|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ZiGi88 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 05, 2014 8:45 Заглавие: |
|
|
Ако идват по пощата:
За пратки, чиято стойност (стоки + транспорт) е под 150 евро или равностойността им, се минава по съкратена процедура с квитанция и се дължи само 20%ДДС + до 6лв. пощенска такса. Трябва да си носите копие или разпечатка от платежния документ. Всичко отнема 10 до 30 мин. в зависимост от това, колко хора има.
Иначе се вади EORI номер (ако вече нямате постоянен), попълва се митническа декларация+дискета, минава се през митничар, плаща се по банков път, отново през митницата и като цяло може да отлетят няколко часа в най-добрия случай.
С куриери гледам да не се занимавам, защото е по-скъпо и са ми потрошили почти всичко, което съм поръчал. _________________ ... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Сря Фев 05, 2014 8:48 Заглавие: |
|
|
Досега от USA съм получил над 20 пратки с лампи и нито веднъж не съм ходил с тях на митница. Като се пращат се маркират като подарък и идват. Проблема е там, че трябва да има проследяване (tracking). Цената на такава пратка е над 35 долара. А като няма тракинг... струва 14-20 долара... и всеки служител в пощите и не само - от щатите до БГ, който може да пипне пратката, може да я крадне без никой да разбере и никой не носи отговорност за "изгубената" пратка. От 5 такива пратки от щатите само две са ми пристигали...
Номера не минава със всичко - примерно телефони, таблети, лаптопи и части за тях - всичко си минава митница. Преди е минавал номера да ти пратят примерно телефон, разглобен и ти да си го сглобиш, ама вече не. _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 05, 2014 9:14 Заглавие: |
|
|
ZiGi88 всичко що е на стойност над 30 лева минава митница,ако не е от ЕС! Само преди месец се разправях с такава пратка. Китаецът-за първи път откак пазарувам от там- отказа да обяви стойност под $20 за пратката и циркът започна. Няма да го описвам,че е дълго. Само искам да подчертая едно-няма значение до къде е адресирана пртката,освобождаването става в София. Иначе за транзит до Варна например се плащат пари,и то не малко! Същата история се получи с пратка с мостри от TI- безплатни мостри,но хората си обявили стойността им. И ми се обаждат да ходя в София да освобождавам 5-6 транзистора и толкова ИС. Тъй че за 150 евро не ми говори. Първо пратките извън ЕС почти на 100% се заплащат с долари-щатски,канадски,австралийски. Второ-еврата няма значение колко са ако стоката е от ЕС. Милен е обяснил как става номера- в митническата декларация продавачът маркира стоката като подарък или търговска мостра със стойност $5-10 и толкова. Остава ти да се молиш да не я харесат бандитите в София ако е без тракинг номер,защото вероятността да изчезне е доста над 50%! А,да,за Пощите-те носят пратките,неподлежащи на митническо освобождаване. Тоест такива с тегло под 2 килограма,за размерите на пакета не помня и с обявена от продавача стойност под 30 лева! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
Niakoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 05, 2014 11:41 Заглавие: |
|
|
| Ditronix написа: | | ZiGi88 ...Само искам да подчертая едно-няма значение до къде е адресирана пртката,освобождаването става в София.. | Не е точно така! Преди 2 седмици, стока изпратена ми от Израел (ebay) на цена 120 евро (официално, с документ), я освободих в митницата в "наше село", а не в София. _________________ Жица, на която не виждам двата края, не я пипам! |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Сря Фев 05, 2014 11:49 Заглавие: |
|
|
| Еми моята пратка беше за 90 долара, освобождавах я в митническо бюро Ботевград. Обявена си й беше стоността в invoice-a, ДДС не мисля, че плащах, някаква друга митническа глупост беше. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Фев 05, 2014 13:04 Заглавие: |
|
|
Ами да,логиката е такава,но фатите-други! Мога да снимам документите и да ги постна,ама има ли смисъл да товарим форума?За мен нещата е нормално да се освобождават в регионалните митници. Не знам,вече не поръчвам нищо,ако продавачът не потвърди,че ще впише стоката като подарък или мостра на ниска цена. Не ми се занимава с глупости. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |
Crackhead Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 05, 2014 13:52 Заглавие: |
|
|
Благодаря ви !
Ще видя как ще е.
Ще питам Никола, ако може да ми вземе лампите като пазарува отново.
Ако не, или ще са онези от ибей (20$ доставка) или ще питам колко ще трябва да кихна за доставка от САЩ.
Благодаря ! |
|
|
 |
ZiGi88 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 05, 2014 14:42 Заглавие: |
|
|
| Ditronix написа: | | ZiGi88 всичко що е на стойност над 30 лева минава митница,ако не е от ЕС! |
Не съм казал, че не минава през митница, а че се минава по съкратена и по-лесна процедура. За София пратките се обработват в Разменна пощенска станция при митница София - зад Централна авто-гара. За други градове - не знам.
Номера с "подарък" не винаги минава и лично аз не го практикувам. Е, има и други начини ...
Използването на Global Shipping Program на eBay не го препоръчвам - ползвах го веднъж, не се ходи на митница, пратката обиколи половин европа и дойде потрошена.
Както Милен е писал -USPS работи много добре. First Class са най евтини, но проследяването работи само до напускане на щатите. Priority си има пълно проследяване включително в България но е по-скъпо. Express е ненужно скъпо - само дето идват по-бързо.
Crackhead, ако си намериш нещо в Англия има доста фирми и хора, които предлагат посредничество и не е необходимо да имаш кредитна карта и eBay акаунт. И излиза по-евтино. Лично аз съм ползвал услугите на Калин Владимиров за доставка на по-обемисти неща или когато англичаните не искат да чуят за България. Мисля, че го бях видял именно в този форум но за да не търсиш - http://www.evtino.co.uk/
Един приятел смята да пробва доставка от щатите до Англия (излиза наполовина на цената до България) и от там до България. Но засега това е само като идея. _________________ ... |
|
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 05, 2014 20:45 Заглавие: |
|
|
| Ditronix написа: | | ZiGi88 всичко що е на стойност над 30 лева минава митница,ако не е от ЕС!... |
Без да желая спорове и да обиждам колегата Ditronix, но това от цитата не е вярно. За доказателство поствам поръчка, която е от края на миналата година и е над 30 лв. Получих я без мита, ДДС и.т.н. Дори ми я донесе пощальона "накрака".
http://prikachi.com/images.php?images/484/7034484T.jpg
П.С. от AliExpress е поръчката. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Фев 05, 2014 21:18 Заглавие: |
|
|
Иване,аз получих по пощата фотоапарат NIKON на стойност $200, часовник TISSOT на стойност $250, няколко навигации за по $50-120. Само че не си прочел какво съм писал. Айде поръчай нещо за $25 и да ти го обявят в митническата декларация и да видиш какво ще стане. Митницата не ходи да ти проверява акаунтите,гледа какво е декларирал продавача. Впрочем чудя се защо ли се напъвам. Има уроци,които някои хора трябва да си ги вземат самостоятелно. Те от хорски грешки не се учат. Кой каквото иска да си поръчва,дреме ми на.... Който иска съвет-давам го,ако иска да го приема. Ако има тук в тоя форум човек,когото съм излъгал или прекарал- да се обади Колкото до твърденията ми за облагаемата стойност на пратките си има закон за митниците,отделно ето и линк: http://www.customs.bg/bg/page/16 Питайте там. И обяснете какво сте получили по пощата и на каква стойност  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|