| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kokcho Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 08, 2014 16:24 Заглавие: Схема за управление на шибър |
|
|
Здравейте,
Аз съм нов във форума и ме вълнува дали можете да ми помогнете с някаква електронна схема, която трябва да изпълнява следната функция:
Според скоростта на движение на дизелова машина да се увеличава или съответно намалява един шибърен вентил. Вентила ще се управлява от задвижка с управляващо напрежение 0-10V DC. Благодаря предварително ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Съб Фев 08, 2014 18:17 Заглавие: |
|
|
| Как се получава информация за скоростта на движение на машината и каква зависимост се търси между нея и управляващото напрежение? |
|
|
 |
kokcho Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 09, 2014 13:03 Заглавие: |
|
|
| аз имам идея да ползвам сензор на ХОЛ за отнемане на сигнал за скоростта от изходящия вал на скоростната кутия след което да го подам на схема LM2907 или LM 2917 преобразувател на честота в напрежение 0-10 v и оттам да се регулира хода на някаква пропорционална задвижка която от своя страна ще се движи в определена посока именно от напрежението 0-10 v. |
|
|
 |
todortv Опитен потребител

|
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 09, 2014 14:18 Заглавие: |
|
|
Основната грешка на всеки нов.
Имаш много конкретен въпрос по това какво трябва да се направи. Ти пък се мъчиш да философстваш КАК СПОРЕД ТЕБ трябва да се направи. След като питаш тук очевадно не можеш сам да го направиш, особено по предполаганият от теб начин, който може едаю бъде от неефективен до тотално погрешен. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
AA Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 09, 2014 18:35 Заглавие: |
|
|
Какви са оборотите на вала, които ще следиш?
На трите картинки от линковете са показани сигналите в изхода на LM2917, ако на входа му има импулсна поредица с честоти съответно 5Hz, 10Hz, 50Hz. Тези честоти отговарят съответно на 300об./мин. , 600об./мин. , 3000об./мин. , ако на всеки оборот има един импулс от някакъв датчик. Взето е съотношение импулс/пауза 1/20, което на практика едва ли ще е такова но може да послужи за някаква ориентация.
http://relhostpic.eu/images/2014/02/09/7frsi.jpg
http://relhostpic.eu/images/2014/02/09/2ByFO.jpg
http://relhostpic.eu/images/2014/02/09/MEkKx.jpg
Вижда се че при ниски обороти сигнала е доста къдрав и като цяло е с ниско ниво. Само с един датчик няма да е много добре работата.
Общо взето като че ли трябва да се конкретизират доста неща, за някакви по конкретни схемни решения. |
|
|
 |
kokcho Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 10, 2014 13:45 Заглавие: |
|
|
благодаря на АА, че си е направил труда да погледе моя проблем.
Минавам на ТИ, предполагам, че може. Машината ще е разпръсквачка на тор на полето и фабричните машини имат компютър и са много скъпи. Бих искал да си направя управление на един шибър който според скоростта на движение на трактора отваря или затваря пропорционално на нея един шибър. Така е направено и на фабричните, но както писах по горе това го прави компютър. Друго което ми хареса в отговора ти е откъде се снабди с този осцилоскоп. Аз си поръчах един и го ползвах няколко месеца но случайно го докоснах до фаза и отиде на кино заедно с лаптопа ми. Благодаря до чуване , kokcho !
Не се отговаря с този бутон  |
|
|
 |
plamenp Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 10, 2014 19:03 Заглавие: |
|
|
За тази техника(торачки ,пръскачки и др.) информацията за скоростта на машината не се взема от силоотводния вал на скоростната кутия ,защото при различни предавки оборотите и скоростта са различни.Информация за скоростта се взема от някое колело на машината с такива датчици.http://www.stselectronics.eu/MDxx4D.html.
Монтират се с подходяща планка и отчитат импулси при преминаването на болтовете на главината на колелото. |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 10, 2014 20:32 Заглавие: |
|
|
| kokcho написа: | ...
Друго което ми хареса в отговора ти е откъде се снабди с този осцилоскоп. |
Картинките на АА не са от осцилоскоп, а от програмата за симулиране на схеми в електрониката и електротехниката LTSpice - безплатна, на фирмата Linear Technology . Добра програма, ако се знае как да се използва. |
|
|
 |
AA Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 10, 2014 21:50 Заглавие: |
|
|
Вероятно работата е още на етап идея. Може би е най-разумно да се направи първо изпълнителния механизъм, да се види как работи и при каква скорост какъв управляващ сигнал му е необходим, след това да се монтира датчик ( като този от линка на plamenp ) и да се види какъв сигнал излиза от него при различните скорости. След това ако се окаже че и преобразувателя от линка на todortv е с подходяща характеристика - може да стане почти като ори, мели, яж.
Ако е необходима някаква по-особена характеристика или пък тя да може оперативно да се променя, тогава явно ще се съчинява нещо - примерно, схема на която изходното напрежение зависи от времето между постепващите на входа и импулси и с възможност за корекция според това колко тона тор трябва да се разпръснат на декар.
Картинките, както беше написано по горе не са от осцилоскоп а от програма за симулация. Не съм ползувал приставка към компютъра за осцилоскоп и може би затова тази идея не ми се струва подходяща. Може и да е въпрос на навик но уреда с врътки си е и по удобен а не може и да си изгориш компютъра, но това е вече друга тема. |
|
|
 |
|