| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
DMS_88 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 24, 2013 14:26 Заглавие: Пиезодатчик за тегло - баланс машина |
|
|
Става дума за италианска баланс машина на гуми ECO84. Тези пиезодатчици имат по една съчма на страна и чрез натягане се калибрира самия баланс. Обозначени са съответно като EXTERNO и INTERNO. Показанието на INTERNO е много под допустимите граници. При размяна на датчиците и техните букси - разлика няма, което ме кара да мисля, че проблема не е в тях, а някъде по платките. Болта който регулира натиска върху съчмите е развит максимално, като показанието едвам достига 100 при желано 150.
По захранващият блок имаше надути кондензатори, но след смяната промяна също нямаше. Някой има ли опит с този вид електроника и машини? Възможно ли е все пак проблема да е в датчиците, подлежат ли на износване и имат ли лесно намираеми аналози? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
тодо-р Опитен потребител

Регистриран на: 08 Фев 2005 Мнения: 311 Местожителство: Г.Оряховица
|
Пуснато на: Чет Юли 25, 2013 13:35 Заглавие: |
|
|
Имам опит с електронни везни на същия принцип.обикновено проблема идваше от навлажняване на кабела от пиезодатчика до платката.но с тия издути кондери да не би нещо софтуера да се е сбъркал. _________________ Ако не можеш да го оправиш не го чупи повече!!! |
|
|
 |
DMS_88 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 03, 2013 10:23 Заглавие: |
|
|
Надявах се при смяната на кондензаторите, ако софтуера се е побъркал, както казвате да се оправи, но не стана. Самите оторизирани лица при последното калибриране са казали, че "умната платка" и някакъв усилвател може би не били в час, като успяли след два часа игра да я настроят на косъм. По въпросната платка не смея да пипам, тъйкато и без това няма какво. Въпроса е дали там някъде нещо се е развалило или тези пиезодатчици са за смяна въпреки че при размяната им нищо не се променя...
благодаря |
|
|
 |
тодо_р Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 05, 2013 9:45 Заглавие: |
|
|
| До момента не ми се е случвало пиезодатчик да се развали.Обикновено се стига до побъркана електроника.Датчика играе в трептящ кръг и при товар променя честотата.Вътре в тялото всичко е много твърдо закрепено че и с чук да го биеш не можеш го счупи.по татово време имах възможност да разглобя един и да видя кво има вътре. |
|
|
 |
rolling_heads Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 06, 2013 1:14 Заглавие: |
|
|
Що си мисля, че датчиците. за коит говорите са са тензо?
А те се чупят(пукат) _________________ "Някои неща не могат да се обяснят"
Стара нигерийска поговорка |
|
|
 |
Атанас Терзийски Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 25, 2013 1:10 Заглавие: |
|
|
| Ако ти се "сбърка" софтуера няма да се отрази само върху единия мост, тези датчици са мостове на Вин или така наречените тензо датчици, най-често срещаната "смърт" за тях е механично деформиране при което излизат от еластично състояния в пластично и остават под напрежение. Но понеже завърташ сензорите и проблема остава в същия канал тогава вероятно не е в сензора проблема. На входа на подобни устройства има ниско-честотни филтри а след тях сигналът влиза в АЦП с висока резолюция, което използва еталонна стойност за сравняване на напреженията. Сигналът на тези датчици в целия си обхват е около 2mV/V от захранващото напрежение, така че са силно податливи на външни шумове, провери екранировката на кабелите и устройството, но най -вероятно става въпрос за калибровка на системата, всяко устройство задължително има сервизен режим за калибриране в обхвата си. |
|
|
 |
|