|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
driverchoo Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 17, 2014 21:29 Заглавие: Моля за помощ относно прецизен захранваш блок! |
|
|
Здравейте приятели,
Доста отдавна не съм се обръщал към вас за помощ, но ето че отново имам нужда от вас. Необходима ми е вашата помощ за направата на захранване, с което ще се тества консумацията за слухови апаратчета. Тук е и тънката част. Захранващото напрежение трябва да е ТОЧНО 1.4v (Толкова е батерията, с която се захранва апаратчето). Най-тънката част в схемата е да може да се регулира тока на консумация до около 10mA максимален. При нормално работещо апаратче, консумацията е не повече от 1-2mA в зависимост от модела, а понякога и под 1 mA. Регулировката е добре да е поне с десети от милиампера(2.3mA, 2.4mA, 2.5mA и т.н). В най-лошият случай поне някаква защита по ток, със съответната светлинна сигнализация. Схемата може да се захранва от алкална батерия. До момента съм се спрял на схема на база LM1117-adj. Той спада към така наречените LOW-DROP регулатори. Разбира се има и готови чипове за точно 1.4V, но все още ги няма в България. Такива са NCP4586DMU14TCG, S-1315A14-M5T1U3, ТК71614 и др.
Очевидно трябва да се справя с наличните на пазара чипове.
Ето и схемите на които съм се спрял:
И варианта без настройка:
И в двете схеми D1-R3 ще отпадне или ще бъде "преместено" на входа на схемата.
Сега остава да се измисли защитата по ток. Ще очаквам вашите мнения. Ако имате по-добри предложения ще се радвам да ги разгледаме.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 18, 2014 9:00 Заглавие: |
|
|
Най-лесно с компаратор. Тока който се подава на слуховия апарат минава през резистор. И напрежението от този резистор се подава на единия вход на един компаратор. При 10 милиампера напрежението върху резистора ще е точно определена стойност. На другия вход от захранването с делител на напрежение и тример се настройва същото напрежение. Когато двете напрежения съвпаднат компаратора променя изходното си състояние. Това може да задейства последваща верига която да изключи консуматора или да задейства светодиод както казвате. Възможмо е също да се постави директно и милиамперметър, който да ви показва точно консумирания ток. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 18, 2014 10:51 Заглавие: Re: Моля за помощ относно прецизен захранваш блок! |
|
|
Може да се използва източник на ток, който е настроен за максимално допустимата стойност или се регулира с потенциометър и след него последователно да се включи стабилизаторът за 1.4V. За целта е подходящ LM317L.
Вижте на 4-та страница (Figure 4. Precision Current-Limiter Circuit):
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm317l.pdf
Но за тази идея трябва стабилизаторът за 1.4V да е с много малък ток на утечка. Или пък да се сложи резистор за постоянен товар, и да се изважда от общия ток токът на резистора, за да се намери токът през товара. В този случай може да се използва LM317L и като стабилизатор на 1.4V. Но схемата ще трябва да се захрани на входа от порядъка на 9 - 10 волта. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 18, 2014 11:20 Заглавие: |
|
|
ЧАК пък толкова прецизен. . . Не знам каква е батериоята, но при номинално 1,4 като нова би трябвало да е около 1,5, а когато се разреди докъм 1,2V. Аналогично при широкоразпространените батерии 1,5V тези стойности са + 0,1V. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Фев 18, 2014 12:43 Заглавие: |
|
|
Батерията е от ТОЗИ ТИП
Заредена, батерията е 1.4V, но когато се разреди не съм мерил колко е. Като ми се изключи апарата ще я измеря и ще пиша.
@shri и аз мислих за нещо подобно, но не съм сигурен много в сметките, както и с кой операционник ще стане най-добре при тези ниски стойности на ток и напрежение. Другият вариант, за който се сетих първо е отново резистор, но с транзистор, кондензатор и някакъв тригер, обаче напрежението е доста ниско за TTL. Това с компаратора ми харесва, но как ще се изпълни е въпроса.
НЕ се отговаря с този бутон  |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 18, 2014 14:16 Заглавие: |
|
|
| Всички тези неща с каква цел се правят? |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 18, 2014 15:13 Заглавие: |
|
|
Мисля трябва да се използва цмос компаратор. Ако получения пад на напрежение от резистора е твърде малък той ще се усили от един. Обикновено предлаганите чипове се състоят от 2 и 4 компаратора в един корпус. Единия ще се използа като усилвател с постоянен коефициент на усилване и така на изхода му ще се получи достатъчно ниво за управление. И аз да попитам с каква цел е занятието. Какво влагаш в "тестват слухови апаратчета". Искаш да разбираш каква консумация има конкретно изделие или да засичаш повреда в апарата? Точната идея ще улесни даването на точен отговор. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
D.Kolev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 18, 2014 16:11 Заглавие: |
|
|
За стабилизация на такова ниско напрежение най-лесно, а и най-добре ще е да се ползват два последователно свързани силициеви диода, като пада им в права посока ще е 2х0,7волта =1,4в. Предостатъчно стабилно и точно. Примерно 1n4148.
Друг още по-прост вариант е последователно на алкална батерия /1,6в/ шотки диод /пад в права посока 0,2в/ и имаш 1,4в на товара.
Каква е идеята обаче, съмнява ме апаратчето да има нещо против да работи на 1,6 волта.
Ако искаш токоограничение или защита, захранването ще трябва да е поне 5волта. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Фев 18, 2014 17:42 Заглавие: |
|
|
След определен период на работа е неминуемо в апаратчето да настъпят промени. В микрофоните, в говорителчето, влага в апарата и т.н Целта е да се измери консумацията на апарата за да се прецени дали батерията се изтощава по-бързо и съответно трябва да се ремонтира или просто ползващия апаратчето си е купил фалшиви или стари батерии. Оторизираните сервизи за тези апарати са предимно в София и едно изпращане на работещо изделие за ремонт си е излишен разход. Та това е идеята. Защитата по ток е добре да я има в случай, когато чипа е повреден или има откачени проводничета дадени на късо(по-тънки са от косъм). Все пак не е хубаво да пламне в ръцете или от един скъсан проводник да изгори здрав чип. От друг форум, колега ми предложи следната схема:
http://i056.radikal.ru/1402/2f/aeb59963e492.jpg
цитат: "Ако искате с R8 регулирате падащата характеристика. Разделяте го на тример и резистор. Резисторът R4 е 200 ома. "
Как ви се струва тази схема? LM358 e със защита по ток до 40мА. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 18, 2014 18:44 Заглавие: |
|
|
Хайде изясни си какво напртежение се търси Защото на тези Zinc-Air батерии в твоя линк пише: Nominal cell voltage 1.65 V
Май някой пак е впрегнал каруцата пред коня и ни кара да хрупаме зеленчуци. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|