Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Захранване HEC AM611BS15S - без "Power Good"
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 16, 2013 14:50    Заглавие: Захранване HEC AM611BS15S - без "Power Good" Отговорете с цитат

Имам проблем с офис тип компютър SFF с недстандартно захранване Herolchi Electronics AM611BS15S. Както компютърът с дънна платка Intel Desktop Board i815 e работел така и след няколко дни вече не е работел и лампи на панела дори не са светвали. При измерване напреженията са относително в норма, но нямам Power Good сигнал - процесорът е държан в RESET състояние - потвърдено с карта за диагностика С друго захраване дъното сработва. Видимо подути кондензатори няма. Всичко е натъпкано като консерва със сардини и е изключително трудно проследяването или меренето на каквото и да е било.
Имам 3.0-3.1V на 3,3V линията, около 4,8V на 5V линията и около 12 на 5V линията.
Искам да разбера може ли да се намери лесно заменка и къде може да се корени проблемът, при условие че напреженията се изработват, но Power Good го няма.
Имам ATX захранвания, но очевидно Form Factor-ът им абсолютно не отговаря и няма как такова да влезе в кутията, иначе отдавна да съм го заменил. Възможно ли е да става въпрос за недопустими пулсации в захранването, поради проблемни електролитни кондензатори и как компютърът е работил един ден, оставен е след това 3 дни включен в захранващата мрежа, а след това отказва да работи нормално, при липса на отклонения в тока от захранващата мрежа.
Прикачвам картинка със спецификациите от корпуса на захранването.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Авг 17, 2013 8:37    Заглавие: Re: Захранване HEC AM611BS15S - без "Power Good" Отговорете с цитат

jjjjjk написа:
....Имам 3.0-3.1V на 3,3V линията, около 4,8V на 5V линията и около 12 на 5V линията.
Искам да разбера може ли да се намери лесно заменка и къде може да се корени проблемът, при условие че напреженията се изработват, но Power Good го няма.

Проблемът може да се корени в прага на задействане на PG на това захранване 4,8В и 3.0 може да са под прага му . Виж на осцилоскоп за пулсации на изходн. напрежения . Лесна заменка - има специализирани схеми за изработване на PG вкл. към 5В и си готов напр. http://store.comet.bg/download-file.php?id=4670 има и такива с три извода с задействане при 4.75В и закъснение до 500милисек . Може и да препишеш от http://bp.xsp.ru/circuit/atx/bpatx.gif реализиран с LM393 .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 17, 2013 10:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре, посочените напрежения са в номиналните толеранси на напрежението за посочените шини - именно за това интересно е защо няма Power Good и търсех нещо, което не може да се хване със стандартен мултимер. Понеже за момента нямам наличен осцилоскоп работя на сляпо. Няма да празнословя по тази причина. Що иде реч до заменката - имах предвид по-скоро целият захранващ модул.
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 17, 2013 15:11    Заглавие: Отговорете с цитат

jjjjjk написа:
Добре, посочените напрежения са в номиналните толеранси на напрежението за посочените шини /

Не е добре 3-3.1V е под допустимото ,въпреки че то много рядко се следи при сигнала PG/
Voltage Rail Tolerance Minimum Voltage Maximum Voltage
+3.3VDC ± 5% +3.135 VDC +3.465 VDC
Опитай схемата напр. тази с 393 чипа като прекъснеш проводника на PG от страната на захранването и така ще провериш дали проблема е в схемата изработваща PG сигнала .
Върнете се в началото
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 17, 2013 17:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Де факто Power Good е високо ниво(5V) със закъснение 100-900ms, което държи процесора извън състояние на RESET и е налично през цялото време. Не мога ли да реализирам проста схема със закъснение, която да установява 5V на Power Good от външен източник?
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 17, 2013 19:06    Заглавие: Отговорете с цитат

jjjjjk написа:
.....Не мога ли да реализирам проста схема със закъснение, която да установява 5V на Power Good от външен източник?

По горните примери правят точно това , закъснението го направи между 200=500милисек.Виж и тук http://www.circuitsarchive.org/index.php/AT_PC_Power_Supply_1 сигнала е реализиран с Q7 долу дясно.
Върнете се в началото
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 17, 2013 19:44    Заглавие: Отговорете с цитат

По-горните примери правят това, но за какво ми е 393 компаратор, като както се вижда от схемите - сравнява не друго, ами 5V единствено, а 5V ми е в допустимите граници - около 4,8V се колебае. Схемите ги виждам, идеята ти е да байпасна вътрешната схема на захранването с външна, но в евтините захранвания се случва направо да вържат Power Good към 5V линията. Необходимо ли е да си правя труда да изграждам схема с компаратор или просто мога да пусна 5V през някой стабилизатор от LM серията интеграли евентуално или някоя схема за закъснение откъм 500ms. Всъщност това ми дойде сега, след създаването на темата...
п.п Мисля си за забавяща схема с 470uF кондензатор и 1kOhm резистор или някоя с по-голяма времеконстанта, но от подобен тип.
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 17, 2013 20:25    Заглавие: Отговорете с цитат

jjjjjk написа:
...но в евтините захранвания се случва направо да вържат Power Good към 5V линията. на темата...
При Intel Motherboard не работи те са писали АТХ стандарта .

Цитат:
Мисля си за забавяща схема с 470uF кондензатор и 1kOhm резистор или някоя с по-голяма времеконстанта, но от подобен тип.
не работи при Интел имат изискване към стръмността на фронтовете на сигнала . Ползвай схемата с компаратора или специализиран чип .Схемата с компаратора е изпробвана .
Върнете се в началото
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 17, 2013 20:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Techmaniac написа:
Ползвай схемата с компаратора или специализиран чип

Е, да - само дето специализирани чипове не ми се намират и за това търся да изляза с решение с минимални специфични компоненти.
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 17, 2013 21:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
..... само дето специализирани чипове не ми се намират

E ako не намериш трудно откриваемия компаратор 393 , опитай схемата с транзистора ползувай например 2SС945 .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети