| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
NqhNqh Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2014 15:43 Заглавие: мос транзистори при fly back driver - запушени и греят |
|
|
http://freeenergylt.narod.ru/olderfiles/2/flyback_driver.jpg
Здравейте правя този драйвер ще си играя с високи напрежения ( знам че е опасно, взел съм мерки), но възникна проблем. При първото пускане си работеше без проблем, но грееха транзисторите и ги разпоих от платката и ги сложих на един голям радиатор, и ги свързах към платката с проводници. Когато пуснах за тест отново, транзисторите стоят запушени и греят, както и черпят максимален ток. Проводниците са дълги 22см и са 2кв.мм По принцип като работеше на празен ход ми дърпаше 10А ако това е от значение и работно напрежение 38V.
Имате ли някакви идеи защо се получава така ? _________________ Nqh nqh
Последната промяна е направена от NqhNqh на Вто Апр 08, 2014 16:05; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2014 15:59 Заглавие: |
|
|
| А изолира ли ги от радиатора? |
|
|
 |
NqhNqh Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2014 16:04 Заглавие: |
|
|
Да
Не се отговаря с този бутон  _________________ Nqh nqh |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2014 16:40 Заглавие: |
|
|
Провери си пак изолацията, свързването, транзисторите. Освен това как така | Цитат: | | транзисторите стоят запушени и греят, както и черпят максимален ток. | ???? |
|
|
 |
NqhNqh Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2014 16:51 Заглавие: |
|
|
Току що я проверих и няма проблем. Относно другото аз малко неясно съм се изразил. Имах предвид, че измервам и тока когато го пусна стрелката на амперметъра забива в другият край, а обхвата му е 40А. Също така го пускам през автоматичен предпазите като допълнителна защита и той не знам дали изобщо остава включен повече от секунда. По това съдя, че транзисторите стоят запушени , даже по точно единият трябва да е отпушен другият запушен. Естествено, ако не бъркам нещо с изводите които си правя. _________________ Nqh nqh |
|
|
 |
antonantov Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2014 17:31 Заглавие: |
|
|
| Откажи се от тази схема. При нея има момент когато и двата транзистора са отпушени. Дросела в захранването е сложен за това. Няма как да накараш транзисторите да не греят, а с тези 20см. проводници си си вкарал и автогол. Ориентирай се към TL494 и подходящ драйвер за транзисторите. |
|
|
 |
NqhNqh Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2014 18:35 Заглавие: |
|
|
Да добър вариант е ,но мен не ме бива в преправянето и изчисляването на схеми (мога но само малки промени) Дали вие можете да предложите готово схемно решение и другото което ме вълнува е, ако схемата е направена с TL494 най-вероятно ще ми трябва осцилоскоп с който да настроя честотата на TL-а с честотата на трептящият кръг за да бъдат в резонанс. Имали шанс да се размина без осцилоскоп, че не разполагам с такъв ? _________________ Nqh nqh |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2014 20:28 Заглавие: |
|
|
Добави резистори 0.2-0.3ома, поне 20W, в сорсовете на транзисторите - има шанс да помогне.
Иначе antonantov е прав - калпава е схемата. |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2014 20:55 Заглавие: |
|
|
Виж тук ,има описание и на твойта схема
| Цитат: | | ....This means that the mosfets switch on with no voltage across them, so while they transistion from off to on they won't dissiapte power.... |
|
|
|
 |
NqhNqh Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 09, 2014 13:04 Заглавие: |
|
|
Явно наистина схемата е кофти, явно ще се наложи да върна транзисторите на платката и да мисля да напаса подходящ радиатор за моя случай. Пък за напред може да направя опит с TL-а .
Благодаря на всички за помощта!  _________________ Nqh nqh |
|
|
 |
|