|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
newmember Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 16, 2013 9:35 Заглавие: Мотор на стоящ домашен вентилатор и регулиране |
|
|
Здравейте! Прочетох, че регулирането на оборотите на тези вентилатори е проблемно и само смяната на кондензатора минавала като най-проста. Имахме един стар вентилатор от тези на стойка. И през деня и особено през нощта няма нужда от толкова силно духане. С кондензатора му намалих оборотите и беше добре, работеше години, макар, че загряваше доста мотора. Сменихме го вчера с нов от същия тип, но е по-шумен. Разглеждам го сега и кондензатора му е 1.2uF, дори не е 1uF. Отделно има едни перки вътре отпред и отзад, които явно охлаждат мотора и на предишния вентилатор ги нямаше. Може и от тях да шуми леко. Ако ги махна (ако се махат изобщо) ще има ли проблем? Другото което видях е, че има лепенка на мотора на която пише AC120V/60Hz ... Да не би да е предназначен за друга мрежа и сега това да е причината да е с повече обороти? В друга тема попаднах на тази схема от руски сайт, но не знам в случая става ли и елементите нещо ме притесняват какви са точно - http://cxem.net/pitanie/5-27.php
http://store.picbg.net/pubpic/B9/B5/c4f03e4e1d10b9b5.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/D6/D0/2550cd47c4ecd6d0.jpg |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 16, 2013 9:57 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Отделно има едни перки вътре отпред и отзад, които явно охлаждат мотора |
Правилно си се ориентирал и извода е очевиден - ако ги махнеш вероятността двигателчето да прегрее и се повреди е много по-голяма.
А това, че на лепенката пише 120VAC е доста смущаващо - този мотор не би трябвало да работи на нашата мрежа.Има четири начина да намалиш оборотите:
1.- Плавен регулатор - има готови китове а можеш да опиташ и с регулатор за осветлението - като се съобразиш с мощността на вентилатора.
2. Последователно на вентилатора поставяш експериментално подбран мощен резистор - недостатък- много ще грее и напразно ще разходва електроенергия.
3. Последователно на вентилатора поставяш екслериментално подбран високоволтов кондензатор - около 1-2-3-4-5 микрофарада.
4. Захранваш вентилатора през автотрансформатор 220 - 110 волта с подходяща мощност - мисля, че маломощните са под 10 лв - така ,че ще върти по-бавно. |
|
|
 |
newmember Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 16, 2013 10:59 Заглавие: |
|
|
Раглобих го, уж няма проблеми, всичко е гресирано. Шума идва от контакта на оста с тези втулки отпред и отзад които я държат. Едно стържене, все едно е грапава повърхността. Нищо не става. Грее стабилно, като стария вентилатор. Мисля да сложа стария мотор на новото тяло ако са еднакви и аз не знам ...
Слезнах до избата да взема остатъците от стария вентилатор и гледам новия спрял да бачка Бях го оставил 15-20 минути да върти ей таа без перка, само мотора. Пари и мирише на масло. Едва ли е от това, че го разглобих, всде пак ще го сметна като възможност. Може само да е блокирал за малко. Но явно е изгорял от претоварване? |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 16, 2013 16:58 Заглавие: |
|
|
А въздушният поток, създаден от перката, без която си го оставил, обдухва ли двигателя, било отвън, било през вентилационните му отвори? _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
newmember Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 16, 2013 17:54 Заглавие: |
|
|
Корпуса си е метален затворен и има пластмаса отгоре, не виждам какъв поток го влияе. Мотора въртеше без голямата перка отпред, но тези вътре малките перчици си стояха. Докато ме няма за 5 минути и е изгорял ... Беше загрял много. Не вярвам ако я няма перката отпред да е толкова фатално. С нея тогава ще работи на лимита си пак. Не знам. Едно е ясно - ще търся нов  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 16, 2013 18:10 Заглавие: Re: Мотор на стоящ домашен вентилатор и регулиране |
|
|
| newmember написа: | | ... Другото което видях е, че има лепенка на мотора на която пише AC120V/60Hz ... Да не би да е предназначен за друга мрежа ... |
Е след като това не беше достатъчно, сега вече получи отговор какво ще се случи ако се ползва включен към нашата мрежа.
По-добре напиши в темата от къде си го купил и какъв е точно уреда, поне да не изгори и някой друг. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
newmember Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 20, 2013 17:01 Заглавие: |
|
|
Всичко е наред вече. Смениха ми гаранционно мотора. Оказа се, че били объркали моторите на моя вентилатор и на незнайно колко още (уж китайците) ... А лепенката на тялото си е за нашия пазар, не за 110V. Видимо по-малки обороти има от преди, то тогава е работел на турбо, но пак е силно на 1 степен за през нощта И в сервиза се изненадаха, че изобщо работел след пускането. Кондензатора на новия мотор е 1,5 uF. Аз имам 1,2 / 0,47 и 0,33 uF и след като се поразработи и видя, че мотора този път ще издържи, мога да направя проба с тях Не знам дали трябва да казвам марката, понеже се сменя гаранциооно и е явна техническа грешка. Просто коства нерви, а вентилатора са го направили добре външно, за разлика от други ... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|