| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
darkstar Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 31, 2014 17:08 Заглавие: Схема за powerbank |
|
|
Здравейте,
имам един проект за направата на powerbank за зареждане на USB устройства – принципно ще се използва за зареждане на raspberry pi конфигурирано като 3G WIFI рутер (вече конфигуриран и работещ) – съгласно спецификацията на това устройство е необходимо 5V с мин 1A, като поради факта, че конфигурацията има и USB 3G модем, които също има консумация и не може да се свърже директно към платката (портовете на RPI са слаби), съм изработил един Y образен кабел. Кабела служи за разделяне на data и power и реално захранва USB 3G модема чрез допълнителено захранване с USB, като същевременно data кабелите комуникират с RPI. Поради тази причина за съответния POWERBANK ми трябват минимум два USB порта 5V 1А минимум. Идеята е да се ползват стари презареждаеми батерии Li ion от дефектирала батерия за лаптоп – предстои закупуване. Тъй като най-често тези батерии са 3.7V (1200 -2000mHa) мисля че 4 броя от тях на първо време ще свършат работа или това са около 15V. От тези 15 волта е необходимо да се преобразуват на 5V на два female USB порта с мин. 1А всеки. След доста търсене из форумите се спрях на варианта:
вариант е да си направя модул по схема в която се ползва voltage regulator:
http://www.robometricschool.com/2013/07/simple-electronic-circuit-of-power-bank.html
но при този вариант посочената схема е за входящи 10V 1A и презареждаема батерия 7.4V (2*3.7V) 4200mHa, което се различава от идеята ми за входящи 12-17 волта с по-голям ампераж от 1A и батерия 4*3.7V с около 6-8000mHa общо, както и е спорен въпроса дали ще може да изкарам две female USB с по 5v 1A.
Уточнявам че за зареждане на съответния POWERBANK ще ползвам външен траф или от лаптоп или нещо подобно с волтаж между 12 и 17 волта 2-3А и че акумулаторните батерии ще са с вградена защита.
Причината да искам сам да си направя POWERBANK е че тези които се продават от Китай са с много ниско качество, а качествените почват от 50-70USD.
Моля дайде съвет каква модификация да направя за да постигна желания резултат. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 31, 2014 17:20 Заглавие: |
|
|
Я дай отначало че не мога да вдяна. Теоретичен проект ли ще правиш или искаш да реализираш кочина? Опиши какво и защо трябва да стане, а не начина, по който ТИ си мислиш че трябва да стане. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
|
|
 |
darkstar Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 31, 2014 17:37 Заглавие: |
|
|
Трябва ми powerbank и по точно схемата за изготвянето - на посочения адрес има реализирана такава но с по-различни параметри а именно:
1. Входящия волтаж и ампераж е по малък - за мен е по-удобно вместно 10V и 1А траф да ползвам нещо по-мощно - например от лаптоп чиито волтаж и ампераж са малко по-високи.
2. На схемата има само един изход - на мен ми трябва два с по 5v и мин. 1A.
3. акумулаторната батерия посочена в схемата е по-малка като волтаж и капацитет - смятам да ползвам 4бр. елемента със защита по 3.7волта от батерия за лаптоп и съответно общия капацитет ще е по-голям.
На първо време ме интересума схемата и след това ще намеря захранване и акумулаторни батерии, както и останалите компоненти. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 31, 2014 17:40 Заглавие: |
|
|
На посочения адрес ти е само схемата на един модул DC/DC. Това няма да ти свърши работа по много причини.
Схемата ти е:
Трансформатор - изправител и филтър - модул за зареждане - батерии - 2 модула DC/DC преобразуватели - USB
Ето и едно примерно зарядно за 4 клетки:
http://www.ebay.com/itm/261191600168
Ако тръгнеш сам да си правиш модулите, по-добре да си купиш готово устройство за $50, ще ти е по-евтино. |
|
|
 |
darkstar Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 31, 2014 17:48 Заглавие: |
|
|
Принципно гледах и това :
http://www.ebay.com/itm/141099475984
кое е по - добро?
използването на такъв модул
означава да изобщо да не се ползва някаква схема - просто да се свържат акумулаторните батерии към горния модула на входа, а самите батерии с трафа. Трябва ли нещо друго да се направи - например ключ които пренасочват дали батериите да се зареждат или да отдават на платката за 5V? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 31, 2014 18:03 Заглавие: |
|
|
И твоя модул ще стане.
Трябва да разбереш кое как работи и тогава да свързваш нещата. |
|
|
 |
Funtast Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 31, 2014 20:40 Заглавие: |
|
|
Намираш си добро зарядно за литиево-йонни батерии, ако е нужно на входа(на зарядното) слагаш импулсен стабилизатор, а към батериите твоя(тоя дето си харесал от ибей) стабилизатор, към него свържи рутера(Raspberry Pi)
Не се притеснявай от тока на захранващия източник(било то зарядно за лаптоп или какъвто и да е траф), стига да е повече, а не по-малко от консумирания от зарядното(за литиево-йонните батерии) _________________ 17години,
Upgrading myself! |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 01, 2014 0:36 Заглавие: |
|
|
| Мисля, че не е по силите ти. Ако имаше и най-малка представа от електричество щеше да знаеш, че капацитета на батериите се мери в mAh, (милиАмпери*часове), а не както няколко пъти си написал mHa. Това, което си написал е някаква пълна глупост от сорта на милиХенри*година на немски примерно! |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
|
|
 |
|