Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Демонтаж на хладилен компресор?

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
new-dragoon
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Май 10, 2014 18:00    Заглавие: Демонтаж на хладилен компресор? Отговорете с цитат

Имам един хладилник фризер, който има зпушване. Искам да продам компресора, но трябва да го демонтирам. Дайте съвет как най-безопасно да го демонтирам. Не искам да вдишам изпарения.

Със сигурност във форума има хора разбиращи от хладилна и климатична техника, затова задавам въпроса си тук.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sathv
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Габрово

МнениеПуснато на: Съб Май 10, 2014 20:09    Заглавие: Отговорете с цитат

E как разбра, че има запушване?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kableman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Нед Май 11, 2014 7:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Отрежи капилярната тръбичка,близо до филтъра.Ако е зареждан и е с игла просто развий капачката после игления вентил.Отвори преди това прозореца и вратата да стане течение.Или го изнесе на вън.И след това стиснете тръбичките нагнетателна и смукателна,в края,и увийте с изолирбанд.
new-dragoon
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 11, 2014 15:03    Заглавие: Отговорете с цитат

sathv написа:
....

5 еднакви мнения. Но това не е предмет на обсъждане.

kableman написа:
.....

Благодаря ви за отговора, но в моя случай изпълнението сякаш е по-различно.
Моля, разгледайте снимката и ако е възможно, въз основа на нея дайте инструкции, като горе описаните.
Благодаря ви.

edit:
Не е ли вредно изпускането на охлаждащата течност в атмосферата? Знам, че миризмата е доста неприятна и в тази връзка бързо ли се "разсейва"? Да не взема да се сдобия с акт за замърсяване на околната среда. Rolling Eyes

Exclamation Arrow НЕ цитирай цели постове Exclamation
Върнете се в началото
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Май 11, 2014 15:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе хора! За тая тема в нормална държава, щеше вече да е дошла полицията и да ви е арестувала. Всеки дет има тапия за хладилен дуушманин на пет години ходи на курс и изпит за правоспособност.Там нищо друго освен набиване в главата, колко е вреден фреона и как да не се допусне изтичането му в атмосферата.
Трябва си техник, да си източи фреона и да херметизира компресора. Влагата, ако проникне вътре му ебава ....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kableman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 11, 2014 17:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Другари офицери, я погледнете добре!Фреона отдавна е заминал, ,едва ли така ми се струва!?А относно влагата аз черпя компресорите с метанол по една глътчица....
new-dragoon
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 12, 2014 11:52    Заглавие: Отговорете с цитат

kableman, разгледахте ли снимката? Моля ви за кратка инструкция като първата.

edit:
Само като крайна мярка, един демонтаж колко би ми струвал (ориентировъчно)?
Върнете се в началото
kableman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 12, 2014 14:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Отрязваш капилярната тръбичка.Отрязваш смукателната тръба(по дебелата),над черния шлаух,отрязваш нагнетателната тръба (дясната на снимката.Сплескаш ги както е сервизната.Увиваш с изолирбанд.Нека са по дълги тръбичките.Изправяш ламаринките и вадиш компресора.Аз лично не зная колко струва демонтажа на компресора.Но преди да пристъпиш към демонтаж,аз бих опитал да изолирам подгрева на вратата, като ледам е удобен.После надуване за херметичност, вакуум и заряд.Т.е да направиш хладилника да работи.Но най добре викни си хладилен техник.Каква марка и модел е хладилника, как разбра че е запушен?Какво прави или не прави хладилника?
new-dragoon
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 13, 2014 15:40    Заглавие: Отговорете с цитат

kableman написа:
.........................................
преди да пристъпиш към демонтаж,аз бих опитал да изолирам подгрева на вратата, като ледам е удобен.После надуване за херметичност, вакуум и заряд.Т.е да направиш хладилника да работи.Но най добре викни си хладилен техник.Каква марка и модел е хладилника, как разбра че е запушен?Какво прави или не прави хладилника?

Много благодаря за инструкциите. Остава да се заема със задачата.
Едвали, ще успея да го поправя (продължете да четете).

Относно въпросите.
Хладилник с фризер EDESA, на около 7 г.
Идваха двама техници и бяха категорични, че някъде има или запушване или изтичане (тоест спукана тръбичка).
Тъй като две мнения не ми бяха достатъчни разпитах в още три сервиза и ми казаха същото. Но, обърнете внимание, без да споменавам, че хладилникът е диагностициран.

Всъщност всички 5 мнения залагат най-вече на спукана тръба и ме посъветваха, че е по-изгодно да си купя нов хладилник. А компресора или да го запазя или да го продам, преди да се повреди. Поседното не би трябвало да се случва, тъй като изпълних препоръката да го изключвам на всеки 4-5 часа за по 15 минути. Така и правя.

А това се налага тъй като около 1/4 от хладилната част замръзва, а хладилникът не се самоизключва. Всъщност това е същинския проблем.
Оф. Много писане, стига толкова.
Върнете се в началото
kableman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 14, 2014 6:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Не може да се каже с точност къде е пробива, дали в подгрева(най често там),или в изпарителя на хладилната част той е скрит -запенен.Това са последователни свързани изпарители, и след като няма фреон по малко е, нормално е да заскрежава половината в хладилната част.Следващото което ще стане след 1-2 дена, ако не е още,в хладилната част ще спре да охлажда, и ще работи само фризерната част но няма да е температура -18-23.Компресора няма да изключва.Не зная дали имаш нужните инструменти и познания,и дали ще се справиш сам.Аз лично не бих бракувал хладилника,бих шунтирал подгрева, бих присадил плачещ изпарител, но дали си струва прецени сам.Трудно би продал компресора,поради разбираеми причини.Моля пратете снимки на мейла ми при отворени врати на хладилника и фризера,имам нещо предвид.До тук с писането,ако имаш въпроси на лични съобщения или Gsm.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети