Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Свързване на едножилни проводници
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
murosl
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Нед Ное 03, 2013 15:22    Заглавие: Свързване на едножилни проводници Отговорете с цитат

Въпросът ми е кой е по добрия вариант в разделителните кутии на ел.инсталация да се свържат проводниците със усукване или Клеми.
Знам за наредба №3 за устройство на електрическите уредби но досега не съм виждал майстор да не усуква кабели в разделителните кутии.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bad_boy_2
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Нед Ное 03, 2013 16:44    Заглавие: Отговорете с цитат

С клеми после знаеш ли какво става? Особено на някой по-мощен консуматор. Върти си спайките и не мисли за глупости.
Върнете се в началото
zaioristu
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Ное 03, 2013 17:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-доброто което съм срещал.Има и клипове в youtube за издръжливост.
https://www.google.bg/search?q=wago+%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8&biw=1280&bih=675&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=D3J2Uo2BB8KPtAalm4HACg&ved=0CDUQsAQ
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пон Ное 04, 2013 7:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Никакви спайки вече не използвам. С тях се губи много време и заемат много място. Да не споменавам, че сигурно няма двама души дето ги правят еднакви. С клемата няма как да сбъркаш а и позволява лесно преправяне ако някъде нещо се сбърка или се наложи да се добави например още един кабел в някоя кутия.
Вчера замина още една шепа клеми Ваго. Пробваш ли веднъж, няма да се върнеш никога към спайката.
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Ное 04, 2013 10:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Бащами лека му пръст ме е учил да усуквам и до сега лоша връзка не съм имал и проблемна. Не знам тия ваго маго какво правят ама като включи някой 2 калорифера на тия клеми или като се почне коледното готвене и се включат всички печки и става мазало. Не забравяйте, че ползвателите на една инсталация не са техници и хабер си нямат колко консуматора може да носят връзките и. Ти си длъжен да се подсигуриш поне двойно за да не копаш после кабели след първата студена зима. Така мисля аз и нищо лично към клемите. Ама 80% от бойлерите дето съм ремонтирал проблема е започнал точно от лоши връзки по клемите и тия кабелни обувки дето кой глупак ги внедри.
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 04, 2013 10:58    Заглавие: Отговорете с цитат

wago са пружинни, продават ги в добрите ел. материали и големите вреиги (Брико, Практикер, Баухаус, Баумакс и всяко друго бау Smile
Преди време правих ремонт и всички връзки бяха усукани калайдисани жици - калая умрял и се рони, в мястото на усукване жицата почти скъсана, така че не ти препоръчвам бабешките методи, света върви напред - бързо, лесно и качествено - една връзка се прави за 2 секунди и вече няколко новогодишни готвенета и змини отопления съм прекарал през тези връзки Smile)
murosl
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Пон Ное 04, 2013 13:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Правя основен ремонт в нас и реших да сменя инсталацията да е от съвременните защото като безопасност са много по надеждни заслужава си парите.
Старата инсталация не е мръднала от както съществува и в разделителните кутии си е типична Спайка усукано и в края прегънато и изолирано нито има нагар нито нищо.Четох в Наредба №3 за устройство на електрическите уредби че усукването вече е забранено не е изяснено защо.Скоро на един обект (Детска градина) напълно ново строителство прекарвах интернет и забелязах че еладжиите от голяма и перспективна фирма си усукваха кабелаците дори в по силовите кръгове запояваха а в наредбата дори е споменато че и запояването е забранено и как минава като не отговаря на изискванията не знам. Майсторите си знаят старото и аз мисля да заложа на Спайка защото не виждам тая клема след 10 години да е жива дори да е на Ваго.
Мерси за отговорите исках да проверя мнението и на други но все още си мисля дали да не заложа на клемите и да оставя повече аванс и ако правят проблеми да направя кабелаците по старо му.
Върнете се в началото
gueswhoaz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: По света и у нас

МнениеПуснато на: Пон Ное 04, 2013 15:37    Заглавие: Отговорете с цитат

shri написа:
Не знам тия ваго маго какво правят ама като включи някой 2 калорифера на тия клеми или като се почне коледното готвене и се включат всички печки и става мазало.

Тя инсталацията се проектира, вече ползвателя на системата ако е идиот и реши да включи в контакта за телевизора калорифер как да предотврати техника това? Двойно по-дебел проводник няма да помогне, слагаме 6 квадрата за всичко, че да е трудно да изгори?
Ползателя няма нужда да е техник, ама основен набор от знания си трбват.
Ваго според мен са добър избор, но май са мислени за многожилни проводници.
Върнете се в началото
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 04, 2013 17:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Усукване + калайдисване = проблем.
До момента не съм видял нито една лоша връзка, вследствие на разхлабена връзка при усукване. Разбира се, не се отнася за 2-3 усуквания.
Същевременно съм виждал алуминиев и меден кабел, поставени един върху друг и затегнати зверски с гайка и пак греят(сетете се защо).
Клемите често могат да бъдат проблем, ако не са направени качествено или са правени от аматьори(дори да имат документ за правоспособност). Последното изпълнение, което видях, беше свързване на алуминиев и меден проводник, чрез алуминиеви клеми. Резултатът - щети за около 3000 евро, заради "паднала" нула(вечният проблем на границата между алуиния и медта).
И двата варианта са надеждни, ако се извършват адекватно.
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пон Ное 04, 2013 20:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Ваго основно са за едножични проводници. Има и комбинирани - при тях може да използваш и двата вида проводници и то едновременно. Това е серията 222 и за мен им е най-добрата с номинален ток 32 А.
http://www.elkontrol.com/bg/wago/wago.aspx?which_id=414
Държат и на готварска печка ама по принцип за там си има други неща де. Shocked
А спайката е забранена в "Наредба 3", защото не може да се унифицира и да се избегне човешкия фактор.
Пък за "чудесата" при спайката - виждал съм много. Усукани добре примерно три проводника. После забравили един и го усукали отгоре на витка и половина. Явно разчитат на PVC-то за натиск и добър контакт.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети