| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
NqhNqh Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 25, 2013 18:46 Заглавие: изчисляване на съпротивление |
|
|
Здравейте, имам един въпрос който ме мъчи...
Имам захранване 12V и към него свързани последователно съпротивление и диод, какво трябва да е съпротивлението че диода да не изгори, като да речем номиналното напрежение на диода 2,5V и ток 20mA. Аз правя следното изчислявам съпротивлението като избирам пада на напрежение през него да е 9,5V и после по закона на ом смятам 9,5/0,02 и е равно на 475ом, като се предполага че след него ще се получи 2,5V ( според мен) защото сумата от падове дават напрежението на източника ако не се лъжа. Правя проверка, взимам 470 ом съпротивление свързвам го последователно към мултицета и свързвам към захранването и се оказва че напрежението почти не е мръднало, пробвах и с 10кОм пака така, къде бърйам, и какво не знам.
Моля за малко помощ, знам че е лесно но на мен нещо ми обягва...  _________________ Nqh nqh |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 25, 2013 19:00 Заглавие: |
|
|
Нормално да не пада, защото мултицета консумира пренебрежимо малко ток. Свързвай светодиода смело. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
zapad Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 25, 2013 19:00 Заглавие: |
|
|
Тази проба със товар, или без товар я правиш? _________________ който не знае закону на ому да си оди у дому |
|
|
 |
NqhNqh Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 25, 2013 19:03 Заглавие: |
|
|
| zapad написа: | | Тази проба със товар... |
Ами само резисторчто и мултицета.. _________________ Nqh nqh |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 25, 2013 19:05 Заглавие: Re: изчисляване на съпротивление |
|
|
| NqhNqh написа: | | ...Правя проверка, взимам 470 ом съпротивление свързвам го последователно към мултицета и свързвам към захранването и се оказва че напрежението почти не е мръднало, пробвах и с 10кОм пака така, къде бърйам, и какво не знам.... |
Тук бъркаш.
Мултицета има високо входно съпротивление (в случая доста по-високо от използваните стойности на резисторите).
С постановката която си направил имаш източник на напрежение към който си свързал последователно резистор и мултицета (неговото вътрешно съпротивление в режим на измерване на напрежение).
Големината на тока който ще протече от източника през резистора и уреда ще се определя от сумарното съпротивление на веригата, а в случая на практика от високото входно на уреда.
Този ток няма да бъде 20mA, а доста по-малък.
За това не ти излиза и сметката.
Не може да замениш светодиода с уред за измерване на напрежение.
Иначе другите сметки са верни. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
NqhNqh Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 25, 2013 19:24 Заглавие: |
|
|
Да получи се, значи все пак мога да смятам, но мисленето малко ми убягва май
Благодаря ви  _________________ Nqh nqh
Последната промяна е направена от NqhNqh на Вто Юни 25, 2013 20:28; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 25, 2013 20:25 Заглавие: |
|
|
| И правописа ! |
|