| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 25, 2013 12:26 Заглавие: Схема на автоматиката на хидрофор. |
|
|
Проблема е че не спира помпата даже при затворен кран, тоест липса на консумация на вода. Някой ако има схемата на тази платчица, ще ме улесни много.
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 25, 2013 13:40 Заглавие: |
|
|
| Не ти трябва схема на тази платчица пък и може да я намериш само ако някой я е свалял. Виж захранването дали е в норми. Мисля че го правят само с капацитет и ценер. Ако е в нормите трябва да има две рид ампули за датчици. Пробвай да имитираш с две магнитчета работата на помпата. Поне в един друг модел е изпълнено така. Понякога се случва да се отлепи магнитчето на датчика за поток и се отнася от водата. Резултатът е точно такъв - не спира помпата. Първия път и аз доста се болтах докато се убедя че не е от електрониката и даже почти свалих цялата схема. |
|
|
 |
todortv Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 25, 2013 13:40 Заглавие: |
|
|
Зад платката, там където върви водата, трябва да има механичен пресостат (мембрана и пружина) и изключвател.
Трябва да има и датчик за поток, със рид ампула или хол. Правил съм няколко различни и проблема не е бил в платката. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 25, 2013 14:01 Заглавие: |
|
|
Има 2 датчика, и двата са с по 3 извода. Рид ампули няма. Няма и пресостат. Не знам как да имитирам че датчиците(вероятно на Хол) са сработили. И кога сработва единия, а кога другия? В дясното легло на последната снимка има магнит, придрпва отвертката, но в лявото не.
П.П. Сега разглобих черната кутия през която минава водата. Магнитчето в средната тръба си е запресовано в един поплавък с пружина. Щом тръгне водата, от налягането поплавъка се издига нагоре. А вдясно има един шестограм с който се регулира нещо. Но какво? И как работи там магнита? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 25, 2013 14:17 Заглавие: |
|
|
Захранващият резистор и ценера ми се виждат поопечени?
Единия трябва да е за "мокър" сигнал, другия за максимално налягане.
Трябва още малко разглобяване .....
Някои имат и клапани, един или два, също вътре.
Може да пробваш като ползваш магнити.
П.П. От последната снимка, това със стрелката и четирите болта в основата играе ролята на пресостат. От другата страна магнита не го усещаш, защото е настрани - няма вода. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 25, 2013 14:29 Заглавие: |
|
|
Да, разглобих всичко. Точно така е. Единия магнит е за "мокър" сигнал както казваш, другия е пресостат. Всичко изглежда наред при тях. Напрежението е около 10-11 волта. Релето щрака добре. При каква комбинация от двата магнита би следвало помпата да спре? Опитах и 4-те комбинации, не спира. Ще проверя захранването. Опеченото е от снимката, наяве всичко си е добре.
Последната промяна е направена от pamporov на Чет Юли 25, 2013 14:33; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 25, 2013 14:32 Заглавие: |
|
|
И двата задействани.
П.П. Имаше и таймер. Задръж магнитите по-дълго.
Това е против хидр. удари.
А. кондензатора? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 25, 2013 14:56 Заглавие: |
|
|
Кондензаторите ги мерих с ESR, добре са. За всеки случай и ги понагрях малко. Няма промяна. Това със задържането подейства. Има 3 светодиода, Power On, Pump On и Alarm. Когато изключи, PUmp On угасва, а светва Alarm. Дали така трябва да е, не знам. Но задържането е от порядъка на 5-10 секунди. Явно като съм понагрял кондензаторите системата е заработила. Ще ги сменя пък да видим. Благодаря колеги todortv и hidrazin . |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Юли 25, 2013 14:59 Заглавие: |
|
|
Кондензатор преди резистора с ценера няма ли .От рода 470nF-1uF /400v.Ако има -смени го. _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и.
Последната промяна е направена от bai_tishan на Чет Юли 25, 2013 15:03; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 25, 2013 15:02 Заглавие: |
|
|
Имах предвид захранващия кондензатор, преди греца.
Алармата не трябва да свети. След всяко свeтване се ползва reset.
Пробвай друг вариант само с единия магнит, да не би този за "мокрия" сигнал да работи обратно" |
|
|
 |
|