| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 18, 2014 14:41 Заглавие: Адаптер за Lenovo ThinkPad W500 Mod. 92P1103 какъв е чипа? |
|
|
Изгоря ми адаптера на лаптопа Lenovo ThinkPad W500 Mod. 92P1103. Когато го отворих видях големия кондензатор 82Мф се пръснал и изтекъл на всякъде. Също се е пръснал и един чип повърхностен монтаж, за който искам да попитам какъв е. На снимките се вижда ясно. На последната снимка адаптера е мокър защото хубаво го измих с веро преди електролита, да е окислил нещо по платката. Другите елементи се виждат и може да ги измеря но на тоя чип му липсва горната част и като го отварях изпадна само прах. Явно парчето се е раздробило.

_________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Мар 18, 2014 15:25 Заглавие: |
|
|
Хубави снимки.Ама нарисувай една схема кой -крак къде отива на този чип.Кой отива на гейта на транза,кой на обатната връзка,маса,захранване....Той вече е само е бакелит с крака-така че го махни-по ще ти е лесно..Предполагам ,че може да е UC3842 примерно.....Транзистора и той е цял проводник-а може и още "изменения" да има. _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 18, 2014 15:42 Заглавие: |
|
|
Благодаря за отговора. Ще го измеря и ще пиша. 100% има и други изгорели елементи, но поне на тях си пише как се казват. Иначе вече си поръчах от ибей ново, но ще чакам месец, а лаптопа ми трябва. Затова ще се опитам, да оправя това. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 18, 2014 18:50 Заглавие: |
|
|
Може ли един съвет
Аз лично бих си купил нов адаптер и не бих рискувал ... Нов е около 40-45лв. Този е работил поне 3 години ...
Съветвам те да си намериш изопропилов алкохол и с него да миеш платките ( с ръкавици). |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 19, 2014 16:01 Заглавие: |
|
|
Мерси за съвета. Имам изопропилов алкохол, но да си призная не се сетих. По лесно ми беше веднага със сапунка и четката и после пека на 50градуса в фурната за 15мин. Ако си прочел в предния пост, аз вече си купих за 40лв. от ибей. Но лаптопа ми трябва и за това се опитвам да оправя това. Напълно си прав че е безмислен ремонта по принцип предвид стойността на елементите, главоболието и борбата с лака.
Иначе до тук изгорели освен чипа Х, един полевак 13N50C, един диод смд предполагам 1N4148 и един резистор 0,27ома и кондензатора 82Мф/400В. Купих полевак и резистор, диод имам, обаче с кондера греда няма толкова малък обем. Ще сложа голям и няма да го затварям, само да тръгне. Махнах чипа и лепилото с което беше залепен. Платката е двуслойна и много добре залята с лак. Малко ме мъчи докато измеря кое краче къде отива. Ще се опитам да нарисувам схема и да покажа.

Това се получи, надявам се да помогне да се разбере какъв е чип. Може би някакъв UL не знам. Където има точка значи отива някъде по платката от долу, но елементите са много плътно и нищо не се вижда. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 22, 2014 15:18 Заглавие: |
|
|
Много благодаря колега днеска купих MC33262 и стана тръгна. Сега пиша от леновото. Дано не изгори докато получа новото. Сложих 17N50 и грее малко. другия пече повече. Още не сън сложил допълнителните алуминиеви капачки. Намерих един малък кондензатор 100Мф. от друг изгорял подобен адаптер. Събрах го със зор но за всеки случай сложих една слюдена пластина между изводите му и останалите части, че са много близо300В все пак. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
Funtast Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 22, 2014 18:41 Заглавие: |
|
|
Следях темата с интерес и се питах, защо се е разтекъл тоя кондензатор, не е от старост, не би трябвало да е от пренапрежение, остава само да е било "пържено" зарядното...
Ако е така, внимавай с температурата, от личен опит знам, че като се натовари един лаптоп и се зарежда батерията, зарядното почва доста да "пече"...
А да ти е хрумвало че може просто да си му е дошло времето или толкова да си е хубав?То вече има и такива дето се надуват само при седене,още незапоявани. Айде стига празни приказки.Уреда е отремонтиран,така че-катинар  _________________ 17години,
Upgrading myself! |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 22, 2014 19:07 Заглавие: |
|
|
Това не знам. Зарядното трябва, да е оразмерено да може да обслужва лаптопа. Не играя игри и не ползвам графични програми. Освен клипове в нета и нормална работа с друго не го товаря. Вентилатора му работи доста рядко. На час се включва за известно време и спира. Не мисля че го товаря много. Дори съм спрял от биоса едната карта за да харчи по-малко и батерията да издържа повече време. А че атаптера си грее така е но нали уж кондерите са на 105гр. Може и така да е може и самия кондер да е сдал багажа. Китайски боклуци, а и е работил няколко години стареят. Ще сравня когато получа новото дали ще греят еднакво при идентична работа. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
|