|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
uBoTo Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 02, 2013 22:16 Заглавие: |
|
|
| Не съм мерил какво има след диодите, но ми е объркано -защо имам напрежение дори и при откачен гейт? Не трябва ли триака да е запушен щом няма управляващ сигнал на гейт-а? Замислям се дали триака е здрав. Консултирах се и с баща ми, който се е занимавал преди много години сериозно с електроника, но и той не успя да ми каже дали е нормално да се държи триака така. Утре или когато остане време ще меря какви напрежения точно имам, но този триак не успях да му хвана логиката. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 03, 2013 9:58 Заглавие: |
|
|
| Волтметъра те заблуждава,по-добре включи една лампа за товар,или директтно усилвателя.Аз мисля че схемата в сегашния вариант няма да върши работа, защото в стендбай телевизора не гаси захранването , и пад на напрежение върху диодите винаги ще има. |
|
|
 |
Biser Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 03, 2013 10:02 Заглавие: |
|
|
| uBoTo написа: | | -защо имам напрежение дори и при откачен гейт? |
Да не би да измерваш напрежението без товар в управляваните контакти! Естествено, че ще има напрежение през RC-групата. Включи една лампа в управляемите контакти и тогава измервай.
Елмим ме изпреварил
| emilm написа: | | защото в стендбай телевизора не гаси захранването , и пад на напрежение върху диодите винаги ще има. |
Ако трябва ще махнеш по един диод от двете рамена и с паралелен подходящ резистор ще настроиш да изключва /запушва/симистора, когато ТВ-то е в стенбай. _________________ Няма невъзможни неща! Важно е дали искаш да ги направиш! |
|
|
 |
uBoTo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 03, 2013 17:39 Заглавие: |
|
|
| Направих това, което ме посъветвахте. Диодите са 2х2 вече и напрежението е около 1,6 волта. Сложих и потенциометър като го подпрях с подходящо съпротивление. Схемата си работи, но има 2 проблема: при включване има пулсации на напрежението (R-C веригата не може да ги обере) и то играе; след като се стабилизира, напрежението е 210 волта. Ако реша да го коригирам с потенциометъра, то при изключване на управляващия контакт (телевизора), триака стои отпушен. Идеи как да отстраня тези проблеми? |
|
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 03, 2013 23:30 Заглавие: |
|
|
| Най-вероятно си разменил анодите на симистора.Убеди се че е вързан правилно |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|