Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Автогенератор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
NqhNqh
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Съб Мар 15, 2014 19:39    Заглавие: Автогенератор Отговорете с цитат

Здравейте опитвам се да направя един автогенератор с трептящ кръг с мос транзистор. Опитах първо с индуктивна обратна връзка като го вкарах в гейта като се надявах да започне да осцилира, но нищо не се получи, другото което пробвах е да върна с един диод от тр. кр. само отрицателния полупериод на гейта и пак не ми се получи, като за целта ползвах само един мос транзистор и паралелен трептящ кръг.
Целта ми е да направя един такъв автогенератор, като предназначението му е обучение. Ще се радвам, ако някой помогне и също така се извинявам за въпросите ми от този сорт знам, че форумът не е за начинаещи, но пък има доста знаещи хора които могат да ми помогнат.
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Съб Мар 15, 2014 20:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо не нарисуваш каква схема опитваш да направиш? Как преценяваш работи ли схемата или не?
Link
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
al_at
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Мар 15, 2014 20:38    Заглавие: Re: автогенератор Отговорете с цитат

Трябва да се прочетат някои неща. Например това:
http://ecad.tu-sofia.bg/analog_circuits/dis/Lecture%20notes_02.pdf
Може и само схемите и текста, без математиката - ако изглежда трудна.
Вижте схемите на Колпитц, Майснер, Хартли, Клап, Пиърс и си изберете нещо. Дадени са за биполярни транзистори, но с малки доработки могат да тръгнат и с MOS. Като разбира се трябва да се отчитат и паразитните капацитети, които при MOS транзистори могат да са доста значителни. Освен това е много важен и режимът на транзистора по постоянен ток (работната точка).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
NqhNqh
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 15, 2014 22:34    Заглавие: Отговорете с цитат

http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=bwy1394915264e.png%22%3E%3Cimg%20src=%22http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/bwy1394915264e.png%22%20border=%220%22%3E%3C/a%3E
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=bwy1394915393f.png%22%3E%3Cimg%20src=%22http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/bwy1394915393f.png%22%20border=%220%22%3E%3C/a%3E
Това е което опитах, извинявам се за лошите схеми. Иначе уж съм по прочел де, аз пак ще прочета този пдф, та нали повторението са казали хората е майка на знанието.
Ако някой разполага с едно пдф-че как се оразмерява такава схема, че транзистора да е в режим ще се радвам да го сподели. Щото нещо може и там да бъркам освен схемата.
Сега видях че съм пропуснал нещо и на двете схеми и то е, че плюса отива също и към гейта.
Та така съм ги пробвал.
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Нед Мар 16, 2014 9:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж тази схема: http://www.tradeofic.com/Circuit/4013-MOSFET_DIP_METER_.html. Частта с Q2 може да не я реализираш. На мястото на диода слагаш кондензатор 1-100 nF и от него вземаш сигнала. Погледни и книгата в атача.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
NqhNqh
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 16, 2014 15:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря, но аз по скоро имам нужда от някоя базова схема която сам да оразмеря и да я пробвам. В момента пдф-а на al_at е доста полезен. Не бих отказал още информация схемички и малко обяснение защо моите не са сработили.
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 16, 2014 17:29    Заглавие: Отговорете с цитат

NqhNqh написа:
... обяснение защо моите не са сработили.

Схемата от първия ти линк не работи с обикновен МОС т-р / трябва jfet / няма как Ugs да стане под прага на запушване на транзистора ,схемата преобразувай в :

Схемата от втория линк - Ugs не може да стане > от прага на отпушване на транзистора , виж тази схема :

Върнете се в началото
NqhNqh
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 16, 2014 18:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Ясно, разбирам благодаря много! Smile
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 17, 2014 13:02    Заглавие: Отговорете с цитат

oт тук
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети