Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблеми с поялници
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
plamil
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна

МнениеПуснато на: Чет Фев 27, 2014 9:02    Заглавие: Проблеми с поялници Отговорете с цитат

Здравейте всички.
От известно време, забелязвам един странен проблем с поялниците ми (M-solder 65W със сменяеми човки, китайска еднолевка 60W и китайски индукционен поялник 100W) - при запояване/разпояване стапят тинола нормално, но при докосване на мястото на спойката изстиват моментално.
Напрежението в мрежата ми се колебае от 212 до 218, но си мисля че е в границите на допустимото.
Когато същите тези поялници ги взема на работа, работят отлично, точно както се очаква от тях. Напрежението в мрежата там е малко по-височко - 225 - 230 V.
Опитвал съм да ги захраня през стабилизатор "Стабитрон 350-2" (не е ферорезонансен, а е с комутация на автотрансформатор) и положението е същото - сякаш човките им са студени.
Нямам термометър да измеря температурата на човката - затова казвам "сякаш са студени"
Пробвал съм с различни марки тинол, включително и български от едно време - топи ги съвсем нормално.
Пример: Подмяна на големите електролити в компютърно захранване - 3 - 5 минути докато отпоя единия кондензатор, още толкова докато го запоя.
Бихте ли ме посъветвали какво мога да направя по въпроса, някой срещал ли е подобен проблем и как го е решил.
Благодаря предварително
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Фев 27, 2014 10:23    Заглавие: Отговорете с цитат

С какви човки си , ако са под 2мм и са дълги - нищо не те спасява ?
Върнете се в началото
коцев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Чет Фев 27, 2014 10:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Когато същите тези поялници ги взема на работа, работят отлично, точно както се очаква от тях. Напрежението в мрежата там е малко по-височко - 225 - 230 V.

Интересна работа . Един и същ поялник в къщи да не работи а в службата да работи . Каква е човката е без значение при това положение. Rolling Eyes
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Чет Фев 27, 2014 11:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Aха. Интересно е. Предполагам си правил тестове с един и същи припой на едни и същи компоненти и платки. Единственото за което се сещам е околната температура. Тия проблеми се получаваха при мен с един и същи поялник когато монтирах авто аларми. Лятото,че и пролет и есен като е добро времето се налагаше китаеца да го усмирявам с регулатор на напрежение че прегряваше и човките ги ядеше като топъл хляб. Ама станеше ли по-студено-топи припоя и като го покажа на жицата-замръзва! Теченията също могат да охладят човката лесно и бързо. Все пак масата е малка и не може да държи топлината дълго. Иначе не мога да си го обясня.....

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
plamil
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна

МнениеПуснато на: Чет Фев 27, 2014 11:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвал съм от една и съща платка да вадя компоненти - резистори и кондензатори с M-solder-а, човката е конична 5,5 към 3,5мм, върха е оформен като отвертка, дължина извън нагревателя - 17 мм.
В къщи, резистор 250mW - 1,5 - 2 минути докато го разпоя, в службата за същия тип резистор са ми достатъчни 20 - 30 сек.
Не вярвам такава малка разлика в напреженията да дава такива драстични отклонения, но май натам отиват нещата
Върнете се в началото
gueswhoaz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: По света и у нас

МнениеПуснато на: Чет Фев 27, 2014 21:26    Заглавие: Отговорете с цитат

20 секунди ми се виждат много дори и за многослойна платка. Според мен или топлинния капацитет на човките ти е малък или мощността на поялниците. Измери им съпротивлението да видиш дали са толкова, колкото се твърди.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Мар 01, 2014 15:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Щом отива 20-30 сек. явно си на ръба на разстопяване на припоя. И на работата е мааааалко по-добре със по-високото напрежение. Би тябвало за няколко секунди макс да го разстопи. до 2-3 сек. тоя резистор.
Върнете се в началото
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Несебър

МнениеПуснато на: Съб Мар 01, 2014 16:12    Заглавие: Отговорете с цитат

3-5 минути за подмяна на електролитен кондензатор? Трябва да имаш железни нерви. Smile
Пробвал ли си да си направиш човка от чиста мед за проба?
Върнете се в началото
Niakoi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Каръктаун

МнениеПуснато на: Съб Мар 01, 2014 19:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз 15 години работих с такъв поялник. Макар и да беше 65W, винаги съм имал проблем с изстиването на човката при докосване на мястото на спойката, но чак 2...3 минути е много. Е, с китайските ментаци може и повече време да отнеме, а може и да не стане Smile
Година преди да го изхвърля, му изгоря оригиналния нагревател. Смених го с нов от магазина за 35лв - изкара половин година и пак 35лв. Sad след още половин година - в коша... и си купих Weller. Very Happy
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Мар 02, 2014 12:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Да не са спойките с безоловен припой ?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети