| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dvd Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 24, 2014 16:30 Заглавие: TV Daewoo DLT-42G1, шаси SL-601T - проблем в захранването |
|
|
Захранването има следния състав:
L6562 - PFC - 400V
L6598 - резонансен контролер - 5, 12, 24, 30V
A6151 - за standby 5V
Телевизора дойде с изгоряло PFC. Като причина намерих напълно изсъхнал големия кондензатор 180uF/450V. Изгорял беше също и аудиоусилвателя на Main board, захранван с 30V.
След като възстанових всичко, телевизора тръгна да работи нормално, с изключение на PFC. Всички изходни напрежения са в норма, с изключение на 400V от PFC - това напрежение се превключва - ту е 300V (т.е. PFC не работи), ту става за момент 400V. Забелязах, че когато PFC-то се включи, входното изправено напрежение след греца рязко пропада, което най-вероятно води до изключването на PFC -чипа. Почти всичко смених и проверих по тази платка и не ще да тръгне. А може и да не търся където трябва. Ще съм благодарен ако споделите някакви идеи. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 27, 2014 19:16 Заглавие: |
|
|
| Мери какво се случва на краче 8 на 6562 и т.н. изход, импулси |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 27, 2014 21:29 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | .... че когато PFC-то се включи, входното изправено напрежение след греца рязко пропада, което най-вероятно води до изключването на PFC -чипа. |
Смисъла на PFC e тока и напрежението да са във фаза , както при активен товар cosFi~=1 . Ako PFC работи след греца напрежението ще се изменя виж fig.22
Провери резистора/ите в сорса на кл. транзистор . |
|
|
 |
VALMIG21 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 28, 2014 12:19 Заглавие: |
|
|
| При мен проблема се реши със замяна на резисторите в обратната врзка,на даташийта R11 и R12 по 750ком. |
|
|
 |
dvd Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 28, 2014 16:03 Заглавие: |
|
|
Здравейте,
На 8-мо краче (захранването на чипа) напрежението се колебае между 12 и 10V. Там съм сменил всички елементи. Пропадането го отдавам на това, че когато чипа тръгне, входното напрежение се срива и чипа отново спира.
Обратната връзка е проверена, както и всички останали елементи в тази част. Трансформатора ме съмнява да не би да има навивки на късо.
Като се закача на резисторите в сорса се вижда как тока се вдига до стойността на ограничение и спира. Пробвах и с по-малки резистори - същата работа ( оригинално са 2 х 0.33 ома в паралел). |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Фев 28, 2014 16:36 Заглавие: |
|
|
| dvd написа: |
Пропадането го отдавам на това, че когато чипа тръгне, входното напрежение се срива и чипа отново спира .. | Формата на напрежението след греца я виж на осцилоскоп и я сравни с фиг22. от предишния пост , напрежението върху кондензатора след греца "пропада" до нула и расте до +310 В по синусоида . Провери диодите на греца , в Дрейна на кл. транзистор и Д3 /ако има такъв/ по схемата в даташийта . |
|
|
 |
dvd Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 28, 2014 16:59 Заглавие: |
|
|
Греца е здрав, пробвах и с друг.
Относно осцилограмата на входното напрежение - пропадането до нулата е единично, само когато се влючи чипа, а иначе има горе-долу добре изправено напрежение с неголеми пулсации.
Диод Д3 няма, слагах му, но без ефект.
Не знам дали има значение, но схемата на захранване на чипа е без С5 12нФ от дейта шийта. Има само резистор 100 ома, диод и кондензатор. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Фев 28, 2014 19:35 Заглавие: |
|
|
| Публикувай снимки на осцилограми - кондензатора след греца , в гейта на кл. транзистор и в точките посочени от емооме |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 28, 2014 21:02 Заглавие: |
|
|
Проследи точно от къде се получава захранването за 6562 -като показаното по-нагоре..или..., щото може и да не е така. Виж и тая схема с твойте чипове и пиши доколко съвпада, за да не гадаем.
Има ли реле, което включва "PFC"-то при преминаване от ст.б. в работен режим ? , и още една верига(от стъпала) за подаване на захранващо напрежение на самото 6562 ?
Как се казва захранващия блок ? |
|
|
 |
dvd Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 02, 2014 10:54 Заглавие: |
|
|
Схемата е почти същата, някои стойности са различни. Резистора към захранването на чипа при мен е 100 ома, но пробвах и с по-малък. Транзисторите са два в паралел, с по 4.7 ома в гейтовете. Има реле за изключване в стендбай преди греца - наблюдавал съм го, не изключва по време на работа. Наи-показателно според мен е напрежението върху токовите резистори - вдига се до прага от 1.7V, което означава, че се включва ограничение по ток.
Номера на захранването е: FEL-42C2A.
За съжаление не мога да покажа осцилограми - клиента бързаше да си вземе телевизора, особено като го видя работещ. В крайна сметка му изключих PFC-то, оставих го да поработи така 2 часа и измерих всички температури на мощните елементи от резонансния регулатор. Най-висока(60 градуса) беше на изправителните диоди за 24V. Обясних на клиента какво съм направил и че така може да го гледа с едно на ум.
Вие какво мислите по въпроса? |
|
|
 |
|