|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 04, 2014 20:02 Заглавие: TV BEKO шаси 22.1 колко е R на ХОБ ? |
|
|
По думите на клиента телевизора бил с размазан образ. При пристигането в сервиза захранването цъка и не тръгва. Проверката установи изгубил капацитет C519- 4,7uF/450V, след смяната му направи 2-3 опита да потегли и 2SC5331 проби. Всички елементи бяха проверени, съмнявам се в ТХО или ОС. Та да попитам възможно ли е съпротивлението на ХОБ да е 0,6 ома. TV-то е 100 Hz. Благодаря !
Много ли е сложно да си прочетеш модела на отклонителната система и да ги напишеш тук?Телевизора ровен ли е преди тебе?Транзистора сменян ли е?Щото от тоя има ментета на пазара!Търсачката с ключова дума *C519* що не я пусна?Импулс в базата,+B,други кондензатори в крайното стъпало?Иначе бобината най-вероятно си ти е здрава  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 05, 2014 18:20 Заглавие: |
|
|
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=79601&highlight=l503&topicshow=BEKO%2029PF100Hz%20%F8%E0%F1%E8%2022.1%20-%20%C4%D3%20%ED%E5%20%F0%E0%E1%EE%F2%E8%20%EA%EE%F0%E5%EA%F2%ED%EE
Eто този е телевизора, работил е 3 години след предишния ремонт, ако смяташ, че има останала лепенка на ОС на този дърт токмак- е няма. За успокоение ще добавя, че всички кондензатори от C516 до C523 , както и диодния модулатор и BDX53 са проверени и работещи а при пускане със 60W лампа за товар на +B си дава и всички напрежения точно. С осцилоскоп утре ще гледам , но ако просто някой знаеше нормално ли е това съпротивление на ХОБ за 100Hz тв., или не е можеше да спестя някои друг час ровене. Ама нейсе -фъргайте всичко в коша, явно темите за CRT вече не са актуални!
Предположих че е той-затова и ти дадох насока с коя ключова дума да пуснеш търсачката.Не че не са актуални темите за CRT,просто ако и се знаеше номера на тая ОС можеше и някой да е писал някъде колко ома е.Да не говоря и че редовно ме питат за покупка на ОС и пишат данни за съпротивлението им,та съм събрал доста солидни записки с подобна информация.Не че меренето на съпротивлението на една бобина е меродавно,но все пак е показателно донякъде.
Виждал съм доста стохерцови бобини да имат съпротивление 0,5-0,6ома до 1ом.Така че с голяма доза вероятност можеш да приемеш че е нормално да е толкоз.
Притеснява ме това че вече е открит виновник,а телевизора все още не работи.Аз поне не бих се доверявал много-много на мерене на кондензатори,а бих сменял за проба.Бих прежалил и един транзистор да ръгна,който съм сигурен че е читав.Бих прегледал и на мястото дето преди е била овъглена платката.Тия тхо-та освен това при няколко пускания обикновено подмирисват ако е до него проблема.  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 05, 2014 20:18 Заглавие: |
|
|
| OK, утре първо ще поогледам осцилограмите на базата на крайния, ако са наред, ще закача едно ТХО от FE2 SONY и ще стане ясно къде е заровено кучето . Читав транзистор - не знам откъде, засега съм купил 2 от КСП, може да строша първия изгорял да го видя как е отвътре. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 05, 2014 21:29 Заглавие: |
|
|
Къде пиша и с какъв цвят-не ти влиза в работа да се месиш.
Ако толкова няма сигурен транзистор мога да предложа нови 2SC5331-100% читави!Цената ти е на лични.Не виждам и къв е проблема,ако има несигурност в това дали транзистора е читав да се сложи някакъв друг за пробата-BU2530,2SC5446 или въобще квот ни падне от първия кинескопен монитор.
И тхо от FE2 не виждам кво ще прави там и колко ще е меродавна пробата при положение че FE2 е 50Hz шаси!А както виждаш индуктивностите и капацитетите в изх.стъпало на 50 и 100Hz шасита се различават доста. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 05, 2014 22:37 Заглавие: |
|
|
Знам, но в една друга тема беше направена проба със ТхО от 50 Hz шаси и се оказа успешна, та затова .
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=34134&postdays=0&postorder=asc&highlight=2sc5331&start=20&topicshow=%CF%F0%EE%E1%EB%E5%EC%20%F1%20%EA%F0%E0%E9%ED%EE%20%F1%F2%FA%EF%E0%EB%EE%20%ED%E0%20TX%CE%20%EF%F0%E8%20Beko%20%F8%E0%F1%E8%2020.2
Часът на истината удари, първо, да се извиня, показанията за амплитудата на осцилоскопа да се умножат по 10. Тоест размаха на импулсите е 5волта а не 0.5в. (Грешката е моя). Второ, след свързване на тестово ТХО (HR7950, такова ми попадна в ръката като бръкнах в кашончето, за 50Hz ТВ е, но няма значение), ТХО-то си заработи като пич, и от лалето замириса на озон! Така че съмненията ми за ТХО се оправдаха, колкото и да не ми се искаше.
Само дето там пробата е правена на друг телевизор,с друго шаси,с друг кинескоп и друга ОС.Иначе принципно и в MC017 става.А в много други не става и гори транзистора.И ако изгори кво ще разбереш?И по кво ще съдиш дали проблема е до това че е коренно различно като индуктивност или е от друг проблем в телевизора?Като нямаш под ръка от 100Hz,то из форума си има достатъчно други методи с които криво-ляво може да с проверява изправността-с осцилоскопи,крушки,мрушки и т.н.  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 06, 2014 17:11 Заглавие: |
|
|
| Хайде да приключим тази многострадална тема, пълна с насочващи коментари , белким има някаква полза от нея. Първо транзисторите от КСП може и да не са пълни ментета, защото втория успя да устиска, но кристала вътре е с около 1/3 по-малък от този на стария. Осцилограмите в колектора на драйвера и базата на крайния бяха идеални и се осмелих да го пусна директно. Излезе образ, доста тъмен и размазан. И когато реших да видя с осцилоскопа как е +В върху C520 - страхотни пулсации, които липсваха на изхода на изправителя. Оказа се C520/330nF/250V = 0. След смяната му всичко си доиде на място. Интересен факт за отбелязване е, че ГХО тръгва в началото на 54Khz и след секунда слиза на 32 Khz. Транзистора - порядъчно студен, няма и 40 градуса. Благодаря на всички взели отношение, по един или друг начин, извода е,че без апаратура трудно се хващат някои повреди. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 10, 2014 9:27 Заглавие: |
|
|
Не можах да разбера що една седмица след като темата ти е приключена съм получил на лични тази сутрин един озлобен пасквил!?
Да не те е насмел тая сутрин шефа нещо и да се чудиш на кой да си го изкараш?
Първо-попитал си че не можеш да намериш нещо и съм ти пратил оферта.Не знам да съм ти опрял ножа у гушката да го купиш непременно от мене.И занапред-също ще бъде така!Не си ти човека който да ми дава наклон на патерицата в коя тема да се включвам,какво да пиша,с какъв цвят и на кой.И преди да ми обясняваш така:
| ELP написа: | | с нищо не съм нарушавал правилата на форума , за да ме апострофираш! |
Та преди да ми обясняваш така можеше да погледнеш че дори и в момента темата ти все още няма модел-търсачката утре ще намери на босия цървулите.
Второ-аз може би съм врачка и съм длъжен да зная че понеже телевизора бил стар и лепенката на ОС била паднала!?В първоначалния вид на червеното от първия пост те бях подканил да напишеш и модела на кинескопа-щото по него може да се съди коя е бобината?И той ли е паднал?Кво ли се чудя-то както беше оформена само с първия пост някой беше длъжен да знае и че това е същия телевизор отпреди 3години с дупката овъглено на платката в редовата?Или може би тая "малка" подробност считаш че не е важна за диагностиката?
А за това директно получаваш и официално предупреждение-
| ELP написа: | | не ми пиши коментари с червено, достатъчно съм технически грамотен, със сигурност се занимавам с електроника по-отдавна от теб,не се изживявай като супергерой, както и в темата за драйверния траф |
При следващи подобни прояви-ще почиваш
За разлика от тебе дето отваряш телевизор по веднъж в годинта(и за това разбира се научава и форума),то аз съм оторизиран сервиз и на Panasonic и на Hitachi(на Daewoo-не,но то е същото) и през ръцете ми са минали една камара TD-10A2,щото той не се ползва само в това шаси,а и в още бая други преди него.Искрено си посипвам с главата с пепел и горко съжалявам че се опитах да помогна и че един път за 10години участие тук и 20хиляди поста не познах причината за дефекта.  _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|