Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ за DC мотор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
jorojorov
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Панагюрище

МнениеПуснато на: Пон Юли 01, 2013 16:48    Заглавие: Помощ за DC мотор Отговорете с цитат

Здравейте!Става дума за един мой проект Embarassed ,а именно привеждане в ход на един привод,посредством паразитна оптяжна ролка,клиновиден ремък и DC моторче 12V.Механичната част е готова,моторчето е с вграден редуктор,завършващ с вал с едра резба,по която в същност се изпъва или прибира паразитната ролка,зацепваща ремъка към първичния и вторичния вал.Реверсирането на захранващото напрежение съм го реализирал с две автомобилни релета.Сега идва въпроса ми-каква схема да ползвам,за да накарам моторчето да спира сами при достигане на двете си крайни положения-варианта с крайни изключватели не е добър-искам нещо подобно на схемата,ползвана при стъклата на вратите на автомобилите.За повече инфо при нормален ход ,двигателчето черпи 2 ампера-трябва да изключва при около 10A.Благодаря Ви предварително и дано ме разбирате Embarassed -беден технически речник
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пон Юли 01, 2013 17:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Я виж това в атача, май е за тази цел.
Върнете се в началото
jorojorov
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Панагюрище

МнениеПуснато на: Пон Юли 01, 2013 18:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Eler благодаря ти!Все пак ми е нужно леко разяснение.Двата транзистора реагират на пада на напрежение върху R-4,7ом,при двете полярности на захранването.Релето ,което задействат включва схемичката реализирана с таймера 555,който е тригер с две устойчиви състояния-това ли е идеята?
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Вто Юли 02, 2013 17:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемата не е моя, даже не съм се занимавал с нея.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети