| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 21, 2013 22:43 Заглавие: |
|
|
Да бе... Те понеже линейните си нямат вградена защита.
Вие сериозно ли го говорите това?
Да кажем че може да разбута стабилизацията и да вкара звънене с амплитуда миливолти, ама чак па да го изгори ??!!??!!? _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 21, 2013 23:16 Заглавие: |
|
|
И какво като си имат вградена защита и защита от какво? И да, напълно сериозно го говорим - кондензатора след 78хх трябва да е по-малък и то доста по-малък от този преди стабилизатора. А защо е така - Ditronix е дал линк. Вземете и го прочетете преди да се изръсите. Ако някой иска, мисля че имам все още налична книга където е обяснено защо. Може и да ми остане време да сканирам.
Между другото Shadow__01 се е насочил в почти правилно ама в грешната посока на тока.
Четене му е майката ...... и бащата.
Не знам за какво "звънене" се говори ама си пукат като пуканки с голям капацитет на изхода.  |
|
|
 |
Shadow__01 Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 21, 2013 23:31 Заглавие: |
|
|
| hidrazin написа: |
Между другото Shadow__01 се е насочил в почти правилно ама в грешната посока на тока.
 |
Това не знам как да го приема, но ще го преживея някак си. Надявам се да няма нищо лично.
П.П. Типичният стил на писане с емотиконките не може да се обърка. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Сеп 21, 2013 23:36 Заглавие: |
|
|
Е, какво ще му преживяваш? Поне си на прав път. Стабилизаторите от типа 78хх не горят при подаване на захранване при по-голям изходен отколкото входящ кондензатор. Пукат при изключване на захранването. Това само като жокер.
Може и да не си объркал стилът.
 |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 22, 2013 9:38 Заглавие: |
|
|
Вместо назидателния тон, "четенето" и жокерите от ръкавите, можеше просто да кажеш, че в тези случаи в които се слага голям кондензатор в изхода и има консумация и преди стабилизатора, се слага обратен диод изход-вход - Дейташит, стр. 11.
Това не означава, че регулатора не може да се ползва с кондензатор в изхода.  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Сеп 22, 2013 10:59 Заглавие: |
|
|
| Закъснял си с даташийта. Още в линка на Ditronix го има - страница 36. Просто трябваше някой да го прочете. Пък и като гледам си му отговорил преди мен. Можеше и ти да му го кажеш. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 22, 2013 11:41 Заглавие: |
|
|
Кондензатора в изхода на стабилизатора няма за цел изглаждане на пулсациите (това го прави този след греца), а предотвратяване на самовъзбуждането. 10 микрофарада е достатъчно, в паралел със 100 нанофарада. Аз така правя и няма проблеми. Понякога работят и без 10 uF, но понякога се самовъзбуждат яко. В някои случаи и 1 uF гаси осцилациите.
И един въпрос:
| p_stoyanoff написа: | | но няколко пъти на секунда консумацията се вдига до 0,3А за около 0.5us. |
колко са тези няколко пъти на секунда? Може би от там е греенето на стабилизатора ако са много на често. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 22, 2013 19:01 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Не знам за какво "звънене" се говори ама си пукат като пуканки с голям капацитет на изхода. |
Хайде да не се изхвърлят всички , според дейташита това става само при окъсяване на входа , очевидно при включване няма как да стане , а и при изключване откъде ще протече обратния ток . Чак такива големи товари преди стабилизатора много рядко се слагат . Единствено за по бързо реагиране на стабилизатора , а и защото е безсмислено да се очаква да поддържат пиков ток над допустимия няма смисъл от големи електролити в изхода , нищо не пречи да са на входа . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Сеп 22, 2013 23:58 Заглавие: |
|
|
Желателно и препоръчително на входа. Ако този на изхода е с много голям капацитет в сравнение с входния и товара е малък при отпадане за входното захранване големия изходен кондензатор ще започне да се разрежда и през малкия кондензатор на входа или каквото там има на входа. При определени условия мисля че резултата е ясен. Не само че триизводния ще се изхвърли ами и ще се изп...азни.
 |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 23, 2013 8:10 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | ще започне да се разрежда и през малкия кондензатор на входа или каквото там има на входа. |
Е, точно тази мисъл няма капка логика - нито ще се разреди през друг , че и по-малък кондензатор , нито през каквото има на входа , защото това "каквото" е схема грец или произволен изправител , който няма да пропусне ток в обратна посока. Само неволно късо , или някакъв голям товар след изправителя , преди стабилизатора , като и двете се случват много рядко . |
|
|
 |
|