Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Избор на поялна станция

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Funtast
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Сеп 18, 2013 15:50    Заглавие: Избор на поялна станция Отговорете с цитат

Привет!
Откакто започнах да се занимавам с хоби-електроника, съм ползвал все евтини(предимно китайчета) поялници(броят се на пръсти), сега ползвам подобен на този х-ки: 50вата, терморегулатор 200-450градуса

Обаче, започнах да се занимавам и с SMD елементи, оттогава си търся добра поялна станция

Сега на темата: това е станцията за запояване.

това са изходите на подобна на тази поялна станция, предполагам, че избраната от мен работи на същият принцип.
Главното което ме интересува е: Видях доста модели поялни станции, всичките изглежда работят на един и същ принцип, но има разлика в изходите на пулта, захранващ поялника. Предимно са с 5 извода(2 за нагревател, 2 за датчик за температурата и 1 за заземяване), обаче има модели със 7 извода(за тези които ще кажат, че всеки производител избира сам за себе си, ще отговоря, че повечето марки се придържат към едни и същи, може би вече стандарти). За какво служат тези изводи, ако се използват изобщо
Също търся съвети за по-добри варианти, дали е надежден този модел
ПС: работих на същата станция при един познах, първите ми впечатления са доста добри, пистолета за горещ въздух, който ползвах за първи път оправда очакванията ми, много е полезен Idea
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Сря Сеп 18, 2013 17:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Темата вече е обсъждана.
Потърси с търсачката.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Несебър

МнениеПуснато на: Сря Сеп 18, 2013 22:37    Заглавие: Отговорете с цитат

За SMD стават клонингите на Hakko 907 от ибей за 12 лв. Човки има много разновидности. Близките до оригинала са с PTC термо сензор, а останалите с термодвойка. Hakko поялник с човки Т12 също не са лоши понеже са много бързозагряващи ( около 15 секунди). Ако не искаш да си губиш времето с глупости си вземи ръкохватка Weller pes 51+ оригинални човки , и я върши към някоя китайска станция.
Върнете се в началото
Funtast
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Сеп 19, 2013 15:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за съветите, ще ги имам предвид.

Рових се във форума, обаче така и не открих разликата между 5пин-овите и 7пин-овите ръкохватки Confused

Главните ми приоритети за ръкохватката са:
Първо - да загрява бързо
Второ - да има добра термопроводимост нагревател-човка
Трето - да е удобна, лека, практична... (повечето са почти идентични, без забележки)

Професионалните станции имат датчик на стойката за поялника и когато е върху стойката, автоматично минава в режим заспиване(температурата се поддържа на 170градуса с цел да се удължи живота на човката), когато поялника се вдигне температурата скача 170-350градуса за около 3секунди Exclamation Имам идея да си взема метална стойка, когато поялника я допре, тя се заземява и затваря управляващата верига на обикновено реле, което изключва захранването на поялника...)

Последно питане: Мога ли да сменя ръкохватката на показаната по-горе поялна станция с по-мощна?

ПС: Благодаря предварително за отделеното време Smile
Върнете се в началото
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Чет Сеп 19, 2013 16:30    Заглавие: Отговорете с цитат

По повод последното ти питане ...
Ми това ти трябва да го прецениш ... Знаеш закона на Ом и съответно дали трансформатора колко може да понесе като мощност ... И не само тои ... Но все пак е китайско и ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети