| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Чет Фев 27, 2014 9:02 Заглавие: Проблеми с поялници |
|
|
Здравейте всички.
От известно време, забелязвам един странен проблем с поялниците ми (M-solder 65W със сменяеми човки, китайска еднолевка 60W и китайски индукционен поялник 100W) - при запояване/разпояване стапят тинола нормално, но при докосване на мястото на спойката изстиват моментално.
Напрежението в мрежата ми се колебае от 212 до 218, но си мисля че е в границите на допустимото.
Когато същите тези поялници ги взема на работа, работят отлично, точно както се очаква от тях. Напрежението в мрежата там е малко по-височко - 225 - 230 V.
Опитвал съм да ги захраня през стабилизатор "Стабитрон 350-2" (не е ферорезонансен, а е с комутация на автотрансформатор) и положението е същото - сякаш човките им са студени.
Нямам термометър да измеря температурата на човката - затова казвам "сякаш са студени"
Пробвал съм с различни марки тинол, включително и български от едно време - топи ги съвсем нормално.
Пример: Подмяна на големите електролити в компютърно захранване - 3 - 5 минути докато отпоя единия кондензатор, още толкова докато го запоя.
Бихте ли ме посъветвали какво мога да направя по въпроса, някой срещал ли е подобен проблем и как го е решил.
Благодаря предварително |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 27, 2014 10:23 Заглавие: |
|
|
| С какви човки си , ако са под 2мм и са дълги - нищо не те спасява ? |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 27, 2014 10:28 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Когато същите тези поялници ги взема на работа, работят отлично, точно както се очаква от тях. Напрежението в мрежата там е малко по-височко - 225 - 230 V. |
Интересна работа . Един и същ поялник в къщи да не работи а в службата да работи . Каква е човката е без значение при това положение.  _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 27, 2014 11:11 Заглавие: |
|
|
Aха. Интересно е. Предполагам си правил тестове с един и същи припой на едни и същи компоненти и платки. Единственото за което се сещам е околната температура. Тия проблеми се получаваха при мен с един и същи поялник когато монтирах авто аларми. Лятото,че и пролет и есен като е добро времето се налагаше китаеца да го усмирявам с регулатор на напрежение че прегряваше и човките ги ядеше като топъл хляб. Ама станеше ли по-студено-топи припоя и като го покажа на жицата-замръзва! Теченията също могат да охладят човката лесно и бързо. Все пак масата е малка и не може да държи топлината дълго. Иначе не мога да си го обясня..... _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Чет Фев 27, 2014 11:40 Заглавие: |
|
|
Пробвал съм от една и съща платка да вадя компоненти - резистори и кондензатори с M-solder-а, човката е конична 5,5 към 3,5мм, върха е оформен като отвертка, дължина извън нагревателя - 17 мм.
В къщи, резистор 250mW - 1,5 - 2 минути докато го разпоя, в службата за същия тип резистор са ми достатъчни 20 - 30 сек.
Не вярвам такава малка разлика в напреженията да дава такива драстични отклонения, но май натам отиват нещата |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Чет Фев 27, 2014 21:26 Заглавие: |
|
|
| 20 секунди ми се виждат много дори и за многослойна платка. Според мен или топлинния капацитет на човките ти е малък или мощността на поялниците. Измери им съпротивлението да видиш дали са толкова, колкото се твърди. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Мар 01, 2014 15:07 Заглавие: |
|
|
| Щом отива 20-30 сек. явно си на ръба на разстопяване на припоя. И на работата е мааааалко по-добре със по-високото напрежение. Би тябвало за няколко секунди макс да го разстопи. до 2-3 сек. тоя резистор. |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 01, 2014 16:12 Заглавие: |
|
|
3-5 минути за подмяна на електролитен кондензатор? Трябва да имаш железни нерви.
Пробвал ли си да си направиш човка от чиста мед за проба? |
|
|
 |
Niakoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 01, 2014 19:50 Заглавие: |
|
|
Аз 15 години работих с такъв поялник. Макар и да беше 65W, винаги съм имал проблем с изстиването на човката при докосване на мястото на спойката, но чак 2...3 минути е много. Е, с китайските ментаци може и повече време да отнеме, а може и да не стане
Година преди да го изхвърля, му изгоря оригиналния нагревател. Смених го с нов от магазина за 35лв - изкара половин година и пак 35лв. след още половин година - в коша... и си купих Weller.  _________________ Жица, на която не виждам двата края, не я пипам! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Мар 02, 2014 12:15 Заглавие: |
|
|
| Да не са спойките с безоловен припой ? |
|