| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 23, 2014 10:43 Заглавие: Самозадръжка за ОУ |
|
|
Здравейте! Имам ОУ, който превключва при преминаване на определено напрежение. Някой сеща ли се за проста схема за реализиране на самозадръжка - след като превключи високото (или ниското) ниво да се запазва независимо от входния сигнал?!
Благодаря! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Сря Апр 23, 2014 11:54 Заглавие: |
|
|
| Следващия въпрос ще е как да върнеш схемата в начално положение ... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Апр 23, 2014 12:03 Заглавие: |
|
|
Това мисля, че мога и сам да си го направя! Реално аз имам решение на проблема, но е доста сложно - използвам тригери, генератор на тактови импулси и още карантии. Въпросът ми е дали някой се сеща за някакво по-елементарно решение?!
Благодаря! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 23, 2014 12:13 Заглавие: |
|
|
Резистор от 1-към 3 пин и от 3 към маса. Въвеждаш ПОВ , но и хистерезис при сработването. Не си ли чувал за тригери с ОУ- пусни си търсачка. И все пак - как да го разбираме това | Цитат: | | да се запазва независимо от входния сигнал?! |
Последната промяна е направена от ELP на Сря Апр 23, 2014 12:16; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Сря Апр 23, 2014 12:14 Заглавие: |
|
|
Е, без тригери трудно ще се разминеш.
Потърси информация за компаратори работещи в тригерен режим - може да ти опрости малко схемата - да отпадне част от цифровите схеми.
П.П. ELP ме е изпреварил.
П.П.П. Друг вариант е да се използва 555 като моновибратор с много голямо времезакъснение, а връщането в начално състояние да става през reset извода |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Апр 23, 2014 12:33 Заглавие: |
|
|
Имам в предвид като превключи ОУ да си запазва състоянието докато не се подаде Reset сигнал и да не обръща внимание на входния сигнал. Примерно подаваме 2,5В на инвертиращия. Входния сигнал надхвърля 2,5В. На изхода излиза лог 1. След това, независимо дали напрежението на неинвертиращия спада под 2.4, да си стоят 5В на изхода на ОУ...
Хистерезис не ми върши работа! |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 23, 2014 12:52 Заглавие: |
|
|
D тригер след ОУ:
Изходът на ОУ към вход C на тригера. Логическа единица на вход D.
Входът Reset е за нулиране. |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 23, 2014 13:00 Заглавие: |
|
|
| p_stoyanoff написа: | | Имам в предвид..... |
Ами сложи цялата схема да я видим. Защото от прикачената схема никъде не се вижда Reset сигнал.
С какво ниво ти е логическата единица и кой го определя - захранването на ОУ или интерфейсна схема.
В какъв диапазон ти се изменя входното напрежение - от логическа нула до логическа единица (според твоите параметри), от 0 волта до 15 волта, от -15 волта да +15 волта?
Защо хистерезис не ти върши работа, и колко ти е прозореца за следене на входното напрежение?
НЕ се отговаря с този бутон  |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 23, 2014 14:54 Заглавие: Re: самозадръжка за ОУ |
|
|
| В случая ОУ се използва в компараторен режим. Може направо да се използва компаратор с разрешение ( comparator with latch). Такива са например TL3116, LT1116, MAX913, MAX9011 и други. От неинвертиращия изход се подава през резистор сигнал към входа LE (Latch Enable), а нулирането става през същия вход с отворен колектор/дрейн към земя или диод. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Апр 23, 2014 15:55 Заглавие: |
|
|
Това изглежда много добре! Не съм ползвал такъв до сега. Разгледах datasheet-а и аз така си го представям - това чудо стои в 0 докато на latch има под 2В. Трябва да сметна едни резистор, който да вдига latch малко след като стойността на неинвертиращия вход е преминала прага. Това реално ще сетне изхода. Когато входния сигнал спадне, не трябва ли транзистора за ресет да е към Vcc, за да се latch-не вече стойността на инвертиращия вход?!
Това чудо много скъпо...
Мисля, че мога да приложа същия принцип с някакъв обикновен буфер като използвам latch-а.
 |
|
|
 |
|