|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivan_ws Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 01, 2014 14:40 Заглавие: Идея за безтрансформаторно захранване ~220 -> --100 |
|
|
Наскоро се хванах да правя един проект, който му трабват стотина волта (не особенно стабилизирани) постоянно напрежение и 2 А.
И се замислих немога ли да направя някакво безтрансформаторно захранване и измислих това по долу. Незнам дали такова нещо съществува (често откривам топлата вода и после разбирам, че някой го е измислил много преди мен). Може ли по-опитните да споделят мнение според тях ще работи ли. Аз направо щях да го направя и тествам, но само частите са към 40лв и не ми се рискува. По същество е транзисторно упарвление на задния фронт на изправено от грец напрежение и филтриране с голям кондензатор. Мисля, че добре съм го начертал (извинявам се за paint-a), но да обясня. Когато идва полувълната Т1 се отпушва постепенно и оптодрайвера задейства мощен IGBT 130A max транзистор Т2. Първоначалния ток е ограничен от термистора. (Най лошия сценарии е схемата да се включи, когато полувълната е на 100V, а кондензатора е празен I=100/Rth1 = 100A.) Когато захр. стигне 100V, ценера Z1 се отпушва и шунтира базовия ток на Т1. -> драйвера изключва Т2 и конд. спира да се пълни повече. Полувълната спада Т2 пак се задейства, леко донапълва C1. Идва следващата полувълна. Т2 е задействан и тръгва да донапълва C1, чието напрежение при 2А конс. на товара ще е спаднал с 10-12 волта. И дори вече Th1 да е загрял тока е ограничен от 0,06 омов (2x0,12ohm) резистор, който ограничава тока I=12/(0,06+ESR на C)=12/0,12=100А.
Би следвало да работи доста ефективно, основните загуби ще са в ценерите и някой резистори, но от порядъка на 10-15 вата макс. Онези +15 волта са беззначение, от къде идват, дали ще е от 7815 или някакво малко импулсно се тая. Та това според вас ще сработи ли, или съм си изгубил 2 дена от живота в глупости? Знам, че с трансформатор ще е много по-лесно, но пък това ще е 2 пъти по-евтино и доста по компактно.
http://i42.tinypic.com/mr9qif.jpg][img]http://i42.tinypic.com/mr9qif.jpg |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Яну 01, 2014 15:25 Заглавие: |
|
|
| Когато в точка 3 имаш там около 1.6 - 2 V за оптушване на оптрона, то изходния ( мощния ) транзистор ще е отпушен. Т2 ще ти е отпушен при всяко положение когато на базата му има над 2-3 волта. Затова трябва да замениш високоволтовия ценер със динистор който отпушва при 100 V. Другия вариант е да направиш схемата така |
|
|
 |
ivan_ws Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 01, 2014 16:05 Заглавие: |
|
|
| В конкретния случай не съм сигурен, как динистор ще се държи по-различно от церера. Да не би имаш впредвид, че няма да шунтира целия базов ток, а динистора ще го шунтира със сигурност? Иначе нарисувания вариант ми изглежда много добре, просто да се обърне логиката. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Яну 01, 2014 17:19 Заглавие: |
|
|
| Как ли ? Ами каква е волт-амперната му характеристика ? Когато се отпуши напрежението между анода и катода става минимално (под 2 волта със сигурност). А тоя ценер ще си държи все на 100 V и какво Т2 пак е отпушен... |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 01, 2014 18:28 Заглавие: За схемата |
|
|
| Цитат: | | Може ли по-опитните да споделят мнение според тях ще работи ли. | - не!
Славчо е посочил само един от косурите, дето я правят неработоспособна, пожаро- и живото- опасна!
Вместо да даваш 40лв за чаркове, дето ще живеят няколко секунди - дай 30 за книжки/учебници или други помагала по електричество.
С останалите 10 купи едно шише ракия на някой електроженист та да ти обясни какво е 100А ток... |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Сря Яну 01, 2014 19:08 Заглавие: |
|
|
| Очевидно не ти трябва галванично разделяне - що правиш глупости, вместо да си направиш един прост импулсен понижаващ стабилизатор? Най-вероятно има и калкулатори за определени IC. |
|
|
 |
ivan_ws Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 01, 2014 19:11 Заглавие: Re: За схемата |
|
|
| gigant написа: | | Цитат: | | Може ли по-опитните да споделят мнение според тях ще работи ли. | - не!
Славчо е посочил само един от косурите, дето я правят неработоспособна, пожаро- и живото- опасна!
Вместо да даваш 40лв за чаркове, дето ще живеят няколко секунди - дай 30 за книжки/учебници или други помагала по електричество.
С останалите 10 купи едно шише ракия на някой електроженист та да ти обясни какво е 100А ток... |
Да това за ценера се чатнах, че не е правилно, но той е дал решение. А това за 100те ампера ток, та те са за 3-4 мс. Да не мислиш, че при обикновенна схема грец с кондензатор тока в пиковете е под 200-300А ??? Номинално тока е 2-3А. Всеки скача с репликата, "купи си книги, отвори си учебниците" Никой не се е родил научен. Аз затова и питах. Попринцип има ли подобна концепция за токоизправител?
| slav4o.com написа: | | Как ли ? Ами каква е волт-амперната му характеристика ? |
Да усетих се, че съвсем не е същото. Но все пак твоя вариант с ценер и втори транзистор за шунтиране на базовия ток на първия ми се вижда по-удачна и стабилна. Благодаря |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|