| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 31, 2013 13:19 Заглавие: Какъв трансформатор да сложа радиокасетофон CRC8608 |
|
|
Ремонтирам въпросния касетофон. Задачата е да заработи радиоприемника. След като от вътре изпаднаха две шайби 10мм. 2стотинки и нещо пласмасово, разбрах мрежовия траф е изгорял. "Ееех детство мое". Та трафа е с двойна симетрична вторична 3 края, Първичната е прекъснала. Работи с 5 батерии по 1,5В=7,5В. Въпроса ми е колко волта да купя траф? 2х3,5В ли или 2х4В? Лошото е, че туй чудо няма марка на задния капак пише само CRC8608, естествено в нета не излиза нищо по това. Смятам да купя за ток 1А да е трафа. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 31, 2013 13:25 Заглавие: |
|
|
Да беше проверил дали няма термичка ли.... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 31, 2013 13:35 Заглавие: |
|
|
| Защо не видиш изправителя , най вероятно е двупътен , иначе за чий ще е този траф със средна точка. Тогава си го сметни , мисля че би работил и със 9В. |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 31, 2013 13:35 Заглавие: |
|
|
Ще проверя но след предметите които изпаднаха, ми се ще първо да сложа подобен траф и да видя на какъв хал е електрониката. Само да допълня филтриращия кондензатор е на 10В., Има и ценер с транзисторче. Да попитам забравих кондензатора колко повдигаше напрежението. 1,2 ли беше или 1,4 така ще сметна напрежението. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 31, 2013 13:44 Заглавие: |
|
|
То е много по-лесно да навържем траф,да задръстваме форума с тъпи теми и да мъдруваме,вместо да запоим два тела...Които някой път са изведени и на отделен извод даже...Сигурно и ТЕС нямаш да се подаде,като толкова ти е интересно кво е станало с останалата електроника!?Или и той като осцилоскопите е вече отживелица във съвременните електроремонти и се набляга на "оранта"!? _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 31, 2013 14:30 Заглавие: |
|
|
Божилов, приемам критиките. Трябваше да попитам какво изходно напрежение ми трябва за да получа не повече от 8В изправено с два диода и средна точка. Крайното стъпало е ТЕА2025 и се захранва директно от изправителя. Реших да се ориентирам по него.
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/25318/STMICROELECTRONICS/TEA2025.html
Според даташита би трябвало да е 9В захранването защото високоговорителите са 2 по 1Ват/8ома., а тя дава 2х2вата на 9волта и 4 ома товар.
Божилов благодаря, че ме смъмри да си раздвижа малко сивото вещество. Признавам на последък съм се измързеливил. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
bogege Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 31, 2013 18:18 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Първичната е прекъснала. |
| Цитат: | | ,вместо да запоим два тела...Които някой път са изведени и на отделен извод даже. |
| Цитат: | | Да беше проверил дали няма термичка ли.... |
@shri,
Божилов два пъти ти дава жокер,но ти не искаш да вденеш!
На голяма част от захранващите трафове за подобна техника,производителя поставя термо предпазител на първичната намотка!Той трябва да прекъсне в екстремна ситуация и да предпази трафа! Обикновено е лепнат на намотката под последния слой изолация.
Така ,че първо провери това и ако е така проблема ти ще се реши както казва Божилов с запояване на две жици! |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 01, 2013 8:20 Заглавие: |
|
|
За съжаление в този случай няма. Китаеца си го е спестил. Разчоплих изолацията и видях как хубаво е гръмнала първичната. И по гадното е, вчера обиколих магазините и няма траф със по малко от 2х6В. Па да не говорим за обем и геометрични размери. Щото трябва да се завие в мястото на капака иначе ще опира и не може се затвори. Май този конструктивен проблем е по-сериозен от електрическия. Днеска имам да обиколя 2 магазина и ако не намеря кофти. А, че на трафа не пише нищо и за какъв ток е един господ знай. По схемата на крайното стъпало дърпа около 1А на макс. усилване. То има и друга електроника и тя харчи. Вчера като ми показаха трафче 1А то е таман 2 пъти по обемисто от това. Направо съм шах и мат. Как е вързана ТЕА2025 и колко дърпа не знам. Тъй, аз съм благодарен защото получих отговор на въпроса колко волта ми трябват. Как ще ги докарам е въпрос на индивидуално решение и колко пари ще вложи клиента в това упражнение. От сега мога да кажа, пращам го да си купи един адаптер на 9В 1,5-2А. за 10 кинта, вързвам го и си приключвам с главоболията в тая жега. Че ми писна да вися над поялника в топлото и да се чудя кво да правя с поредната китайска уникална глупост дет никъде не се продава. Барем да бяха написали параметрите на тоя траф, а не да седя и да го гледам кат " теле в железница" и да са чудя кво е тва животно и колко ток дава. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
heliosss Активен потребител

Регистриран на: 20 Май 2012 Мнения: 85 Местожителство: Zlatica/Pirdop
|
Пуснато на: Чет Авг 01, 2013 8:31 Заглавие: |
|
|
Гледайте този AC/DC преобразувател, да е стабилизиран, защото по пазарите още се срещат такива /с класически траф/, които трябва да са оптимално натоварени, за да докарат напрежението, обозначено на табелата. В противен случай, същото, без оптимален товар, може да скочи почти двойно!  |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Авг 01, 2013 8:37 Заглавие: |
|
|
| bogege написа: | | .... в екстремна ситуация и да предпази трафа....! |
Предпазителите в битова,индустриална и авто техника се поставят за това ,че при"екстремна ситуация" конкретното изделие да не ти се запали къщата,фабриката или колата.Никой не слага предпазител да ти запази трафа,кинескопа или мотора.Много ги разбираме иначе нещата.....  _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
|