Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Варактор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
fedaris
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 31, 2014 22:37    Заглавие: Варактор Отговорете с цитат

Здравейте!
Някой има ли представа откъде мога да намеря варикап(варактор) с поне 300 pF при честота на работа 130 MHz и да издържа до към 200-300 волта ? Търся такова чудо от няколко дена ... Трябва ми за дипломна работа .Не съм убеден ,че съществува но ръководителят ми ми каза,че има такова животно .

Благодаря предварително !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Пон Мар 31, 2014 23:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Shocked Shocked 300V ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Апр 01, 2014 1:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
al_at
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Апр 01, 2014 20:58    Заглавие: Re: Варактор Отговорете с цитат

Струва ми се, че поне две неща са сбъркани с един порядък.
Например вместо 300V да е 30V и вместо 300pF да е 30pF. Тогава би се получил един нормален варактор. Ако вашият ръководител държи на тези числа, явно идва от бъдещето -
има разработки на варактори от силициев карбид (SiC) и галиев нитрид (GaN), но за момента стигат до 100-120V и с доста по-малък капацитет, например:
http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.143.4636&rep=rep1&type=pdf
http://cccsolutions.eu/products/RF-Microwave%20ALL%20TYPES%20OF%20Solutions/Components/Linwave,%20UK/Components/Silicon%20Carbide%20Tuning%20Varactor%20Diode,%20Linwave,%20CCC%20Solutions,%20Sweden.pdf
За някои приложения вместо варактор би могло да се използва SiC шотки диод, поляризиран в обратна посока, например този:
http://www.cree.com/~/media/Files/Cree/Power/Data%20Sheets/C3D06065A.pdf
Той при 0V има около 300pF, а при 300V - 20pF. Но ще има и голяма температурна нестабилност и големи загуби, особено при 130MHz.
Също и голяма нелинейност на капацитета във функция от напрежението.
Също някои керамични кондензатори, особено Y5V, могат да се използват като варактори, но не при такива напрежения и честоти:
http://www.edn.com/design/analog/4334383/Multilayer-capacitor-doubles-as-varactor
Интересно ми е каква е темата на дипломната работа, ако не е дълбока тайна.
Върнете се в началото
fedaris
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 02, 2014 23:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Накратко уча на разменни начела за 1 семестър в Австрия.За мое нещастие ми е последния и трябва да правя и диплмна в България ми бяха дали задание- изготвяне на електрокоагулатор .Тук обаче ми отказа този проект и правя MRI-RF -Coil design за превключване на напрежение над 100 V при 100-130 MHz за време
под 1 uS .За случея мисля да използвам ПИН диоди за обратното напрежение и ето този варикап http://www.ebay.com/itm/30x-KV127A-230-280pF-USSR-Varicap-diode-/200869720970?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ec4c4b38a
като цяло ръководителят ми също не е много наясно дали и как да стане тъйкато всичко е във експериментална фаза хубавото е ,че тук не жалят пари и мога да горя платки наред Rolling Eyes лошото е ,че сякаш във бг. всички разбират много повече от колкото тук
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Чет Апр 03, 2014 0:50    Заглавие: Отговорете с цитат

fedaris написа:
... лошото е ,че сякаш във бг. всички разбират много повече от колкото тук

Не. За сега все още е нормално. Като минат години и повечето тръгнат да учат навън, ще стане нормално никой от нищо да не разбира.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Апр 03, 2014 10:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре де какъв е проблема да свържеш няколко варикапа в паралел. Пък ако искаш да е до 300 V, слагаш един резисторен делител и си готов. Всъщност не ми е много ясно какъв е зора да е 300 V управлението. Ако това е работното напрежение на кръга който се настройва с този варикап, то трябва да ти кажа че варикапите по принцип се използват там където променливото напрежение с високата честота е много по-ниско от напр. за управление. Например входни кръгове на радиоприемници, хетеродин и т.н. където става дума за микроволти, най-много миливолти, а варикапа се настройва примерно 2-30 V.
Та всъщност защо си избрал варикап ???
Ако искаш да подаваш кратки пачки от по 130 MHz за няколко микросекунди, аз бих направил някакво управление със MOS транзистор.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 03, 2014 12:56    Заглавие: Отговорете с цитат

E за какво ти е варикапа, трябва ли да има ЧМ ? Нали идеята на MRI е да получиш кратки пакети със висока честота , ако е фиксирана с обикновен резонансен контур с подходящ Q фактор и подаване и изключване на напрежение , може и с транзисторен ключ ще получиш желаните пакети . А ако толкова ти е мерак да настройваш честотата - задаващ генератор със варикап и после мощен усилвател с необходимото захранване над 100V , управляван по някакъв начин да работи на пакети .
Върнете се в началото
al_at
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 03, 2014 13:51    Заглавие: Re: варактор Отговорете с цитат

Доколкото знам, радиочестотните бобини в MRI са излъчващи, приемни и комбинирани (transmit, receive and transmit-receive coils). Подозирам по описанието, че става дума за комбинирана бобина. При нея за фина настройка на приемната част се използва варикап, но когато работи в излъчващ режим, приемната част трябва да се изолира, за да не изгори. Не знам дали се иска да се настройва и излъчващата част.
Ето едно четиво по въпроса:
http://ric.uthscsa.edu/personalpages/lancaster/DI2_Projects_2006/RF_Coils.pdf
Върнете се в началото
fedaris
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 06, 2014 15:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте отново за известно време бях в България и не се занимавах с проекта като цяло това е за сега схемата
http://oi58.tinypic.com/28h1po0.jpg идеята е

това да се автоматизира като при по-горната схема се подават волтажи от компютър и се блогират различни вериги .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети