| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Май 27, 2005 17:18 Заглавие: |
|
|
| lachko973 написа: | | RC написа: | ELP е прав, до 15V изходно - 35V max.
За останалите (с по-високо изходно) - 40V. |
И аз така мисля. RC го е написал преди мен. |
И аз тей знам според каталозите на TESLA. Но си споням как взривих един 7805 със 35 волта входно, е беше пластмасов не тесла, оставаше да гръмне метален .... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Quantum Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 27, 2005 18:04 Заглавие: |
|
|
Просто питах какво му е мах. входно напрежение ама май се оказва че на различните производители е различно, та също и доста се изненадах като се взриви защото въобще не съм очаквал да стане такова нещо но всепак си измислих по евтин вариант за регулатор за малък ток до 1, 2, 3А като просто ползвам един НПН транзистор за по височко напрежение и по високичък ток аби нещо като TIP3055/BD911/TIP140 и др подобни и свързан към базата на транзистора катода на един ценеров диод на колкото си V искам а същевременно анода свързан към - и няколко си филтриращи кондензатора абе едвали има някой тук да не се сеща за кака тъпа схема става на въпрос но пък ми върши работа.  |
|
|
 |
bongo Опитен потребител

Регистриран на: 17 Окт 2003 Мнения: 347 Местожителство: Нова Загора
|
Пуснато на: Пет Май 27, 2005 20:14 Заглавие: LM7812 - разлика вход-изход |
|
|
Различните производители дават различни максимални напрежения на входа, но обикновенно при този стабилизатор е добре входното напрежение да не превишава 24-28 волта, като изискването за минимална разлика вход изход е поне 3-5 волта, а това 35 волта май е множко  _________________ Георги Влаев, LZ3GH |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 27, 2005 21:27 Заглавие: |
|
|
| Не можеш да сравняваш параметрите на стабилизатор с ценер и 78хх . Коефицента им на стабилизация се различава десетки пъти , а за температурната стабилност да не говорим . Ценово също 78хх са най изгодни ( около 0.5 лв ) Би трябвало те да се ползват като " платкови стабилизатори " ( намерих термина в една книга за захранвания ) , когато входното им напрежение е точно дефинирано ( респективно разсейваната от тях мощност ) . Като изключим КПД то те са пъти по добри от импулсните стабилизатори ... А на въпроса за максималното входно напрежение - 30 - 35 V в зависимост от производителя |
|
|
 |
rusin Опитен потребител

Регистриран на: 18 Авг 2003 Мнения: 306 Местожителство: Stara Zagora
|
Пуснато на: Пет Май 27, 2005 21:30 Заглавие: |
|
|
| Пробвай с друг производител аз до сега съм нямал проблеми с тези стабилизатори. Захранвал съм 7824 с 40 В /което е мах за прибора/ и си работи все още само дето си топли доста ама за това си има радиатор. До 33-34в не би трябвало да има проблем само да не го товариш много и да има подходащо охлаждане |
|
|
 |
vlfdetectors Гост
|
Пуснато на: Сря Юни 01, 2005 20:29 Заглавие: otg. |
|
|
| Най лесно става първо 7824 а след него 7812. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Юни 03, 2005 16:31 Заглавие: |
|
|
| С гасящ резистор, и после 7812 , това няма да ограничи входното напрежение на празен ход, но когато се натовари стабилизатора, тогава входното ще спадне, и няма да грее толкова стабилизатора. Само че пък резистора ще грее, ако е по-удобен за охлаждане има смисъл. |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 03, 2005 19:48 Заглавие: |
|
|
За да не пренавивам трафа за 12В понеже ми трябваше вентилатор да охлаждам усилвателя си му сложих стабилизатор 7812 като си направих простата сметка че вентилатора е 0.15А и сметнах един резистор така че на входа на 7812 да се падат точно 15В, като стабилизирам от 44В.
44-15=29В пад върху резистора и тока през него 0.15А
следователно трябва да сложа 193ом - аз сложих 200ом и се наложи да е 2Вт и пак почерня.
При мен не ми гръмна интеграла а вентилатора внасяше шум който се усилваше и ставаше чудо.
Монтирах интеграла на радиатора на транзисторите!
резистора може да се сложи на входа но може където е масата на инт. схема, но тогава има неща които могат да се объркат. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 03, 2005 20:07 Заглавие: |
|
|
TIReX, не знам с какъв калкулатор си смятал но ако в/у резистора падат 29V и тока е 0.15A то според моите сметки резистора ще му е добре ако е 5W-ов ( ако трябва да бъдем точни 4.35W), така че след като само е почернял е добре.  |
|
|
 |
getza Гост
|
Пуснато на: Пон Юли 04, 2005 14:19 Заглавие: |
|
|
А как от 50в да ги сваля на 15 за 200ма.  |
|