| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Mani Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 08, 2014 0:07 Заглавие: Регулиране на помпа за аквариум |
|
|
Здравейте
Искам да регулирам дебита на аквариумната помпа.По принцип това е трансформатор с отворен магнитопровод и пластина която трепти с честотата на мрежата .
Четох мнения за фазов регулатор че не е подходяш.
Ако някой е правил подобно нещо моля да сподели опита си.
Благодаря. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Funtast Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 08, 2014 0:12 Заглавие: |
|
|
Ако не е направено вече, можеш да добавиш обикновен изправителен диод с паралелно на него вързан ключ... ...Идеята е да срежеш половината импулс.
Това съм го виждал и в тея китайските поялници, дето имат копче да увеличи мощноста от 30 на 150вата, а то просто я удвоява... _________________ 17години,
Upgrading myself! |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 08, 2014 1:21 Заглавие: |
|
|
Това с полвината импулс няма да стане. Физиката на помпата е такава че няма да може да направи налягане .
Днес си напазарувах от София доста неща, между които и два комплекта на SERA маркучи с кранче регулатор и дифузер. Единия за помпичка SERA 110plus, другия за първо време CO2. Единия беше около 4 другия около 6 лева. В комплектите има по едно кранче дето регулира потока от въздух, и то е достатъчно. Накупувах си още зеолит , соли за тор, нагреватели ... ще стартирам още един 200 литров . Но ако държиш да регулираш до някаква степен потока въздух опитай със симисторен регулатор (фазов регулатор дето не става ) има такива за дрелки. Не съм си правил експеримент но не виждам причина да се не регулира движението на магнитите ди някаква степен. Има китчета със симисторчета от по около 10 лева. На тези които ще рипнат че ще грее много триака ще допълня че мощноста на такива помпички е от порядъка на 3 -4 вата. |
|
|
 |
alexandar888 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 08, 2014 1:24 Заглавие: |
|
|
...
Последната промяна е направена от alexandar888 на Сря Фев 04, 2026 1:10; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Funtast Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 08, 2014 2:04 Заглавие: |
|
|
Казах го, защото съм го виждал в китайска помпа, впрочем няма качества на печка...
Ще се запали, ако няма "товар", който да "поема" магнитното поле, да ама има прикрепен магнит с мембрана...
Помпата няма проблем с налягането...
ПС: Мисля, че няма смисъл да се намаля дебита на помпата, просто щото е мощна, целта трябва да е да се намали шума, а кранчетата няма да помогнат...
Не се отговаря с този бутон  _________________ 17години,
Upgrading myself! |
|
|
 |
sathv Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 08, 2014 2:12 Заглавие: |
|
|
| Правил съм го това упражнение преди много години. Серийно на намотката качествен кондензатор. Моя беше първоначално 1 микрофарад. После го намалих на 680 нано и помпата изобщо не се чуваше. /помпата я бях поставил върху мека дунапренена подложка/ |
|
|
 |
Mani Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 08, 2014 3:28 Заглавие: |
|
|
Благодаря колеги за мненията.
Значи един от вариантите е с кондензатор.
Това ще го пробвам и ще пиша.
И аз имах съмнения за фазовия регулатор.Наи добре е с честотен , но не си струва защото мисля е доста скъпо. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Мар 08, 2014 11:47 Заглавие: |
|
|
Паралелно на кондезатора не забравяй един резистор 330К - 680К 1/2W.
Със симисторен регулатор би трябвало да стане но не намаляй "оборотите" прекалено много! И следи температурата поне в началото. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 08, 2014 13:10 Заглавие: |
|
|
Всички помпи за аквариуми с 2 степени са с диод за по-ниската.
Аз поне съм и акварист.
Друго, може да пробваш да увеличиш междината от магнита до магнитопровода, амплитудата на магнита намалява. _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |
antonantov Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 08, 2014 20:10 Заглавие: |
|
|
| Аз бих ти дал идея да не пипаш помпата а да я свържеш последователно през крушка 220V 15W. Пробвай как работи и ако е нужно я смени с 25W или две последователно по 15W. Кондензатор не ти препоръчвам защото ако си близо до резонанса на мрежовата честота ще изгориш помпата. |
|
|
 |
|