|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
icu Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 14, 2013 13:36 Заглавие: Въпрос за модификация на ATX комп. захранване |
|
|
Здравейте
Здравейте, бързам да кажа, че познанията ми по електроника се ограничават до силно забравения материал от университета, така че в общи линии съм много зле.. Бива ме само колкото да запоя някоя напълно готова схема.. Също така бързам да отбележа, че след известно търсене открих мин. 15 теми за зарядни за акумулатор само в този форум, да не говорим в нета изобщо.. Така че идеи за схеми има много, само че аз искам да питам конкретно за този случай дали има шанс да се получи нещо.
Така, след това въведение да си кажа и проблема. Бях решил да използвам старо ATX захранване и да го преработя за зарядно за акумулатор (крайна цел: 13,8 регулирано напрежение). Намерих ето това описание: http://elektronikbasteln.pl7.de/converting-computer-power-supplies-to-stabilized-138-v-dc-20-a.html
Идеята там е, че комп. захранване предлага регулирано напрежение само на изхода за +5V. При останалите (вкл. и при +12V) не е регулирано, т.е. при увеличаване на тока напрежението пада. И там описват как да преправим захранването, така че в крайна сметка да получим 13,8V регулирани.
Основната част на модификацията се резюмира в тази картинка:
http://i1231.photobucket.com/albums/ee514/sm5zbs/elektronikbasteln/PC%20power%20supply%20modification/pc-power-supply-modification.gif
Идеята е да се направи делител на напрежение, така че на входа на регулатора на напрежение да си останат +5V, а м/у плочката за 12V и масата да останат 13.8-14V (в зависимост от съпротивленията).
Само че така възниква въпросът на практика кои пистички на платката да прекъсна и къде. Идеята е да се прекъсне връзката на плочката на +5V (където са много червени кабели) с намотката за 5V, а да остане връзката към регулатора на напрежение.
Моята платка изглежда така:
http://prikachi.com/images/572/6484572j.jpg
мислех си, че входът на регулатора на напрежение е заграденото с черното кръгче.. така че прекъснах пистичката, която тръгва от плочката за 5V през линиите 1 и 2, като след това свързах с едно кабелче двата отрязани участъка (т.е. все едно премахнах всичко м/у линиите 1 и 2). Запоих въпросните съпротивления според схемата и като го пуснах... започна с 14V, като след това горе-долу на всяка секунда напрежението падаше с една стотна - 13,99; 13,98 и т.н.. Ако свържа няколко успоредно свързани автомобилни крушки с обща мощност 31W веднаха се включва някаква защита и зарядното изключва. Ако го остава пък без товар, след като напрежението започне да пада от 14V, стига до към 13,7, след което почва да смърди гадно и го изключвам.
Та, къде бъркам? Кое е входът на този регулатор на напрежение и къде трябва да прекъсна пистичката, която тръгва от плочката за 5V? Ето малко снимки на самото захванване. Повечето ATX захранвания са построени по еднакъв начин, така че допускам, че ако някой от вас се е занимавал с такива неща ще може да ми даде малко акъл...
http://imageshack.us/a/img19/3773/f6kx.jpg (долният чип е LM339N, а този под радиатора е TL494CN)
Ще се радвам на всякаква помощ! Изказвам предварително благодарност и възхищение към всеки, който прегледа описанието, което се опитвам да реализирам, и ми помогне да схвана какво правя грешно
Авторът на статията, която съм цитирал, твърди, че така работи... (в началото има линк към пълното описание, но то е на немски и затова не съм го показал тук)
В случай, че някой се интересува защо се занимавам с това - много просто: Имам си купешко зарядно, което обаче е много "интелигентно" и ако напрежението на акумулатора е много ниско, не започва изобщо да зарежда. Трябва ми някакво много елементарно зарядно, което по възможност да направя само с подръчни средства, което да включвам само в ектремни случаи (т.е. когато напрежението на акумулатора е прекалено ниско, за да може умното зарядно да почне да зарежда). Идеята е да дъжа акумулатора на измайстореното зарядно час-два, колкото да се съвземе малко и да мога вече да го включа на купешкото... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 14, 2013 13:55 Заглавие: |
|
|
Заеби.
Многократно е дъвкано - компютърните захранвания са само за компютри. Сметнати са за работа при едновременно натоварване от поне 2 линии. И не са подходящи за зарадни или захранване на автоусилватели.
Акумулаторите се зареждат с ток, а не с напрежение. Има готови зарядни по около 20 лв. Ще загубиш време (ако въонбще направиш нещо с нулевите ти познания) няколко пъти по толковяа.
Накратко - купи си ново устройство с гаранция и не се занимавай с несвойствени неща.
И да те питам поради каква причина се налага да си зареждаш акумолатора? Предполагам на автомобила. Видях и края ти - съвсем не е случайно направено това. Ако оловен акумолатор падне под 10,8V то той се поврежда необратимо от сулфатизация и тяакъв разряд не трябва да се допуска.
За подзаряд може да се измисли и нещо а адаптерче и LM317 - имаше теми из форума. А може и да пробваш само с компютърното захранване колкото да тръгне заряда на фабричното зарядно. Двете в паралел зьа малко. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
icu Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 14, 2013 15:09 Заглавие: |
|
|
Благодаря за отговора.
Знам, че ако напрежението падне под 10-и-нещо волта плочите на акумулатора (за автомобил) се сулфатизират необратимо, обаче случая беше такъв, че въпросната кола не беше карана 7-8 месеца някъде... След зареждането си запали нормално. Колко ще живее още акумулаторът никой не може да предвиди, и без това е доста стар, но просто се замислих, че ако отново се стигне до подобна ситуация (с този или с друг акумулатор) - пак не мога да си ползвам купешкото зарядно.
| Цитат: | | А може и да пробваш само с компютърното захранване колкото да тръгне заряда на фабричното зарядно. Двете в паралел зьа малко. |
Точно това ми е целта - да тръгне фабричното зарядно. Дали ще стане така - компютърното зарядно (без никакви модификации) го пускам успоредно на купешкото. Колкото купешкото да "види" 12V и да почне да зарежда? Или има риск да се повреди купешкото? |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 14, 2013 16:35 Заглавие: |
|
|
Аз правя така,когато захранвам камери с компютърно захранване-вземам една автомобилна крушка 12V/5-21W и я свързвам на линиите за 3,3V и 5V. Това ми позволява да натоваря 12V линия почти до пълният и капацитет. Крушката я пъхам в кутията,укрепвам я да не прави бели,отстранявам излишните проводници и захранването е готово. Включването на няколко крушки с обща мощност около 30W води до сработване на защитата,защото спиралите им са студени и вместо номиналните около 2,5А в момента на запалването си те дръпват вероятно 3 пъти повече ток,а може би и повече. Ако всичко е нормално,т.е. направил си правилно нещата,започни да натоварваш малко по малко изхода,като един вариант е да светнеш и загрееш крушките предварително на друг токоизточник. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |

|
|
|
 |
icu Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 14, 2013 20:43 Заглавие: |
|
|
| А каква е ролята на автомобилната лампа? Не мога ли вместо нея да сложа съпротивление? |
|
|
 |
Velkov Опитен потребител

Регистриран на: 25 Сеп 2007 Мнения: 235 Местожителство: София-ж.к.Люлин 3
|
Пуснато на: Съб Сеп 14, 2013 22:14 Заглавие: |
|
|
Явно не си разбрал как точно сработва импулсното захранване за компютрите.По горе г-н Филипов ти обясни,че ти трябва ампераж за да заредиш акумулатора!
По добре не се занимавай с глупости а направо си купи готово зарядно,ако пък искаш ти да си го направиш купи си траф,грец и анпреметър и си готов. |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 14, 2013 23:28 Заглавие: |
|
|
| Velkov написа: | | ...,ако пък искаш ти да си го направиш купи си траф,грец и анпреметър и си готов. |
Явно момчето е разбрало по-добре ролята на ламбата от теб. Разбира се че може да я смени със съпротивление. Сега като му препоръчваш да си купи готово зарядно вземи и му обясни че най-евтиното дето въобще ще свърши някаква и то съмнителна работа почва от 60 лева нагоре. Едно читаво и работещо захранване от комп е порядъка на 5-10 лева. Определено не е най-разумното решение за постоянно използване ама като цена и ако се ползва само в краен случай е добро и евтино решение.
Ба си. Сега погледнах цените на зарядните по пазарите. Истински кошмар.  |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 15, 2013 9:47 Заглавие: |
|
|
Може да се ползва и резистор за товар,но трябва да е мощен и намирането му,ако го няма из бабините сандъци е трудно. Затова аз ползвам автомобилни лампи. Тази с две светлини,която споменах натоварва две от основните линии на комп. захранване и по този начин оптимизира неговата работа. За товар на изхода при тестовете наистина е добре да се ползва резистор,ама казах вече че са трудно откриваеми. Такъв 2 Ома 70-100 вата би свършил работа за тестове на натоварване в реални условия. Ако се духне с вентилатор вероятно и 50 вата ще са достатъчни. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Сеп 15, 2013 10:41 Заглавие: Re: Въпрос за модификация на ATX комп. захранване |
|
|
| icu написа: | | Имам си купешко зарядно, което обаче е много "интелигентно" и ако напрежението на акумулатора е много ниско, не започва изобщо да зарежда. Трябва ми някакво много елементарно зарядно, което по възможност да направя само с подръчни средства, което да включвам само в ектремни случаи (т.е. когато напрежението на акумулатора е прекалено ниско, за да може умното зарядно да почне да зарежда). Идеята е да дъжа акумулатора на измайстореното зарядно час-два, колкото да се съвземе малко и да мога вече да го включа на купешкото... |
Четете бре!
| icu написа: | | А каква е ролята на автомобилната лампа? Не мога ли вместо нея да сложа съпротивление? |
Да ограниччи тока. Може и резистор, Но при всеки се въргаля някоя лампа от фар с една изгоряла светлина. Та за без пари.
Всичко е казано и засега катинара, ако питащият желае - P.M. до модератор за отключване. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|