Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Смяна вентил на битова газова бутилка за пропан/бутан

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 29, 2013 21:43    Заглавие: Смяна вентил на битова газова бутилка за пропан/бутан Отговорете с цитат

Ей го вентила. Те и бутилката. Цялата съкълма е да се навие новия вентил ? Там има нещо червеничко, вероятно за уплътнение ... ?
Питах в "битовата техника" -няма отговор. ; Вероятно от уважение, да се не гръмна Very Happy
Моля за съдействие ?
...
Верно, че темата ми няма нищо общо с "електро" , ама ... Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пон Юли 29, 2013 22:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Нарамвай бутилката и отивай на първата бензиностанция. Връщаш я празна и си вземаш от обменния фонд друга пълна с изправен вентил. Тая ще си я оправят в сервиза. А колкото до червения пръстен,вероятно е силикон,за уплъяване на резбата. Която пък навярно е обратна,това ще се види на самият вентил. Според мен след операцията по смяната на вентила би трябвало да се направи проба за херметичност на съда,което си е работа за сервиз. Аз не бих рискувал сам.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пон Юли 29, 2013 22:49    Заглавие: Отговорете с цитат

+1
Обмени я накъде за читава и не експериментирай. Просто не си заслужава риска.
Върнете се в началото
Пулевски
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Юли 30, 2013 8:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Скоро сменях вентила на моята.
В сервиза казаха, че не е било нужно да купувам нов, всичко им се ремонтирало.
Ремонта излиза между 5 и 10 лв, в зависимост от сменените елементи.
Освен това си правят изпитание, маркират за годност и дават гаранция.
Без маркировката за годност поне тук в Пловдив не зареждат бутилките по газстанциите.
Ако тръгнеш да заменяш бутилката с "оборотна" сигур ще ти искат или депозит или абонамент...
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 30, 2013 9:22    Заглавие: Отговорете с цитат

... не мога да я обменям ... Rolling Eyes , не съответства по цвят на никоя от "обменните" . При мен "смяната" на вентила излиза на 50-60лева Shocked - по-добре да си закупя нова ...
"Червеничкото" НЕ е силикон - познатата ни гуменопихтиеста маса. Това е твърдо и люспесто. Гледам техническите параметри на LOCTITE 542 , нещо такова трябва да е ..., очаквам по-голяма активност от "газаджиите", ако въобще тука ги има такива Very Happy
п.п. наясно съм с рисковете и може би заради тях никъде не намирам да прочета за "смяна вентили на газови бутилки". По фабричните етикети чета: работно налягане, изпитващо налягане ... Последното мисля че, мога да го създам в домашни условия и да тествам бутилката, потопена в съд с вода ?? Rolling Eyes
Това си мисля да правя, споделям проблема ми, за да си пишеме и друг път ... Wink Благодаря ВИ!
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Вто Юли 30, 2013 18:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Бе надявам се да си пишем,то за такива работи сега да говорим-нещо.....Та за обмяната-те цвета какво да го гледат. Тук в Провадия носиш бутилката и вземаш друга. Поне аз като ходя с една моя леля да и помагам за тази операция никой не гледа цвят. Даваш новата,плащаш и бягаш. Червеното е възможно и да е LOKTITE-колко му е. То да е едно време-да му се чудим Wink Ако наистина можеш да симулираш теста-давай,но пак прецени нещата. Според мен не опитвай с LOKTITE,по-добре,щом не знаем какво точно е червеното нещо,по-добре ползвай за уплътняване тефлонова лента. И там има една тънкост-за да не се нарязва прекалено много от резбата,като се намотае тефлоновата лента е добре да се обмаже със силиконова смазка-помага изключително много!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Петър Христов
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Шумен

МнениеПуснато на: Вто Юли 30, 2013 18:59    Заглавие: Отговорете с цитат

На такава не съм сменял вентил,но на туристическа няколко пъти.Слага се тефлонова лента,съвсем малко колкото вентила да се плъзга по леко,за уплътняване се разчита на резбата-конусна е.Стяга се много,като се навие колкото може с ключа,после още горе долу един оборот с прилична тръба Laughing Така съм си слагал кранове на кислородни и въглеродни бутилки и няма ядове,а те са на по височко налягане.
Това червеното дето го гледаш е някакъв течен уплътнител за резби,може и с такъв ако намериш... Изпитание в домашни условия няма как да се направи,прави се във вана и с вода,не с въздух или друг газ.... ако можеш смени я някъде,и в шумен няма проблем,подписва се договор за доставка на газ,но е така написан че и да не купиш втори път от тях,нищо не могат да направят.
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Вто Юли 30, 2013 19:27    Заглавие: Отговорете с цитат

+1 Аз съм си сменял няколко пъти кранове на различни бутилки. Правих си и една нестандартна бутилка за пропан бутан. За уплътнение използвах тънък слой тефлонова лента и малко поксипол върху резбата на крана. кара ме вече шеста година.
В никакъв случай не се опитвай да правиш тест на бутилката с компресора и въздух. Теста е хидравличен - бутилката се пълни с вода при пробата!!!
Върнете се в началото
nassto
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юли 31, 2013 7:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Резбата на винтила е конусна и уплътнява сам без други уплътнения. Но не пречи да се ползва тефлон или Локтайт за подсигуряване. Дори фабрично се подсигуряват. Няма никакъв проблем да си смениш сам винтила, стига да има с какво да го затегнеш, щото трябва яко стягане.
Върнете се в началото
gueswhoaz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: По света и у нас

МнениеПуснато на: Сря Юли 31, 2013 10:04    Заглавие: Отговорете с цитат

nassto написа:
... стига да има с какво да го затегнеш, щото трябва яко стягане.

Ключ и Тръбътъ ще свършат работа. Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети