|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 19, 2013 23:22 Заглавие: Стартерен акумулатор - напрежения и капацитет. |
|
|
Взех един нов чешки акумулатор, 45 Ah, и преди да го сложа на колата реших да му направя един два цикъла разряд-заряд. Четох преди време някъде, че сухо заредените акумулатори, ако не им се направят един два цикъла разряд-заряд, остават на 80% от капацитета до края на експлоатационния си живот.
Едно бързо търсене твърди, че при 11,89 волта акумулаторът е напълно разреден. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80
Преди да започна разряда, го дозаредих, но каква беше изненадата ми, когато с крушка 21 вата, сумарното време на светене, до достигане на 11,90 волта беше около 13 часа. Това на практика са около 23 Ah.
Някой правил ли е подобно измерване, и тия 11,89 волта за напълно разреден акумулатор - коректна стойност ли са, или някъде нещо бъркам?
Съвети и идеи приемам всякакви, но искам да му измеря капацитета на този акумулатор, преди да го пусна за употреба. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Shadow__01 Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 20, 2013 0:30 Заглавие: |
|
|
Слагай го на колата за какво си го купил? Едва ли е да си играеш с крушки и зарядни.
При 11.9V нищо му няма. Разреден е при около 9-10V. А и все пак е нов. С 11.9V колата би запалила веднага и би си го дозаредила с карането й. |
|
|
 |
Nimi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 20, 2013 10:18 Заглавие: |
|
|
Имаше си книжки за акумулаторите.. и сега трябва да има.
За разреден акумулатор при постоянен разряд с 1/10 от капацитета се приема достигане на 10.4V.
11.89V - ?!?!?! Не се доверявай на вики-то за всичко. Там май всеки пише каквото му хрумне. _________________ Алармени системи, Видеонаблюдение и контрол на достъпа. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 20, 2013 11:05 Заглавие: |
|
|
Темата ми изобщо не касае гаранцията, а само капацитета, измерването му, и това доколко един продукт отговаря на това, за което се продава. Преди време попаднах на тема, в която някой беше тествал различни видове батерии, и беше публикувал капацитетите, които беше измерил на различните марки.
Всички знаем, че с времето капацитета на един акумулатор намалява, но аз самият имам прекрасни спомени от един акумулатор от соц времената, когато акумулаторите се произвеждаха с плочи с еднакъв състав, и в акумулаторджийниците ги зареждаха. Белите акумулатори ги смятаха за некачествени, но един такъв преживя на колата ми 6 години, като през тези години два пъти се е случвало късо на плюсовият кабел (това беше сравнително чест проблем на ЗАЗ-овете), и в единият случай беше разреден до 0,00 волта, след което живя още поне 4 години.
И ако приемем, че това намаляване на капацитета на акумулатора е сравнително равномерно в течение на времето, това за мен означава, че ако започнем от по-голям капацитет, акумулаторът ще ни служи по-дълго.
Не помня къде прочетох, че сухозареденият акумулатор на практика има 80% от капацитета си в момента на произвеждането. Това за разряда и заряда в самото начало определено има логика, и дори и да не е истина, няма да навреди, ако го разредя и заредя един два пъти, преди да го метна на колата.
Да погледнем за пример никел кадмиевите, и никел метал хидридните акумулаторни батерии. Процесорните зарядни за тях, когато бъдат пуснати на режим refresh, правят точно това - разреждат и зареждат батериите, докато капацитета им продължава да се увеличава.
Снощи го пуснах на заряд, довечера трябва да се е заредил, смятам да си спретна набързо един компаратор, който да ми следи напрежението, и като разреди до някакво напрежение да изключи товара, и ще му сложа една 21 ватова крушка (изровена от боклуците) за товар, а останалото е просто засичане на времето до изключване, и пресмятане на времето по тока.
Правилно ли разбирам, че нормалната, безопасна граница на разряд, е 10,4 волта? Моите спомени от техникума са 10,8, но довечера, като седна да спретна компаратора, ще потърся нещо по-специализирано, освен ако междувременно не изровя книжката на Гишин. Имам я тук някъде, а той определено разбира от акумулатори, доколкото зная. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
Deliya Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 20, 2013 11:27 Заглавие: Акумулатор |
|
|
Jetти си на прав път относно разсъжденията за акумулатора. Но не отчиташ едно правило на производителите - колкото по-малко време издържи акумулатора, толкова по често ще си купуваш нов. Това според мен обяснява наблюденията ти. Интересно за форума ще е да публикуваш резултатите от теста с данни.
Приятен ден. _________________ Няма невъзможни работи, има много трудни работи. |
|
|
 |
rbd72 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 20, 2013 11:40 Заглавие: |
|
|
Здравейте!Мисля ,че за разреден акумулатор е 10,8 волта.Може да се разрежда с постоянен ток ,за по-точно отчитане. _________________ Никога не е късно да станеш за резил. |
|
|
 |
ianko... Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 20, 2013 11:40 Заглавие: |
|
|
| Акумулатор оловно-киселинен крайно разрядно напрежение на клетка 1.75-1.8V. |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 20, 2013 11:41 Заглавие: |
|
|
Първият разряд до 11,9 волта при товар 1,75А даде около 23Ah. Следващият цикъл ще го напиша като го завърша, а това е поне вдругиден. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|