| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
valbg1 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 17, 2013 19:57 Заглавие: Преправяне на акумулаторна прахосмукачка |
|
|
Здравейте,
Намерих си (за 5 лева) употребявана прахосмукачка Black&Decker CV9605H1.
Както се очаква акумулаторите и са умрели.
Искам да я подкарам за да си чистя с нея работен плот от стърготини, стружки и т.н.
До момента установих следното:
Акумулаторния пакет беше 9,6V (8бр D-SC1500P Ni-Cd 1,2V 1500mAh).
Електроника която да следи заряд/разряд няма.
На електромоторчето има надписи JHONSON 3e3954, обърнах интернет но не можах да открия ел.параметрите му.
В английския сайт на производителя за модел DV9610N (който ми се струва аналогичен на моят) посочват Power (Air Watts) - 18W ...
Като го захраних с LiPo акумулатор 3S1P (зареден до 11,6V в момента) моторчето върти като лудо и през мултицет (обикновен електронен) ми отчете 8,5А консумация.
В крайна сметка най-голямото ми колебание е колко всъщност е консумацията на моторчето - около 20 или около 60W?
Моля дайте идеи как да преработя прахосмукачката:
1. С какъв адаптер и колко ампера да я захранвам :
- 9,6V адаптерите са по-рядко срещани и съответно скъпи
- 12V по се намират, обаче да не прецакам електромотора
2. Евентуално 12V през регулатор на напрежение до 9V което по ми харесва като идея, че така ще мога да я вързвам и директно в колата.
3. Някаква друга идея, за която с моите познания не се сещам
Основна цел на занятието, естествено, е да стане с минимални разходи.
Благодаря предварително за всички полезни съвети. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 17, 2013 20:08 Заглавие: |
|
|
| Старо ATX захранване за компютър. В нета има много публикувана информация за преработването му до регулируем захранващ блок - 30V / ток - в зависимост от мощността на захранването - за твоите нужди ще стигне. |
|
|
 |
valbg1 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 17, 2013 20:32 Заглавие: |
|
|
защо пък 30V, уреда се води 9,6V, аз се чудя дали няма да го изтормозя ако го карам на 12V, ти ми предлагаш 30...
Иначе - да имам две захранвания от ПЦ - 12V/3A и 12V/8A, и евентуално мислех тях да използвам, но дали на 12 или на по-малко напрежение???
Не се отговаря с този бутон  |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 17, 2013 20:40 Заглавие: |
|
|
Приятелю, искам да ти помогна, но ако не знаеш какво значи " регулируем " по добре не се захващай с тази работа .
Успех! |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 17, 2013 20:51 Заглавие: |
|
|
Купи си за подобна сума мрежова прахосмукачка. Наблегни на нещо руско. За такива боклуци трябва доста повече мощност за изсмукване отколкото има тази детска играчка. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 17, 2013 20:59 Заглавие: |
|
|
Вързвай умрялата прахосмукачка на 12 волта и си свиркай. Да не мислиш че някой е направил специално за нея мотор на 9,6 волта? Пък като си толкова притеснен вземи да прочетеш колко е напрежението на един прясно зареден Ni-Cd елемент и го умножи по девет. |
|
|
 |
valbg1 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 17, 2013 21:02 Заглавие: |
|
|
| gakal написа: | Приятелю, искам да ти помогна, но ако не знаеш какво значи " регулируем " по добре не се захващай с тази работа .
Успех! |
извинявай, не съм прочел внимателно че има и "регулируем",
ако все още си настроен приятелски - препоръчай ми такава схема (предполагам има различни), за да ми спестиш време, ясно е, че не разбирам много от електроника иначе нямаше да отварям такава тема,
но пък не съм с две леви ръце и половин мозък. |
|
|
 |
|