|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
diretouch Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 07, 2014 9:00 Заглавие: Имам желание да стана колега - помагайте |
|
|
Здравейте,
завършил съм техникум по електроника, промишлена електроника, а в момента уча 4 курс телекомуникации. Когато акълът ми е бил по материята да кажем всичко е било наред. Догодина завършвам и мисля, че излизам инжинер, а определено не се чувствам такъв. Имам малка компютърна фирма, но хардуерните ремонти на ниво диагностика и подмяна на елементи не ги правя аз, което ми излиза през носа, защото да го нося на техник трябва да очаквам да се смилят над мен и аз да остана с 5-10 лева печалба, а сами знаете един ремонт на дъно на лаптоп може да стигне 100-на лева. Да кажем разполагам с техника за диагностика и подмяна на елементи, а ако се наложи да си купя нещо стига да не е космическа сума мога да си го позволя. И сега направо на въпроса - линк към някакви книги(ebooks) ли да ми дадете, ако трябва ще купя хартиено издание, ще гледам клипчета в youtube или пък ако някой е навит да ме понаучи на нещата съм готов да платя. Интересно ми и имам желание да се науча. Намирам се в София.
Поздрави! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 07, 2014 11:41 Заглавие: |
|
|
Книги може да си купиш. Инструменти също. Чаркалак-не е проблем. Клипчета няма смисъл да гледаш,защото ако им вярваш,можеш да станеш за смях,ако преди това не те приберат в лудницата. Занаята обаче не се продава,не се и учи. Краде се. Ако не можеш да краднеш-стигапш сам до истината,ама пътя е много дълъг. Ако има къде-гледай и се учи. Майната и на фирмичката,щом е малка,а трябва да някой друг да ти оправя нещата-вече сам си го разбрал. Ако завъртиш голям оборот-това не ти е проблем,но явно при теб не е така. Много трудна работа. Навремето трябваше да можеш да запояваш свястно и да си в час с теорията поне малко. Сега обаче с тия микротехнологии нещата вече са други. Аз поне не се сещам какво повече да ти кажа. ако имаш конкретни въпроси-давай,така ще е по-лесно.... _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
diretouch Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 07, 2014 12:04 Заглавие: |
|
|
Ами да кажем дойде ми проблемен лаптоп х. случилото се с него каквото и да е. Ако съм сигурен, че има дефект по дъното(само) и трябва да го отстраня. Под напрежение ли се ремонтира,без напрежение или и двете и кога с и кога без. За подмяна на големи чипове (така наречения reball) за сега нямам намерение да купувам техника,пък и съм чувал, че реболът днес върши работа утре е дал фира.
Как се извършва ремонта на дъното? едно момче ми показваше "мериш и ако видиш елемент, който е окъсил а не е редно да е окъсил се подменя" и един вид, че ремонтът на дъното се свежда до преглеждане от до за окъсили елементи. Разбира се ако видимо има изпушил компонент се заменя.
Едно компютърно захранване - има ли някакви основни неща, които се подменят и се гледа дали ще тръгне. Чичо ми ми остави(подари) неговото захранване та имам с какво да експериментирам.
продадох тук на 1 познат едно компютърче и преди малко оптичното у-во се отваряше, но на 5-6 път(опит), после започна да си се отваря всеки път. Нещо смазва ли му се или?
Аз учебници у нас, че имам имам, но някак си си го представям малко по-различно - примерно както има книги за ремонт на телевизори и стандартни повреди в еди кои си телевизори си представям, че трябва да има подобна литература и за компютри и един вид като имам базата изчитайки 2-3 книги ще мога да усвоя поне малко нещата по принципа на ремонтирането пък останалото ще дойде с опита.
Както съм свободен - няма много работа в магазина пък и в момента не съм се загаджил имам време да чета интересни и готини работи. |
|
|
 |
Димитър1 Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 07, 2014 14:54 Заглавие: |
|
|
| Би било добре да постъпите в такава фирма да поработите, да се ориентирате, другото Ditronix много точно го е написал. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 07, 2014 17:17 Заглавие: |
|
|
Съвет - бягай далеч от тази работа.
Занаята умира в световен мащаб, що се отнася до сервиза. Нещата се произвеждат все по-еднодневки и неремонтопигодни. Колкото с мъка да си изкарат гаранцията. И някъкъв процент за подмяна.
Едно време, когато се чакаше няколко месеца със записване да си куупиш телевизор и струваше 6 средни заплати дори и нещо без дистанцопнно, имаше смисъл от сервиз. А сега има 40" за 400 лв - половин средна заплата.
Ремонта вече е на ниво блок/бодул. а не на компонент. Цената им е към половината от цената на цялото изделие и обезсмисля ремонта.
За другите подробности направо да ти ги спестя.
И накрая - нещата стават все по-миниатюрни, особено из разни лаптопи/таблети. А за очите ти резервни части няма. Като ги съсипеш след няколко години взиране и през лупите, спомни си какво написах. Не си заслужава окьоравяването заради няколко лева и кефа на някого. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
chavdar68 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 07, 2014 18:06 Заглавие: |
|
|
Подкрепям напълно г-н Филипов .......
| diretouch написа: | | в момента не съм се загаджил |
Я си намери една мадама и си свиркай ..... |
|
|
 |
todortv Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 07, 2014 18:22 Заглавие: Re: Имам желание да стана колега - помагайте |
|
|
| diretouch написа: | ....
завършил съм техникум по електроника, промишлена електроника.....! |
Относно промишлената електроника и автоматизацията в промишлеността винаги е имало недостиг на добри кадри, насочи се натам.
Все пак досега си учил в областта на електрониката, счетоводител няма как да станеш.....
 |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 08, 2014 8:21 Заглавие: |
|
|
Даааа,Филипов е написал останалото,което аз нарочно спестих. Защото и мен ме сърбят все още ръцете. Така е,за съжаление. Ремонтите са нещо,което ако не го правиш и за собствено удовоолствие са направо безсмислени. Или ако не е на зор някой колекционер. Ами накратко-започва се със захранването. Вход-предпазители,евентуално варистори или термопредпазители-наред ли са. Тест на греца или диодите,които го съставляват и филтровите кондензатори-те поне могат да се поогледат внимателно. Ако до тук нещата са добре, включваш захранващия кабел ПРЕЗ електрическа крушка 60-75W/220V последователно! Крушката трябва да присветне в началото и после почти да угасне. Това,разбира се е много условно,но все пак за разпространените уреди си е валидно. Доуточнявам,че аз винаги отделям преди тоя тест захранването от останалата електроника,т.е. тествам само и единствено самия захранващ блок! Ако всичко е наред и крушката почти угасне мериш какво има на изходите. Ако не се знае какви напрежения трябва да излизат,ориентир донякъде може да бъде пробивното напрежение на филтровите електролити- примерно с 30% надолу. Излязат ли напреженията на захранването- вече може да се мине нататък. Разбира се,първоначалния оглед за скъсани жици,овъглени детайли или счупени такива,лоши спойки-това си е задължително. Ами от мен засега-това. Утре пак Пък и останалите колеги се надявам да се включат. Аз цял живот съм се бъркал в усилватели и касетофони, та не знам всичко. Но пак казвам и подкрепям Филипов-нервите и очите ти са много по-ценни от жалките пари,които можеш да спечелиш. Човъркай дорде ти е кеф и ако усетиш че се тормозиш-бягай на стадиона! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 09, 2014 18:17 Заглавие: |
|
|
Други колеги, много по ерудирани от мен, са изказали мнения които напълно съвпадат с моето и няма нужда да ги повтарям. Аз, лично, съм се ориентирал към "по-дебелите" кабели, още от зората на демокрацията въпреки, че електрониката ми беше много голямо хоби.
| diretouch написа: | | ...Едно компютърно захранване - има ли някакви основни неща... | Това, при твоите познания, надявам се, ще ти помогне достатъчно като за начало. Иначе, в нета можеш да намериш много инфо и по много други въпроси, но трябва да отсяваш и да анализираш, а не да се доверяваш изцяло. Както се казва: Google знае много, но не всичко е вярно. |
|
|
 |
Funtast Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 09, 2014 21:04 Заглавие: |
|
|
Аз съм на 16 години(9ти клас)... Когато бях на 8г. получих първия си конструктор на тема електроника, после беше последван от поялник(който сам си купих със спестени пари, бях около 3ти клас) След това имах невероятния късмет да се преместя в Пловдив и в 6ти клас да попадна на школа по Електроника(която в момента запада ), същата година бях на състезание (ако нямаше въпроси по физика за 8ми клас, а беше само по електроника, можеше да съм по-нагоре в класирането...)
За 16тия си рожден ден получих поялна станция с горещ въздух и в момента навлизам в запояването на SMD елементи... Преди нея с мой приятел заедно си купихме Ардуино(жалко, че съм пълна трагедия в програмирането )...
В момента уча главно от интернет, всеки ден гледам по няколко часа клипчета в YouTube, не твърдя че можеш да станеш професионалист, като ги гледаш, но ако имаш желание да научиш нещо, придружено с акъл, определено е полезно(също не трябва да се доверяваш на всичко и да си усъвършенстваш английския, щото в България такава информация е дефицитна)
В заключение ще кажа, че ако имаш желание и много свободно време, ще се изненадаш колко неща можеш да научиш. Също трябва да разбереш, че с поправяне на електроника вече не можеш да се изхраниш, а в бъдеще тая професия няма да е има... _________________ 17години,
Upgrading myself! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|