Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Адаптер за Lenovo ThinkPad W500 Mod. 92P1103 какъв е чипа?

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Мар 18, 2014 14:41    Заглавие: Адаптер за Lenovo ThinkPad W500 Mod. 92P1103 какъв е чипа? Отговорете с цитат

Изгоря ми адаптера на лаптопа Lenovo ThinkPad W500 Mod. 92P1103. Когато го отворих видях големия кондензатор 82Мф се пръснал и изтекъл на всякъде. Също се е пръснал и един чип повърхностен монтаж, за който искам да попитам какъв е. На снимките се вижда ясно. На последната снимка адаптера е мокър защото хубаво го измих с веро преди електролита, да е окислил нещо по платката. Другите елементи се виждат и може да ги измеря но на тоя чип му липсва горната част и като го отварях изпадна само прах. Явно парчето се е раздробило.

Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bai_tishan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Мар 18, 2014 15:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Хубави снимки.Ама нарисувай една схема кой -крак къде отива на този чип.Кой отива на гейта на транза,кой на обатната връзка,маса,захранване....Той вече е само е бакелит с крака-така че го махни-по ще ти е лесно..Предполагам ,че може да е UC3842 примерно.....Транзистора и той е цял проводник-а може и още "изменения" да има.
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 18, 2014 15:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговора. Ще го измеря и ще пиша. 100% има и други изгорели елементи, но поне на тях си пише как се казват. Иначе вече си поръчах от ибей ново, но ще чакам месец, а лаптопа ми трябва. Затова ще се опитам, да оправя това.
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Вто Мар 18, 2014 18:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Може ли един съвет Wink

Аз лично бих си купил нов адаптер и не бих рискувал ... Нов е около 40-45лв. Този е работил поне 3 години ...
Съветвам те да си намериш изопропилов алкохол и с него да миеш платките ( с ръкавици).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Мар 19, 2014 16:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси за съвета. Имам изопропилов алкохол, но да си призная не се сетих. По лесно ми беше веднага със сапунка и четката и после пека на 50градуса в фурната за 15мин. Ако си прочел в предния пост, аз вече си купих за 40лв. от ибей. Но лаптопа ми трябва и за това се опитвам да оправя това. Напълно си прав че е безмислен ремонта по принцип предвид стойността на елементите, главоболието и борбата с лака.
Иначе до тук изгорели освен чипа Х, един полевак 13N50C, един диод смд предполагам 1N4148 и един резистор 0,27ома и кондензатора 82Мф/400В. Купих полевак и резистор, диод имам, обаче с кондера греда няма толкова малък обем. Ще сложа голям и няма да го затварям, само да тръгне. Махнах чипа и лепилото с което беше залепен. Платката е двуслойна и много добре залята с лак. Малко ме мъчи докато измеря кое краче къде отива. Ще се опитам да нарисувам схема и да покажа.

Това се получи, надявам се да помогне да се разбере какъв е чип. Може би някакъв UL не знам. Където има точка значи отива някъде по платката от долу, но елементите са много плътно и нищо не се вижда.
al_at
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Мар 21, 2014 14:30    Заглавие: Re: Адаптер за Lenovo ThinkPad W500 Mod. 92P1103 какъв е чип Отговорете с цитат

На първите снимки се вижда, че основния контролер е NCP1271B на ON Semiconductor:
http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/NCP1271-D.PDF
Дано да е здрав - има шанс.
В такъв случай остава изгорелият чип да е PFC контролер. Най-добре
пасва по изводи MC34262, MC33262 на ON Semi:
http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/MC34262-D.PDF
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 22, 2014 15:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Много благодаря колега днеска купих MC33262 и стана тръгна. Сега пиша от леновото. Дано не изгори докато получа новото. Сложих 17N50 и грее малко. другия пече повече. Още не сън сложил допълнителните алуминиеви капачки. Намерих един малък кондензатор 100Мф. от друг изгорял подобен адаптер. Събрах го със зор но за всеки случай сложих една слюдена пластина между изводите му и останалите части, че са много близо300В все пак.
Funtast
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Мар 22, 2014 18:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Следях темата с интерес и се питах, защо се е разтекъл тоя кондензатор, не е от старост, не би трябвало да е от пренапрежение, остава само да е било "пържено" зарядното...

Ако е така, внимавай с температурата, от личен опит знам, че като се натовари един лаптоп и се зарежда батерията, зарядното почва доста да "пече"...

Exclamation Arrow А да ти е хрумвало че може просто да си му е дошло времето или толкова да си е хубав?То вече има и такива дето се надуват само при седене,още незапоявани. Twisted Evil Айде стига празни приказки.Уреда е отремонтиран,така че-катинар Exclamation
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 22, 2014 19:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Това не знам. Зарядното трябва, да е оразмерено да може да обслужва лаптопа. Не играя игри и не ползвам графични програми. Освен клипове в нета и нормална работа с друго не го товаря. Вентилатора му работи доста рядко. На час се включва за известно време и спира. Не мисля че го товаря много. Дори съм спрял от биоса едната карта за да харчи по-малко и батерията да издържа повече време. А че атаптера си грее така е но нали уж кондерите са на 105гр. Може и така да е може и самия кондер да е сдал багажа. Китайски боклуци, а и е работил няколко години стареят. Ще сравня когато получа новото дали ще греят еднакво при идентична работа.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети