| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
petrushinov Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 27, 2013 20:45 Заглавие: Идея за ретранслиране DTV ! |
|
|
Здравейте,
След спирането на аналоговият телевизионен сигнал мисля, че всички разбраха за селата оставащи без покритие. Та и моето село остана без сигнал с нужното ниво за да може да се гледа нещо. Релефът е много тежък и това се оказва сериозен проблем за вертикалната поляризация ..... така си мисля . Оказа се обаче, че има една къща в селото на балкона на която има нужното ниво за да може да се гледа на 40 канал. Дойде ми идея дали няма да мога от този балкон да ретранслирам сигнала за да може да се гледа в селото. Предполагам, че 1-2W ще са ми предостатъчни. Порових се в нета и схеми има много но съвсем примерно давам тази http://www.electroschematics.com/126/wideband-uhf-amplifier-antenna-tv-amplifier-circuit/ Мисля си с една антена да се приема сигнала , а с друга да се излъчва с вертикална поляризация.
Вие какво мислите ?
Моля давайте читави идеи как да се испълни идеята ми. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
arap Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 27, 2013 21:00 Заглавие: |
|
|
И като те барнат от КРС кой ще плаща глобата  |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 27, 2013 21:10 Заглавие: |
|
|
| На една и съща честота надали ще стане. Т.е. не може да приемаш една честота (спектър) и същата да излъчваш, освен ако не е остро насочено, като преноса. Но преноса е остро насочен, защото е ГХц-ов, а тук става въпрос за под 800МХц. Освен това от КРС трябва разрешение. Но може да се спретне кабеларка за селото, но пак, мисля, трабва лиценз. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 27, 2013 21:23 Заглавие: |
|
|
Ако се абстрахираме от законовата страна на въпроса ( КРС ) технически нещата стоята така - сумата от коефициента на връзка между антените + загубите в кабела между тях трябва да е по-голяма от коефициента на усилване на усилвателя. Връзката между антените може да се измери само с доста специализирана апаратура ( спектроанализатор с вобел генератор ) , а не се ли спази това изискване ще се получи самовъзбуждане на цялата система. Много по-лесна за реализация е система за пасивна ретранслация , позната още от зората на аналоговата телевизия, но тя изисква да имаш относително силен сигнал, който с помоща на две антени да предадеш зад зоната на пряка видимост. Както описваш нещата при теб се приема само един от мултиплексите, което означава, че сигнала е слаб.
А ако се опиташ на по-голяма височина на приемната антена ? |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Окт 27, 2013 22:37 Заглавие: |
|
|
И най-вече с каква антена се опитваш да го приемаш ?
Ако е от магазинските чудеса за 20лв ми се струва абсурд. Трябва ти много тясно насочена антена!
Иначе си прав с тази цифровизация просто станахме за смях!
п.п. За аналогичен случаи на твоя бях чул и там човека го беше направил с няколко декодера към една антена и след тях TV сендери (едно време ги продаваха по 20тина лв) аналогови разбира се но все още всички телевизори имат аналогов тунер.
Най-вероятно им е правил доработка на изходните стъпала. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
petrushinov Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 27, 2013 22:50 Заглавие: |
|
|
сугурно 3 пъти си променях мнението и за това сега на ново пиша
gakal Пробвах на 2м. над най-високата точка на покрива .... няма нищо. Учудващо излезна някакво ниво точно на капандурата за покрива. Но там нивото на качеството е 25% според приемника и при това ниво не работи. Иска качеството да е над 35%+ за да започне да върви някак си картина. Нивото на сигнала пък според приемника е 72-76% но явно това не е от значение за него. От началото на септември нещата се влошиха и започвам да мисля други варианти. Това ми беше едната идея да ретранслирам сигнала от точка с добър сигнал. Местността е планинска и си мисля, че на някое по-високо място ще излезе сигнал и ще мога от там да хвърля към селото на долу.
Преди много време съм срещам по книжки тази система за пасивно ретранслиране но нямам спомен пък и нещи из нета не намирам. Може ли малко повече инфо за нея ?
DJ69VN С логопериодична антена от онези турските с усилвател на тях. Бях решил да взема нещо подобно
http://www.cifronim.com/%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BD%D0%B8/abm-4551.html Но след влошаването на нещата започнах да се насочвам в друга посока.
Поздрави ! |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 27, 2013 23:05 Заглавие: |
|
|
Трябва ти или сериозна логопериодична антена (тази не ми прилича на такава) или няколко ягита за отделните бандове ако ще искаш да приемаш няколко канала. И все пак пряка видимост! _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
sathv Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 27, 2013 23:28 Заглавие: |
|
|
| С какъв приемник имаш 75% сила на сигнала и никакво качество. Намери един NOTONLY за проба. Цяла тема има по въпроса. Случая е като твоя. Сигнал минимален без пряка видимост. виж И евнтуално една логопериодична антена LP69 дигната високо с качествен кабел. |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 28, 2013 0:05 Заглавие: |
|
|
Тук обаче трябва доста силно ниво от предавателя. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
|