрон, тиристорMCR22..,грец, полевият на захранването - без резултат.Всички вторични захранвания ги откачих , но пак не тръгва...Със свален полеви транзистор меря има импулси н а5 крак на МС...Моля за съвет.Захранването е подобно на 11ак30 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 02, 2013 17:17 Заглавие: |
|
|
Генерациите на шима се спират чрез напрежението върху 2 и 3 кр. виж на осцилоскоп напрежението върху 2 и 3 кр, на MC44608 .
2кр - токоследящата верига в сорса на кл. МОП при V>1V спира да генер.
3кр - веригата на оптрона в топлата и судените части . Измери напрежението върху оптрона в студ. част и транзистр/и във веригата му.
Пин 1 на ШИМ а към маса ли е ? Схемата на захр. ти блок подобна ли е на тази http://fileshare.eshop.bg/download.php?fileid=37358 ? |
|
|
 |
kravaj4o Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 04, 2013 20:59 Заглавие: |
|
|
| Здравейте, благодаря за мнението.Схемата е точно тази , която сте посочили в линка.Нещата се развиха лошо - след като смених почти всичко в първичната страна , пуснах с лампа вместо BU 2508.Реших да измеря някои напрежения и оставих защитата да "Цъка".Издържа около минута.Последствията - изгорял полеви и бушон.И още нещо , което и до сега не съм открил.Пускам с лампа 60 w вместо бушон , и въпреки това гори полевият почти веднага.Междувременно открих че R119 от 1к беше стана 10к .Смених го , но резултат няма.Интересува ме , дали е възможно ключовият н азахранването да гори така от претоварване във вторичната част , или да продължавам да ровя в първичната?То там не остана нещо дето да не съм сменил...Само импулсният траф. |
|
|
 |
fonev_tv Опитен потребител

Регистриран на: 22 Мар 2006 Мнения: 742 Местожителство: СОФИЯ ул.Макгахан 11
|
Пуснато на: Сря Юни 05, 2013 7:35 Заглавие: |
|
|
| kravaj4o написа: | | То там не остана нещо дето да не съм сменил...Само импулсният траф. | Ми смени го де. |
|
|
 |
milenjs Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 05, 2013 9:04 Заглавие: |
|
|
| kravaj4o написа: | | Пускам с лампа 60 w вместо бушон , и въпреки това гори полевият почти веднага. |
Нормално, не е мястото на лампата там, енергията от електролита след греца стига за да го изгори. |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 05, 2013 12:40 Заглавие: |
|
|
Провери MC 44608 дали е оцеляла ,при свален МОП генерира ли : На МОП транзистора ,кой преход пробива !?Разкачи всички вторични остави само веригата на обратната връзка /оптрона/ нея я провери основно - това захранване ще стартира и без товар . Дори и веригата на обратната връзка може да я изключиш като заместиш оптрона с тример .Измери индуктивността на имп. трансформатор .Опитай да го стартираш при тези условия .
Ако повредиш над 3 МОП транзистора - сервиз. |
|
|
 |
kravaj4o Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 06, 2013 6:53 Заглавие: |
|
|
| Techmaniac написа: | Провери MC 44608 дали е оцеляла ,при свален МОП генерира ли : На МОП транзистора ,кой преход пробива !?Разкачи всички вторични остави само веригата на обратната връзка /оптрона/ нея я провери основно - това захранване ще стартира и без товар . Дори и веригата на обратната връзка може да я изключиш като заместиш оптрона с тример .Измери индуктивността на имп. трансформатор .Опитай да го стартираш при тези условия .
Ако повредиш над 3 МОП транзистора - сервиз. |
МОП - а гори тотално - всичко на късо.Индуктивността на имп.траф я меря около 600uH ( намотката свързана с МОП), Не знам колко трябва да бъде, мерих на по-малък от друго шаси - 450uH. 44608 има импулси на 5 крак.Снощи имах малко време да го гледам , но ми направи впечатление , че май съм прекъснал писта между R114 и R152.не съм сигурен за какво служи веригата R114 - D111 , но си мисля че отам се разрежда С107 когато МОП е запушен.Иначе ТВ няма да ходи на сервиз - не ми трябва, просто ми е хоби и ще го мъча докрай. |
|
|
 |
|