Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос относно IGBT транзистори
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Ное 20, 2013 14:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз друго не мога да "вържа", каква е тази спирачка 1500W Shocked , аз очаквах нужното напрежение да е 5V, какви са тези 300 Smile !
Освен това има ли обратен диод да "затваря" тока от самоиндукция, как е направено това чудо?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 20, 2013 17:44    Заглавие: Re: Въпрос относно IGBT транзистори Отговорете с цитат

al_at написа:
Маломощният транзистор сигурно успява да се включва и изключва достатъчно бързо, но поради голямата индуктивност на спирачката, токът не успява да нарасне достатъчно.

Моите предположения също са такива, но не знам, кой параметър да гледам. Имам обратен диод на транзистора, както и паралелно на спирачките(всъщност са 4 на брой, но еднакви и от там идват повечкото А). Премахването му не решава проблема. Опитах вместо спирачни бобини да сложа един реотан за товар - няма проблеми загрява се. Но явно проводимостта на малкия IGBT е малка и не може да премине достатъчно голям ток, за да издърпа котвата...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 20, 2013 17:57    Заглавие: Отговорете с цитат

В случая индуктивността е нулев фактор Idea .
Трябва да има диоди.
Каква е причината честотата да е 20kHz, а не примерно 500Hz или 1kHz?

Как точно управляваш гейта, с някакъв драйвер? През какъв резистор?
Ако това IGBT, работещо на 300V и "боравещо" с ток 5А не се отпушва добре, вярвай ми отдавна щеше да забележиш по дима Laughing .

Как ограничаваш тока в тази спирачка, а и от друга страна това си е бая мощност= (5А * 300V). Има нещо съмнително ....
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 20, 2013 20:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма нужда да ограничавам тока - спирачките са постояннотокови! Просто подавам напрежението на порции. Честотата е 20к, защото така реших. До колкото знам, за такива неща по-високата честота е по-добре. Но това е следващото ми предположение - да сваля честотата! Транзистора го управлявам с драйвер - IR2110, като използвам само долната (low) страна.
Върнете се в началото
al_at
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Ное 20, 2013 22:35    Заглавие: Отговорете с цитат

milmar написа:
В случая индуктивността е нулев фактор Idea .
Трябва да има диоди.
Каква е причината честотата да е 20kHz, а не примерно 500Hz или 1kHz?

Доста силно твърдение. Точно заради това, че индуктивността не е нулев фактор се слагат диоди. И точно индуктивността определя голямата част от честотната зависимост. Опитът с реотана го доказва.
Но и p_stoyanoff така и не казва какви резистори е сложил. При сваляне на честотата двата транзистора ще почнат да работят еднакво.
Между другото, ако тези спирачки са постояннотокови и са за 300V номинално напрежение, то при накъсване на напрежението с запълване 50:50, те едва ли ще работят по-добре. Дори при по-ниска честота.
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 20, 2013 22:39    Заглавие: Отговорете с цитат

На малкия му слагам 100 ома, на големия - 50!
Върнете се в началото
al_at
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 20, 2013 23:35    Заглавие: Отговорете с цитат

p_stoyanoff написа:
На малкия му слагам 100 ома, на големия - 50!

Доста големи стойности. За малкия транзистор това е времеконстанта 80nS (100 ohm x 800pF), а за големия - 400nS ( 50 ohm x 8nF).
Това значи, че със толкова ще се забави включването и изключването на транзистора ( доста грубо). Но в комбинация с капацитета Колектор - Гейт (Cgc), това забавяне ще е още по-голямо. В крайна сметка ще има загуби и греене. Според мен това потвърждава първото ми предположение, че големия транзистор не се запушва или се запушва за кратко (т.е. променя се коефициента на запълване в посока към 100%).
В pdf файловете са дадени стойности 23 ома за малкия транзистор и 3 ома за големия транзистор. При тези стойности са тествани и това са оптималните. Така двата транзистора най-вероятно ще се изравнят и най-вероятно и с двата няма да работи, докато не се вдигне коефициента на запълване достатъчно.
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 21, 2013 0:39    Заглавие: Отговорете с цитат

al_at написа:

Доста силно твърдение.....

И има защо, говорим за връзка индуктивност/средна стойност на тока през бобина при запълване еди какво си, но съм далеко от идеята да споря. И друг път съм спорил в този форум, и то с идеята да съм полезен някому Wink !
Авторът не темата почти не обърна внимание на това което му написах, и за честотите, и за странните токове и напрежения, но както и да е, всеки си знае положението Smile .

За честотата: няма нужда да е толкава голяма, като се има предвид, че електромеханичната времеконстанта на такова нещо - спирачката, е от рода на 10-ки милисекунди или повече, и на 50Hz ще стане. Все пак не зная за каква спирачка си говорим, само си представям това което аз съм виждал на друго място Smile .
Върнете се в началото
al_at
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 21, 2013 11:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Съгласявам се с milmar, че средният ток не зависи от индуктивността, а само от коефициента на запълване и активното съпротивление на товара.
От индуктивността зависи доколко ще се изглади тока (т.е пулсациите).
Мисълта ми беше друга (но лошо изказана) - че при индуктивен товар през паразитния капацитет колектор - гейт се влияе включването и изключването на транзистора по малко по-различен начин, отколкото при чисто резистивен товар.
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 21, 2013 12:52    Заглавие: Отговорете с цитат

За автора на темата не зная, но колегата al_at следи мислта ми, затова ще стигна по-далече: в установен режим, имам предвид фиксирано запълване на ШИМ-а, и при запълване над определена стойност, особенно над 50% няма да има значение конкретното запълване (50%, 55% или 95%), средният ток ще зависи единствено от захранващото напрежение и активното съпротивление на бобината, т.е. I=U/R. Този ефект обаче кога ще настъпи, зависи и от честотата. При ниска честота е по-добре в тоя смисъл.

Бобината се намагнитва, но няма как да се размагнити, внася се енергия, но не се изнася (освен като загуби в обратния диод), няма аналогия с Fly, Buck и т.н.

ПП Годната за използване част (област) от характеристиката на "сила на спирачката"/"запълване на ШИМ" ще е в областта на малките числа, което предполагам колегата програмист и автор на темата също не е взел под внимание.

ПП2 Моля обяснете ми къде отива тази мощост: 300V и 5A, това въобще не мога да го схвана. Да не би тази бобина да е правена за променливо напрежение и активното съпротивление да е твърде малко, почти съм сигурен че е така, а това не е много добре ....
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети