| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
rathiot Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 21, 2013 21:24 Заглавие: Трансформатор |
|
|
Здравейте, Колеги! Имам едно питане, което ме мъчи от доста време и не мога да разбера какъв е отговора.
Та, всички знаем известната формула за мощността P = U*U / R. Ако имаме трансформатор и имаме например 230 волта от мрежата винаги можем да си дигнем мощността например на 500 волта, нали така ? Но тогава по формулата P = U * U / R ще получим по голяма мощност. Еми да, но по мои разсъждения това значи, че можем да получим колко си искаме мощност(чрез дигане на напрежението), което на практика със сигурност няма как да стане (макар, че не съм го пробвал ). И от тук въпросът ми е как разбираме до колко можем да дигнем напрежението, което ще бъде и нащо опримално ? Знам, че въпроса ми е доста дебилен за много от Вас, но наистина си блъскам главата от доста време не мога да разбера . |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
geordgeo Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 21, 2013 21:35 Заглавие: |
|
|
"..винаги можем да си дигнем мощността например на 500 волта..."
Май май не сме много наясно с понятията, а? Ами прочети малко литература по въпроса и сам ще си отговориш... |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 21, 2013 21:50 Заглавие: |
|
|
Трансформатора е преобразувател на напрежението, който може да издържи мощността за която е произведен. Ако, например имаш 200 ватов трансформатор , чийто вторична намотка ти дава 100 волта, можеш да натовариш с такъв резистор, че да черпи ток максимум 2А, така, че получената мощност да бъде 100V*2A=200W . При това той ще черпи от мрежата с 10 до 30 % повече мощност- зависи от това какъв тип е и как е направен.
Продължи със разсъжденията сам - да видим дали си разбрал ! |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Съб Дек 21, 2013 22:24 Заглавие: |
|
|
Трансформатор се оразмерява за определена максимална мощност. В уравненията, които си дал приеми мощност и напрежение за дадени и решавай за съпротивление или ток.
Освен това мощността на трансформатор се мери във VA, ама да не намесваме и реактивна мощност... |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 22, 2013 0:14 Заглавие: Re: Трансформатор |
|
|
| rathiot написа: | | ... винаги можем да си дигнем мощността например на 500 волта, нали така ? ... |
Не е така. Така е единствено това, че си нямаш и най-бегли понятия от електротехника. Какво пък правиш в електроника ? И с какво са ти "колеги" хората тук? |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 22, 2013 1:02 Заглавие: |
|
|
| Първичната и вторичната намотка на трасформатор са обвързани с понятието, наречено коефициент на трансформация. Не стига, че тоя коефициент не е нещо изсукано, ами имаме и известни загуби при трансформация. Параметрите, за които е оразмерен един трансформатор са му номиналните. U1/U2=N1/N2=I2/I1. Вдигаш напрежението, но мощността не се вдига. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
|